„Navigatorul de pacienți este, de fapt, un ajutor. Este un medic intermediar între pacient și între doctor, între actul medical pe care acesta îl va face. Principalul meu job este acela de a ajuta, de a suplini ceea ce nu reușește pacientul să facă cu medicul curant. Să zicem că, poate, ți-ai făcut un set de analize și ai o valoare a colesterolului peste măsură. Nu știi exact unde să te încadrezi. Sau poate ai o durere de spate. Nu știi exact pe unde să navighezi. Pot să te navighez spre un control de ortopedie sau poate de reumatologie”, spune dr. George Bogdan, navigator de pacienți la Medikali.
Navigatorul medical înțelege foarte bine nevoia pacienților de a naviga printr-un labirint de termeni medicali pe care nu îi posedă. „Sunt cunoștințe pe care nu ar trebui să ți le ceară nimeni. Eu sunt aici ca să te pot ajuta. Eu pot fi intermediarul tău. Și, de asemenea, un lucru foarte important, este că pot ajuta și cu un sprijin emoțional de cele mai multe ori”, a continuat dr. George Bogdan.
Dr. George Bogdan a mai dezvăluit și care sunt următorii pași, după ce oamenii ajung la navigatorul de pacienți pentru a cere ajutor. „Marea sperietură a pacienților este acea căsuță, în unele cazuri sunt făcute cu roșu. Și atunci ai nevoie de un navigator de pacienți pentru a-ți explica foarte clar: valoarea asta este în căsuță sau este făcută cu roșu, dar luând imaginea de ansamblu pot să spun foarte clar că nu e un lucru care ne pune viața în pericol în următorii ani. Este un lucru pe care trebuie să îl avem în evidență, trebuie să avem grijă. Ne schimbăm un pic stilul de viață, poate alimentația și mergem mai departe”, a mai completat medicul.
Despre informațiile pe care le oferă un navigator de pacienți, cum facilitează comunicarea cu echipa medicală, cum sprijină pacienții în etapele tratamentului, dar și cum se implică în sprijinul emoțional, puteți afla în interviul integral de mai jos.