Skip to content
Medikali

Examinarea secreției vulvare, vaginale sau a colului uterin

ARTICOL
Mergi rapid la:

Scurtă prezentare

Recoltarea secreției de la nivelul vulvei (zona genitală externă), vaginului sau a colului uterin este indicată de către medicul ginecolog pentru a studia în laborator aspectul acesteia, celulele prezente (de exemplu, globule albe în cazul unei infecții) și pentru a pune în evidență eventualele microorganisme cauzatoare de infecții. După recoltare, următoarele investigații pot fi efectuate în laborator:

  • Examen microscopic: se studiază proba la microscop și se descriu anumite caracteristici ale acesteia.
  • Cultura: proba este însămânțată pe un mediu special care permite creșterea microorganismelor patogene. În urma culturii, dacă o bacterie este identificată, se efectuează o analiză numită antibiogramă.
  • Antibiograma: arată antibioticele la care bacteria în cauză este sensibilă pentru un tratament cât mai țintit.

Pregătirea pentru investigație

Recoltarea secrețiilor din zona genitală trebuie efectuată în afara perioadei menstruale. Evită contactul sexual, dușurile intravaginale sau aplicarea oricăror creme/geluri/tratamente intravaginale cu 2 zile înainte de investigație. În cazul în care se recoltează secreție din zona vulvară, nu toaleta zona în ziua recoltării. Recoltarea pentru cultură trebuie efectuată înainte de începerea unui tratament antibiotic. În cazul în care recoltarea se efectuează sub tratament antibiotic, acest lucru trebuie precizat, precum și antibioticul administrat. Vă rugăm să menționați dacă sunteți însărcinată, deoarece în cazul în care este necesară efectuarea antibiogramei, această informație este deosebit de utilă pentru ca medicul să poată alege cel mai sigur și eficient antibiotic.

Documente necesare la momentul recoltării

  • Act de identitate
  • Vei primi formularul de Acord Informat care va trebui completat și semnat înainte de recoltare.

La ce să te aștepți în timpul investigației

Recoltarea durează numai câteva minute. Vei sta întinsă pe masa ginecologică cu genunchii îndoiți și depărtați. Medicul va introduce cu blândețe în vagin un instrument numit specul pentru a depărta pereții vaginului. Această manevră poate crea o senzație de presiune în zona pelviană. În cazul în care recoltarea se face din zona vulvară, utilizarea speculului nu este obligatorie. Apoi, medicul va recolta secreția cu ajutorul unui bețișor special.

Rezultat

Proba recoltată va fi trimisă la laborator, iar rezultatul este transmis în aproximativ 4 zile lucrătoare.

Ce ai de făcut post-investigație

După investigație, este foarte important să revii la control la medicul ginecolog pentru interpretarea rezultatului. În cazul în care este vorba de o infecție, acesta va stabili planul de tratament. Este posibil ca medicul să indice repetarea investigațiilor pentru a se asigura că tratamentul a fost eficient. De regulă, această recoltare se efectuează la minim 7 zile de la ultima doză de antibiotic.

Distribuie articolul pe: