Skip to content
Medikali

Ecografia de șold a nou-născutului

ARTICOL
Mergi rapid la:

Scurtă prezentare

Toți nou-născuții ar trebui să efectueze ecografie de șold, ideal în primele zile după naștere până la maxim 4-6 săptămâni. Aceasta este o investigație simplă, neinvazivă, ce funcționează pe baza ultrasunetelor, deci nu este iradiantă precum o radiografie. Scopul acesteia este de a diagnostica precoce o eventuală displazie de șold a nou-născutului pentru a aplica măsuri de tratament la momentul potrivit. Cu cât tratamentul este început mai devreme, cu atât este mai simplu, iar vindecarea survine mai rapid. După vârsta de 6 luni, se produce osificarea capului femural (element foarte important al articulației șoldului). Dacă displazia de șold a fost prezentă și nediagnosticată, după această vârstă diagnosticul nu mai poate fi pus ecografic, ci este necesară efectuarea unei radiografii, ce presupune expunere la raze X, iar tratamentul este mai anevoios și poate fi necesară intervenția chirurgicală

Pregătirea pentru investigație

Nu este necesară pregătirea pentru această investigație. Bebelușul poate fi hrănit imediat înainte pentru ca acesta să fie relaxat pe durata investigației.

La ce să te aștepți în timpul investigației

Medicul va aplica pe pielea bebelușului, în zona șoldului, un gel ce permite alunecarea sondei ecografice și transmiterea ultrasunetelor pentru a vizualiza articulațiile șoldurilor. Ecografia durează maxim 20 de minute și este complet nedureroasă. Rezultatul este eliberat pe loc și conține raportul de investigație imagistică.

Ce ai de făcut post-investigație

Dacă rezultatul este în limite normale, nu sunt necesare investigații suplimentare și nici repetarea investigației. Comunică medicului pediatru rezultatul și continuă consultațiile pentru monitorizarea creșterii și dezvoltării. În cazul unei anomalii decelate ecografic, adresează-te cât mai rapid medicului pediatru. Nu uita, tratamentul inițiat precoce conduce la cele mai bune rezultate! Este posibil să fie necesară intervenția unui ortoped pediatru și a unui program de recuperare și kinetoterapie pentru a asigura vindecarea optimă și rapidă.

Distribuie articolul pe: