Skip to content
Medikali

Testul de toleranță orală la glucoză (TTOG)

ARTICOL
Mergi rapid la:

Scurtă prezentare

Testul de toleranță orală la glucoză este investigația în urma căreia medicul specialist poate confirma sau infirma diagnosticul de diabet zaharat. La persoanele sănătoase, după administrarea orală a unei cantități mari de glucoză, insulina se secretă rapid, ajutând la trecerea glucozei din sânge în celulele organismului. După aproximativ 60 de minute, concentrația glucozei din sânge începe să scadă, revenind la normal în decurs de 3 ore.

Cine trebuie să facă testul de toleranță orală la glucoză?

  • Persoanele cu valori mari ale glicemiei serice bazale (după post alimentar de 8 ore).
  • Femeile însărcinate între 24 și 28 de săptămâni de sarcină.
  • Pacienții cu probleme de sănătate ce ar putea fi explicate de prezența diabetului zaharat, conform recomandărilor medicilor specialiști.

TTOG este util nu numai în diagnosticul diabetului zaharat, ci și în identificarea pacienților cu intoleranță la glucoză (trecerea glucozei din sânge în celule are loc într-un ritm mai lent).

Pregătirea pentru investigație

Ultimul consum de alimente trebuie să fie cu cel puțin 8 ore înaintea efectuării testului.

Este permisă ingestia unor cantități mici de apă.Pacientul trebuie să aibă o dietă normală în ultimele 72 de ore.

Documente necesare la momentul testării

  • Act de identitate

La ce să te aștepți în timpul investigației

În primul rând, asistenta medicală va testa valoarea glicemiei sanguine prin intermediul unui test rapid ce necesită prelevarea unei singure picături de sânge de la nivelul pulpei degetului. Pielea este mai întâi dezinfectată, după care este puncționată cu un ac special, steril și se va preleva o picătură de sânge care va fi introdusă în aparatul de măsură. Atenție! O valoare a glicemiei ≥ 130 mg/dL sau ≥ 110 mg/dL în cazul femeilor însărcinate contraindică efectuarea testului.

Ulterior, se recoltează prima probă de sânge care va fi trimisă la laborator, după care se administrează soluția de glucoză. De regulă, se administrează 75 g de glucoză dizolvată în apă, ce trebuie băută în 5 minute. În anumite situații, medicul indică utilizarea unei cantități diferite de glucoză, mai mică sau mai mare, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Acum tot ce ai de făcut este să te relaxezi. Urmează două ore de așteptare. Este interzisă părăsirea clinicii, fumatul și efortul fizic pe durata desfășurării testului. În acest interval de timp, o altă probă (la 2 ore de la administrarea glucozei) sau alte două probe de sânge (în cazul femeilor însărcinate, la 1 oră și la 2 ore de la administrarea glucozei) vor fi recoltate pentru a fi trimise la laborator.

Rezultat

Rezultatul este eliberat de laborator în termen de 1 zi lucrătoare. Acesta va conține valorile glicemiei bazale și ale glicemiei după administrarea soluției de glucoză.

Ce ai de făcut post-investigație

După investigație este foarte important să consulți un medic specialist pentru interpretarea rezultatului. Valorile glicemiei se interpretează în context clinic și numai un medic poate stabili un diagnostic corect și un plan de nutriție și tratament adecvat organismului tău.

Distribuie articolul pe: