Scurtă prezentare
Examenul de secreție uretrală este metoda prin care se identifică agenții patogeni responsabili de infecția uretrei masculine și/sau a prostatei. Poate releva atât bacterii obișnuite, cât și fungi (ciuperci) și microorganisme cum ar fi: Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis sau Ureaplasma urealyticum, responsabile de uretrite sau prostatite. După recoltare, următoarele investigații pot fi efectuate în laborator:
- Examen microscopic: se studiază proba la microscop și se descriu anumite caracteristici ale acesteia (ex: prezența celulelor albe indică infecție).
- Cultura: proba este însămânțată pe un mediu special care permite creșterea microorganismelor patogene. În urma culturii, dacă o bacterie este identificată, se efectuează o analiză numită antibiogramă.
- Antibiograma: arată antibioticele la care bacteria în cauză este sensibilă pentru un tratament cât mai țintit.
Pregătirea pentru investigație
Prelevarea probei trebuie efectuată la 3-4 ore de la ultima micțiune. La pacienții cu secreție discretă se recomandă reducerea ingestiei de lichide începând din ziua premergătoare recoltării, iar prelevarea se efectuează înainte de micțiunea matinală. Nu toaletați zona genitală în ziua recoltării și evitați contactul sexual cu 24 de ore înainte.
Documente necesare la momentul recoltării
- Act de identitate
La ce să te aștepți în timpul investigației
Recoltarea durează numai câteva minute. Vei sta întins pe patul de examinare, iar medicul urolog va recolta secreția cu ajutorul unui tampon special de la nivelul meatului urinar (zona glandului unde se află deschiderea uretrei). Când proba nu poate fi prelevată de la nivelul meatului urinar, se recoltează din uretră. Se inserează blând tamponul în uretră, cca 2 cm, se rotește și se retrage ușor. Examinarea necesită recoltarea a 2 tampoane, unul pentru examenul microscopic și unul pentru cultură.
Rezultat
Proba recoltată va fi trimisă la laborator iar rezultatul este transmis în aproximativ 4 zile lucrătoare.
Ce ai de făcut post-investigație
După investigație, este foarte important să revii la control la medicul urolog pentru interpretarea rezultatului. În cazul în care este vorba de o infecție, acesta va stabili planul de tratament. Este posibil ca medicul să indice repetarea investigațiilor pentru a se asigura că tratamentul a fost eficient. De regulă, această recoltare se efectuează la minim 7 zile de la ultima doză de antibiotic.