Scurtă prezentare
Infecția cu Streptococ Beta-hemolitic de grup A poate duce la o varietate mare de boli. Este vorba despre o bacterie comună, prezentă peste tot în mediul înconjurător și pe care multe persoane o pot purta în organism fără să manifeste simptome. Totuși, aceasta reprezintă cea mai frecventă cauză de faringo-amigdalită bacteriană, durere în gât și febră, mai ales la copii, la care se transmite rapid în timpul epidemiilor din sezonul rece în școli și grădinițe.
Tipuri de teste:
- Test rapid antigen: rezultatul se eliberează în 15-20 de minute.
- Test antigen în laborator: proba va fi lucrată în laborator iar rezultatul se eliberează într-o zi lucrătoare.
- Cultură din exsudatul faringian: rezultatul se eliberează în 4 zile lucrătoare. În cazul acestei investigații se caută prezența mai multor bacterii ce ar putea cauza infecția în cazul în care nu Streptococul Beta-hemolitic de grup A este agentul cauzator. Printre aceste bacterii se numără Streptococul de grup C, Streptococul de grup G și Staphylococcus aureus. De asemenea, în urma culturii din exsudat, dacă o bacterie este identificată, se efectuează o analiză numită antibiogramă. Antibiograma arată antibioticele la care bacteria în cauză este sensibilă pentru un tratament cât mai țintit.
Pregătirea pentru investigație
Testul rapid nu necesită o pregătire prealabilă.
Este de preferat să nu bei sau mănânci cu 2-3 ore înaintea efectuării testului pentru a scădea probabilitatea unui test fals negativ.
Testarea se va face doar cu teste aflate în stocul clinicii Medikali. Nu ne asumăm testarea cu teste achiziționate de către pacient din cauza lipsei de informații în legătură cu transportul și depozitarea acestora. Stocarea testelor în condiții improprii poate afecta calitatea reactivilor, crescând astfel probabilitatea unor rezultate fals negative sau fals pozitive.
Pentru exsudatul faringian, recoltarea se realizează corect dimineața, înainte de toaleta cavității bucale (periajul dentar și/sau clătirea cu apă de gură), consumul de alimente sau lichide. De asemenea, pentru un rezultat corect, este important să nu se administreze picături/ser fiziologic/alte soluții dezinfectante în nas.
Dacă recoltarea nu se poate efectua în aceste condiții (de exemplu, în cazul copiilor), trebuie să existe un interval de aproximativ 3-4 ore de la ultima masă.
Se recomandă evitarea fumatului cu 2 ore înainte de recoltare.
Recoltarea exsudatului faringian trebuie efectuată înainte de începerea unui tratament antibiotic. În cazul în care recoltarea se efectuează sub tratament antibiotic, acest lucru trebuie precizat, precum și antibioticul administrat.
Vă rugăm să menționați dacă sunteți însărcinată, deoarece în cazul în care este necesară efectuarea antibiogramei, această informație este deosebit de utilă pentru ca medicul să poată alege cel mai sigur și eficient antibiotic.
Documente necesare la momentul recoltării
- Act de identitate
La ce să te aștepți în timpul investigației
Cu ajutorul unui bețișor steril, asistenta medicală va recolta o probă din secrețiile de la nivelul gâtului, iar asta poate determina disconfort sau lăcrimare. Este important să stai cât mai liniștit(ă) și nemișcat(ă) pentru câteva secunde astfel încât recoltarea să fie optimă.
Rezultat
Rezultatul este eliberat în 15-20 de minute pentru testul rapid. Acesta poate fi fie pozitiv, fie negativ pentru infecția cu Streptococ Beta-hemolitic de grup A.
Atenție! În primele faze ale bolii, rezultatul testului rapid poate fi fals negativ! Acest lucru se întâmplă deoarece numărul total de bacterii din organism este încă scăzut și acestea nu pot fi identificate la nivelul gâtului.
Pentru testul ce identifică în laborator antigenul Streptococului Beta-hemolitic de grup A, timpul de așteptare este de 1 zi lucrătoare.
În cazul exsudatului, proba este trimisă la laborator iar rezultatul va fi eliberat în aproximativ 4 zile lucrătoare.
Ce ai de făcut post-investigație
În cazul în care rezultatul testului rapid este negativ și totuși ai simptome, suspiciunea de infecție streptococică se menține iar boala ar trebui infirmată prin testări mai precise, cum ar fi cultura din exsudatul faringian. Medicul tău curant îți va explica pe larg planul de investigații necesare pentru stabilirea unui diagnostic și tratament.