Skip to content
Medikali

Testul Babeș-Papanicolau

ARTICOL
Mergi rapid la:

Scurtă prezentare

Testul Babeș-Papanicolau este utilizat pentru screeningul cancerului de col uterin la femei. Acesta presupune recoltarea unor celule de la nivelul colului uterin (partea cea mai îngustă și cea mai joasă a uterului) care vor fi apoi studiate în laborator. Testul Babeș-Papanicolau este recomandat tuturor femeilor active sexual, începând cu vârsta de 21 de ani, iar la cele trecute de 30 de ani, testul ar trebui asociat cu testarea pentru virusul HPV. Virusul se transmite prin contact sexual și este cauza principală a cancerului de col uterin în majoritatea cazurilor.

Pregătirea pentru investigație

Testul Papanicolau trebuie efectuat în afara perioadei menstruale. Evită contactul sexual, dușurile intravaginale sau aplicarea oricăror creme/geluri/tratamente intravaginale cu 2 zile înainte de investigație.

Documente necesare la momentul recoltării

  • Act de identitate
  • Vei primi formularul de Acord Informat care va trebui completat și semnat înainte de investigație.

La ce să te aștepți în timpul investigației

Recoltarea durează numai câteva minute. Vei sta întinsă pe masa ginecologică cu genunchii îndoiți și depărtați. Medicul sau asistenta medicală va introduce cu blândețe în vagin un instrument numit specul pentru a putea vedea colul uterin. Această manevră poate crea o senzație de presiune în zona pelviană. Apoi, va recolta celule din colul uterin cu ajutorul unei perii speciale. Recoltarea creează un mic disconfort și poate fi însoțită de sângerare minimă.

Rezultat

Proba recoltată va fi trimisă la laborator, iar rezultatul este transmis în aproximativ 10 zile lucrătoare. Acest rezultat descrie tipul celulelor de la nivelul colului uterin și trebuie interpretat de către medicul specialist. Având în vedere natura acestei investigații, pentru a-ți asigura și proteja intimitatea, rezultatul nu va putea fi vizualizat pe site-ul Medikali. Îl poți ridica de la recepție. Nu uita să ai asupra ta cartea de identitate! În condiții speciale, la cererea pacientei, rezultatul poate fi trimis pe adresa de e-mail.

Ce ai de făcut post-investigație

Babeș-Papanicolau este un test de screening. Asta înseamnă că este folosit pentru a preveni dezvoltarea cancerului de col și a observa modificările celulare încă din primele faze, când se poate aplica un tratament curativ. Din acest motiv, nu este suficientă o singură testare. De regulă, aceasta trebuie efectuată la un interval de 1 an pentru femeile cu vârste cuprinse între 21 și 65 de ani. Pentru o anumită categorie de paciente cu risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin, testarea este indicată la un interval mai scurt de timp. Medicul ginecolog este cel care stabilește frecvența efectuării testului sau necesitatea altor investigații suplimentare.




Distribuie articolul pe: