Skip to content
Medikali

Colposcopie

Fă o programare
Medicul ginecolog pozeaza langa aparatul de colposcopie, in cabinetul de consultatii de obstetrica-ginecologie

Colposcopie. Când este recomandată și în ce constă

Medicul ginecolog care îți face anual screeningul ți-ar putea recomanda, la un moment dat, o investigație suplimentară, în completarea setului de teste uzuale – ecografie transvaginală, test Papanicolau și examen de secreție: colposcopia. Necesară când rezultatul analizelor este anormal sau în prezența anumitor simptome, aceasta este o procedură rapidă și neinvazivă, utilă în diagnosticarea mai multor afecțiuni ale aparatului genital feminin.

La Medikali, colposcopia este realizată de echipa de medici a departamentului de Obstetrică-Ginecologie, cu aparatură performantă, care asigură rezultate de înaltă precizie. Te poți programa simplu și rapid, online sau prin call center-ul clinicii noastre situată în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3.

Ce este colposcopia 

Procedură medicală esențială pentru diagnosticarea și monitorizarea sănătății colului uterin, colposcopia presupune examinarea detaliată a colului, vaginului și vulvei, cu ajutorul un aparat numit colposcop – un microscop specializat, care permite medicului să observe eventuale anomalii cervicale ce nu pot fi detectate cu ochiul liber.

Dacă sunt depistate astfel de anomalii, medicul poate preleva în timpul investigației mostre de țesut care vor fi trimise către laboratorul de anatomopatologie pentru analiză. Biopsiile arată dacă în țesut există celule canceroase sau precanceroase.

Interpretarea colposcopiei se face pe loc, iar rezultatul este înmânat imediat după finalizarea procedurii, dacă nu au fost prelevate probe de țesut. În cazul colposcopiei cu biopsie, poate dura însă până la două săptămâni să obții rezultatul.

Când este recomandată colposcopia

Sunt câteva situații punctuale care determină medicul să recomande efectuarea acestei investigații.

  • Un rezultat anormal la testul Papanicolau. În acest caz, examenul colposcopic va clarifica dacă există celule anormale în țesutul colului uterin, iar medicul poate preleva probe pentru analiză.
  • Detectarea unor anomalii în timpul examinării pelvine. Procedura joacă aici același rol ca în cazul testului Papanicolau: de clarificare și stabilire a unui diagnostic.
  • Suspiciune de infecție cu HPV. Colposcopia ajută la identificarea leziunilor cervicale provocate de virusul papiloma uman la nivelul colului uterin.
  • Sângerări vaginale anormale (între menstruații sau după contact sexual). Cu ajutorul acestei investigații, medicul poate să identifice cauza.
  • Evaluarea unor leziuni suspecte la nivelul colului uterin, vaginului sau vulvei.

Cum să te pregătești pentru colposcopie

Programarea trebuie să fie făcută în afara perioadei menstruale, pentru a permite o vizualizare optimă a colului uterin. Iar în sarcină, această investigație este contraindicată, pentru că poate duce la pierderea ei.

Pregătirea pentru colposcopie este relativ similară celei pentru controlul anual de ginecologie. Iată ce presupune:

  • să eviți contactul sexual cu 48 de ore înainte de procedură;
  • să eviți spălăturile vaginale și folosirea tampoanelor, ovulelor și cremelor vaginale, tot cu 48 de ore înainte;
  • să golești vezica înaintea procedurii.

Totodată, trebuie să informezi medicul dacă urmezi (sau ai urmat recent) vreun tratament, în special dacă acesta implică administrarea de anticoagulante, și dacă ai alergie la iod, la anumite medicamente sau la latex.

Este posibil să ți se recomande administrarea unui analgezic ușor înainte de investigație; aceasta nu este dureroasă, dar ai putea resimți un oarecare disconfort, care poate fi diminuat cu medicație.

Procedura – pas cu pas

Examenul colposcopic durează, de regulă 15-20 de minute, cu un maximum de 30 de minute, dacă sunt efectuate prelevări de țesut, și este bine tolerat de majoritatea pacientelor. Cum se desfășoară:

Pasul 1: Te dezbraci de la brâu în jos și te așezi pe masa de consultație în poziție ginecologică.

Pasul 2: Medicul introduce în vagin un specul, cu care depărtează ușor pereții vaginali, pentru a putea vizualiza colul uterin.

Pasul 3: Colposcopul este poziționat în fața vaginului, fără a intra în contact direct cu acesta. Aparatul are o lumină încorporată și mărește de până la 40 de ori țesuturile examinate, ajutând medicul să identifice eventualele anomalii cervicale.

Pasul 4: Medicul poate aplica o soluție cu acid acetic sau iod pe țesutul colului uterin, care dau o ușoară senzație de arsură. Acestea ajută la evidențierea zonelor suspecte și, în cazul unei biopsii, la o prelevare precisă.

Pasul 5: Sunt recoltate probe de țesut pentru analiză, dacă medicul consideră necesar. Prelevările sunt resimțite ca niște ciupituri sau crampe menstruale.

După colposcopie

Colposcopia simplă nu presupune niciun fel de recuperare ori restricții, poți să-ți reiei activitățile obișnuite imediat ce ai ieșit pe ușa clinicii noastre. Iar rezultatul îți este înmânat pe loc.

În cazul unei colposcopii cu biopsie:

  • este posibil să resimți un disconfort sau o durere ușoară la nivel vaginal, care va trece în câteva zile;
  • sunt posibile sângerări vaginale ușoare – la fel, pentru câteva zile;
  • poți observa scurgeri vaginale închise la culoare (este soluția folosită de medic, care acum se elimină);
  • trebuie să eviți contactul sexual, folosirea tampoanelor interne și duşurile vaginale până la vindecarea țesutului – medicul îți va comunica timpul de recuperare adecvat.

Rezultatul biopsiei cervicale îl vei primi în maximul două săptămâni de la efectuarea investigației.

Ce afecțiuni pot fi depistate cu ajutorul colposcopiei

Această procedură neinvazivă este utilizată în principal pentru detecția precoce a cancerului de col uterin, dar este extrem de utilă și în diagnosticarea altor afecțiuni ale aparatului genital feminin.

Displazie cervicală

Este o afecțiune precursoare cancerului de col uterin, care necesită monitorizare atentă. Displazia e clasificată în ușoară (atunci când modificările celulare sunt minore), moderată (când anomaliile celulare sunt avansate și necesită reevaluare perioadică și uneori tratament) și severă (când riscul de apariție a cancerului este foarte ridicat și se impune intervenție imediată).

Prin colposcopie pot fi detectate modificări precanceroase și la nivelul vulvei sau vaginului.

Cancer de col uterin

Al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la femei, în România, cu 3.368 de noi cazuri anual, cancerul de col uterin poate fi depistat precoce cu ajutorul acestei investigații. Dacă observă leziuni cervicale suspecte, medicul poate preleva probe de țesut pentru biopsie. Examenul histopatologic ajută la confirmarea bolii oncologice și la inițierea rapidă a tratamentului.

La fel pot fi depistate cancerul vaginal și cel vulvar.

Leziuni cauzate de HPV

Infecția cu virusul papiloma uman poate determina modificări ale celulelor cervicale. Cu ajutorul colposcopului sunt identificate leziunile asociate cu infecția cu HPV, inclusiv condiloamele (negi genitali), dar și modificările precanceroase de la nivelul colului uterin.

Polipi cervicali

Polipii cervicali sunt excrescențe benigne care apar pe colul uterin și care pot fi depistați tot prin această procedură. De regulă, polipii nu prezintă un pericol pentru sănătate, însă medicul poate recomanda îndepărtarea lor dacă provoacă simptome – de exemplu, sângerări anormale.

Vaginită și cervicită

Colposcopia poate detecta și inflamații ale vaginului (vaginită) sau colului uterin (cervicită), care pot fi cauzate de infecții de natură bacteriană, virală sau fungică. Aceste afecțiuni pot fi tratate cu succes după stabilirea cauzei prin investigații suplimentare.

Riscuri și beneficii ale colposcopiei

Screeningul cervical prin colposcopie este o procedură sigură, cu riscuri minime, care pot consta în:

  • disconfort sau durere ușoară în timpul procedurii;
  • sângerări ușoare, în special dacă se efectuează colposcopie cu biopsie.

Foarte rar, pot apărea sângerări abundente sau infecție la locul prelevării de țesut.

Beneficiile acestei investigații sunt net superioare posibilelor riscuri pe care le implică:

  • diagnostic precis al afecțiunilor localizate la colul uterin, vagin sau vulvă;
  • clarificarea rezultatelor anormale obținute la testul Papanicolau;
  • monitorizare eficientă a leziunilor precanceroase;
  • posibilitatea de diagnosticare a cancerului de col uterin în stadiu incipient.

În plus, cum am menționat anterior, este o investigația rapidă și neinvazivă, iar pentru majoritatea pacientelor, este lipsită de durere.

Colposcopia la Clinica Medikali din București, Sector 3

Când există o suspiciune care face necesară efectuarea unui examen colposcopic, vrei să beneficiezi de serviciile unui medic cu experiență și de investigație efectuată cu aparatură de ultimă generație, ca să ai siguranță în privința rezultatului obținut. La Medikali, am avut în vedere exact aceste lucruri când am alcătuit echipa de profesioniști menită să aibă grijă de sănătatea ta și când am dotat clinica după cele mai noi standarde, cu echipamente moderne, care asigură acuratețe și confort.

Te așteptăm în clinica noastră din Sectorul 3, București, pentru consultații și investigații de ginecologie efectuate cu profesionalism, grijă și atenție. La noi, descoperi experiența medicală care-ți dă încredere. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali pentru a solicita o colposcopie. Sănătatea ta este prioritatea noastră, iar diagnosticarea precoce a oricărei afecțiuni din sfera genitală precoce poate fi salvatoare.

Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4044-colposcopy
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/colposcopy
https://gco.iarc.who.int/media/globocan/factsheets/populations/642-romania-fact-sheet.pdf

Beneficiile Medikali

pin

Găsești toate serviciile medicale de care ai nevoie în același loc

compass

Ești ghidat pas cu pas în experiența medicală de către navigatorul de pacienți

heart

Te bucuri de grija și empatia noastră, simțindu-te parte din familie

emergency

Te programezi simplu și rapid, prin call center sau online prin contul meu.

Echipă medicală

Dr. Ciprian Pop Began

Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Dr. Caliopia Gavril Parfene

Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Dr. Codruta Dijmarescu

Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie

Dr. Carmen Constantinescu

Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Ce părere au avut pacienții noștri

AS
AS 13/05/2024

De fiecare dată când vizitez Clinica Medikali, sunt întâmpinată cu un zâmbet cald și o atitudine profesională. Personalul este întotdeauna atent și gata să ajute cu orice nevoie sau întrebare pe care o pot avea. Medicii sunt de top, cu o vastă experiență în domeniul lor, oferind servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Facilitățile clinicii sunt impecabile, cu echipamente moderne și tehnologie avansată, ceea ce mă face să mă simt în siguranță și îngrijită la cele mai înalte standarde. Programările sunt ușor de făcut și flexibile, iar timpul de așteptare este minim, ceea ce apreciez enorm într-un program aglomerat.

AA
AA 08/04/2024

Cuvinte doar de laudă. Într-o țară cu un sistem de sănătate care lasă de dorit. Deși am fost și la alte clinici cu plată și am fost dezamăgită, țin sa menționez ca aici la Medikali, m-am simțit safe, am fost întâmpinată de medici profesioniști, care își dau tot interesul și nu ,,bâjbâie" sau trag de timp. Personal cald și primitor. Vă recomand!

DS
DS 18/07/2024

Am rămas impresionată de această clinică și de profesionalismul angajaților. M-am bucurat să mă aflu într-o clinică în care lumea te ajută cu zâmbetul de buze.

AS
V. M. 24/07/2024

Nu a existat timp de așteptare, am intrat la consultație imediat ce am ajuns, lucru extrem de important, având în vedere că aveam o programare la pediatrie cu un bebeluș. Personal amabil la recepție, curățenie. Servicii medicale ireproșabile, dl dr. Victor Miron este extrem de răbdător, blând cu copilașii și dornic să ofere explicații legate de orice nelămurire sau îngrijorare a părinților.

CP
CP 21/06/2024

Încă de la intrare fetele de la recepție sunt zâmbitoare și comunicative. Am mers de două ori în această clinică, la neurologie (domnul doctor Tudor Ovidiu) și endocrinologie (doamna doctor Baciu Ionela) și am plecat în ambele dăți mai mult decât mulțumită de consultații. Respect, empatie pe tot parcursul consultației și lămurită de problemele cu care m-am prezentat în clinică. Felicitări pentru personal, profesionalism și seriozitate! Recomand!!!

CX
CX 05/06/2024

Mi-a plăcut foarte mult clinica. Facilitățile erau curate, bine concepute, și mi-a plăcut în mod deosebit ideea că poți vedea o fotografie cu numele unui doctor în fața fiecărei uși de cabinet. A fost ușor să ajung acolo, îmi place că este chiar lângă stația de metrou. Echipa de la recepție a fost foarte plăcută, ajutătoare și cu zâmbetul pe buze. Medicul a fost de asemenea foarte plăcut, empatic, a explicat totul bine și a fost foarte simpatic. Faceți o treabă excelentă!

EG
EG 27/06/2024

Experiența mea în clinica Medikali a fost remarcabilă! Programarea a fost rapidă, iar personalul din recepție a fost extrem de amabil și bine informat. Am fost pentru o consultație la dermatologie, la doamna dr. Cinaru care a fost super profi. O recomand cu mare încredere!

MC
MC 27/06/2024

Recomand cu mult entuziasm această clinică construită la standarde europene. Pe durata fiecărei vizite, personalul din recepție și cadrele medicale mi-au inspirat încredere și profesionalism, căldură și atenție pentru pacient. Vin cu plăcere de fiecare dată.

GM
V. M. 03/06/2024

Am fost primită cu căldură de personalul de la recepție, asistentele au fost foarte atente, iar interacțiunea cu medicul a fost impecabilă (și-a luat timpul necesar pentru a explica tot pe înțelesul meu). Designul clinicii este unul modern, iar aparatura este de ultimă generație. Recomand cu încredere clinica Medikali!

AS
V. M. 17/06/2024

Am fost cu fetița de 8 ani pentru recoltare de analize și a fost o experiență foarte plăcută. Mi-a spus că e prima dată când nu simte mirosul specific de spital/spirt. Domnișoarele asistente de nota 10!

Ai fost sau ești pacient? Spune-ne părerea ta