Bolile din sfera gastroenterologiei pot duce la o scădere semnificativă a calității vieții, dacă nu sunt diagnosticate și tratate în stadiu incipient – în 2019, ocupau locul 13 în clasamentul afecțiunilor invalidante, la nivel mondial. În România, 1 din 3 adulți se confruntă cu afecțiuni cronice ale sistemului digestiv. Ca să nu devii parte a acestei statistici îngrijorătoare și să-ți păstrezi starea de bine, îți recomandăm să accesezi consultul de gastroenterologie de la primele semne de disconfort abdominal. Un diagnostic timpuriu îți aduce șansa recuperării rapide și complete. Iar la Medikali te așteaptă o echipă de specialiști în gastroenterologie cu experiență în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor digestive. Programează-te simplu și rapid, online sau prin call center-ul clinicii noastre situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.
Când este necesar un consult de gastroenterologie
Când disconfortul abdominal este persistent, nu episodic (urmarea unei mese mai îmbelșugate sau consumului unui aliment pe care știi că nu-l tolerezi prea bine), este indicat să te adresezi unui medic gastroenterolog pentru investigații. Dacă nu ai siguranța ca simptomele necesită examinarea unui gastroenterolog, poți solicita o consultație de medicină internă, medicul internist fiind în măsură să evalueze simptomele și să-ți spună apoi către ce specialist trebuie să te îndrepți.
Consultul de gastroenterologie îl poți accesa și în lipsa simptomelor. Chiar este indicat, în anumite situații, în scop profilactic – cancerul colorectal, de exemplu, nu dă simptome în stadiul incipient, putând fi depistat, înainte să se agraveze, doar prin screening.
În ce constă un consult de gastroenterologie
Consultul efectuat de specialistul în gastroenterologie se desfășoară etapizat, fiecare pas aducând expertul Medikali mai aproape de obținerea unui diagnostic. Este important de reținut că, în cazul afecțiunilor ce țin de această specialitate, diagnosticul de certitudine poate fi pus doar după efectuarea unor analize și investigații țintite, recomandate de medic în funcție de manifestările clinice ale pacientului.
Iată în ce constă consultul de gastroenterologie:
Anamneză
Este o discuție în care îi prezenți medicului simptomele care te-au determinat să programezi consultația: când și cum se manifestă, când au debutat, cât durează etc. Specialistul în gastroenterologie te va chestiona și în legătură cu istoricul medical personal și familial, pentru că anumite predispoziții sau afecțiuni au potențial ereditar. Totodată, îți va pune întrebări legate de stilul de viață, de alimentație, pentru a identifica eventuali factori de risc pentru boli digestive.
Examinare clinică
După o verificare a aspectului general, medicul examinează atent abdomenul, întâi vizual, pentru a aprecia dacă există o acumulare de lichid, apoi apăsând și palpând în regiunea fiecărui organ din cavitatea abdominală. Durerea sau sensibilitatea resimțite în timpul acestor manevre ajută medicul să stabilească sursa problemei de sănătate. Prin palpare pot fi simțite, totodată, formațiunile de mari dimensiuni dezvoltate în cavitatea abdominală.
Diagnostic de etapă
Este momentul în care medicul corelează informațiile obținute în timpul anamnezei cu cele din timpul examinării clinice și îți prezintă concluziile consultului de gastroenterologie: ce afecțiune suspectează și de ce. Tot acum îți detaliază pașii care trebuie urmați până la stabilirea unui diagnostic de certitudine.
Recomandări de analize și investigații
În acest punct, medicul îți scrie recomandările pentru analizele și investigațiile pe care le consideră necesare pentru clarificarea diagnosticului. În funcție de boala suspicionată, te poți aștepta la analize de laborator (teste de sânge, urină sau scaun), ecografie abdominală, endoscopie sau colonoscopie. Până vei reveni în cabinet cu rezultatele acestor investigații, medicul îți poate prescrie un tratament provizoriu pentru ameliorarea simptomelor.
Diagnostic de certitudine
Îl primești de la medic în cadrul unei noi consultații sau al unui control de gastroenterologie, la care te programezi când ai rezultatele analizelor și investigațiilor care ți-au fost recomandate. În cazul în care este depistată o afecțiune gravă, este posibil să-ți fie recomandate noi investigații, avansate (ex: RMN, biopsie), pentru stadializarea bolii, pentru că tratamentul diferă în funcție de etapa de evoluție.
Plan terapeutic și recomandări
După stabilirea diagnosticului de certitudine, medicul alcătuiește un plan de tratament personalizat, care să răspundă afecțiunii depistate și să fie adaptat stilului tău de viață. În completarea terapiei medicamentoase, trebuie să te aștepți la recomandări privind alimentația, odihna, gestionarea stresului, igiena somnului – și este indicat să le urmezi întocmai, pentru a-ți recăpăta starea de sănătate cât mai repede posibil.
Ce simptome necesită un consult de gastroenterologie
Disconfortul abdominal persistent anunță, de regulă, prezența unei suferințe gastrointestinale. Iată și simptomele specifice care fac necesar consultul de gastroenterologie:
- crampe, dureri abdominale;
- meteorism (balonare) după masă;
- greață, vărsături frecvente;
- senzația de arsură în piept (pirozis);
- dificultăți la înghițire;
- modificări sau tulburări ale tranzitului intestinal (constipație, diaree, senzația de evacuare incompletă);
- sângerări rectale.
Anemia, oboseala cronică sau senzația de slăbiciune, scăderea inexplicabilă în greutate și icterul (tegument și mucoase colorate în galben) sunt alte simptome prezente în afecțiunile digestive.
Ce afecțiuni poate diagnostica medicul gastroenterolog
Conform unui studiu realizat în 2021 de cercetători de la Universitatea din Gothenburg (Suedia), pe un grup reprezentativ de 73.000 de persoane provenind din 33 de țări, inclusiv România, cel mai frecvent întâlnite probleme, la consultul de gastroenterologie, sunt gastrita, ulcerul, boala de reflux esofagian, sindromul colonului iritabil și constipația cronică. Acestea sunt parte a tulburărilor și afecțiunilor ce intră în aria de expertiză a medicilor din această specialitate.
Gastrită
Gastrita este inflamația mucoasei stomacale, cel mai frecvent cauzată de o infecție cu bacteria Helicobacter pylori sau de administrarea pe o perioadă lungă a anumitor medicamente. Și consumul excesiv de alcool poate duce la apariția acestei afecțiuni. În cele mai multe cazuri, gastrita (care se manifestă prin dureri sau arsuri în capul pieptului, greață, vărsături) se ameliorează rapid cu tratament, dar există și cazuri în care poate duce la ulcer.
Ulcer
Ulcerul gastric este o rană deschisă în mucoasa stomacului, care dă dureri și senzația de arsură în capul pieptului (mai puternice decât în cazul gastritei), eructații, greață, senzație de plenitudine sau balonare. Netratat, duce la complicații: ulcer perforat, hemoragie. În acest punct, reprezintă o urgență medicală. Poate fi identificat prin manifestări ca: dureri abdominale severe, vărsături cu aspect de zaț de cafea, prezența sângelui în scaun, amețeli, slăbiciune, leșin. Aceste simptome sun prezente însă și în alte afecțiuni, diagnosticul de certitudine putând fi stabilit doar în urma consultului de gastroenterologie.
Boala celiacă
Mai cunoscută ca intoleranță la gluten (o proteină prezentă în grâu, orz și secară), boala celiacă este o reacție a sistemului imunitar care, în timp, poate deteriora mucoasa intestinului subțire – de aceea, este esențială, după diagnosticarea de certitudine, eliminarea glutenului din alimentația. Simptomele pe care le dă boala celiacă sunt: balonare, diaree, oboseală, scădere în greutate, anemie.
Boala de reflux esofagian
Este o afecțiune în care sfincterul gastric nu se închide corespunzător, iar acidul din stomac se întoarce în esofag, unde provoacă iritații ale mucoasei. De regulă, poate fi gestionată cu medicație și schimbări în stilul de viață. Netratată, poate duce la esofagită, la stricturi esofagiene care determină disfagie (dificultăți la înghițire) și la modificări precanceroase ale esofagului, cunoscute ca sindromul Barrett.Boala de reflux esofagian se manifestă prin senzație de arsură în piept și nod în gât, gust acru în gât, disfagie. Este favorizată de obezitate, hernie hiatală, sarcină, constipație și agravată de fumat, de consumul de grăsimi și prăjeli, de mesele târzii și de anumite medicamente.
Sindromul colonului iritabil
Este o boală funcțională cronică, de natură inflamatorie, caracterizată prin modificarea tranzitului intestinal (accelerarea sau încetinirea lui). Principalele simptome sunt crampele și balonarea, durerile abdominale și diareea sau constipația. Etiologia bolii nu este cunoscută, însă specialiștii au identificat o serie de factori favorizanți: infecțiile gastrointestinale de natură bacteriană, virală sau parazitară, alergiile și intoleranțele alimentare, stresul prelungit, tulburarea de anxietate. Sindromul colonului iritabil poate fi gestionat cu medicație și schimbarea stilului de viață.
Boli inflamatorii intestinale
Boala inflamatorie intestinală (BII) este un termen generic pentru tulburările care implică inflamația cronică a țesuturilor din tractul digestiv. BII sunt colita ulcerativă, caracterizată de inflamații și ulcere de-a lungul mucoasei intestinului gros și al rectului, și boala Crohn, în care sunt afectate adesea straturile mai profunde ale tractului digestiv. Ambele afecțiuni au mecanism autoimun, se manifestă prin dureri abdominale, sângerări rectale, oboseală diaree, apetit redus și pierdere în greutate și reprezintă factori de risc pentru cancerul colorectal.
Pancreatită
Pancreatita este o inflamație a pancreasului, manifestată prin dureri în partea superioară a abdomenului, febră, diaree și vărsături (în faza acută) și prin dureri abdominale (accentuate postprandial), scaune uleioase și pierdere în greutate. Poate duce la insuficiență renală, insuficiență pulmonară sau diabet și este un factor de risc pentru cancerul pancreatic. În forma sa severă, pancreatita poate pune viața în pericol.
Afecțiuni hepatice
Specialistul în gastroenterologie se ocupă și cu gestionarea afecțiunilor hepatice de cauză infecțioasă, autoimună, genetică ori indusă de anumite substanțe (medicamente, alcool). În aria sa de expertiză intră hepatitele (A, B, C și autoimună), colangita biliară primară și colangita sclerozantă primară, hemocromatoza, boala Wilson, ciroza și cancerul de ficat.
Icterul, durerile și distensia la nivelul abdomenului, pruritul, urina închisă la culoare, scaunul deschis la culoare, pierderea apetitului, greața, vărsăturile și oboseala constantă pot anunța o boală hepatică.
Litiaza biliară
Cea mai frecventă afecțiune a colecistului este prezența calculilor (pietrelor) la nivelul colecistului și/sau al căilor biliare. Pentru că poate duce la declanșarea pancreatitei, este recomandată înlăturarea bilei pe cale chirurgicală imediat ce sunt depistați calculii sau după ce se declanșează simptomele de litiază: durere abdominală severă, greață, vărsături. Dacă sunt prezente și simptome ca febrei și/sau icterul, este vorba despre o urgență medicală.
Boli oncologice
În aria de expertiză a medicului gastroenterolog intră diagnosticarea și tratarea tuturor tipurilor de cancer care se pot dezvolta la organele și țesuturile din cavitatea abdominală: cancerul esofagian, cel de stomac, cancerul pancreatic, hepatic, de colecist sau al căilor biliare ori cel colorectal. În România, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la bărbați și al doilea la femei, iar cancerul de stomac este al cincilea cel mai des diagnosticat la bărbați.
Investigațiile de care poti beneficia în departamentul de gastroenterologie din cadrul Clinicii Medikali București
În clinica noastră medicală din Sectorul 3, București, pot fi accesate investigațiile de primă intenție în diagnosticarea afecțiunilor gastrointestinale, testul pentru depistarea Helicobacter pilori și ecografiile, care sunt efectuate cu tehnologie de ultimă generație, ce asigură rezultate precise.
Ecografie abdominală
Recomandată în patologii ale ficatului, stomacului, vezicii biliare și căilor biliare, splinei, rinichilor și pancreasului, ecografia abdominală este efectuată la Medikali cu GE Versana Premier, un aparat ce reprezintă soluția completă pentru ecografiile abdominale, sau cu ecograful Voluson E8 RSA BT19, un adevărat diferențiator în domeniu, o tehnologie de înaltă performanță, care oferă imagini 2D, 3D și 4D de o claritate superioară.
Test respirator Helicobacter pilori
În gastrită și ulcer, medicul gastroenterolog poate recomanda testarea pentru Helicobacter pilori – majoritatea cazurilor sunt determinate de infectarea cu această bacterie. La Medikali poate fi efectuat testul respirator pentru detectarea Helicobacter pilori, un test neinvaziv, rapid (15 minute) și al cărui rezultat este interpretate pe loc de medic.
Alege experiența medicilor specialiști în gastroenterologie de la Clinica Medikali din București
Comunitatea Medikali are o singură misiune: sănătatea ta. Din acest motiv, fiecare medic din echipă se perfecționează continuu și este în permanență conectat la cele mai noi studii clinice și la tehnologii medicale și tratamente inovatoare, pentru a-ți putea oferi îngrijirea de care ai nevoie, atunci când ai nevoie. Echipa noastră de gastroenterologie este formată din medici cu experiență, pregătiți să-ți ofere siguranța unui diagnostic cert și tratament personalizat, pentru a răspunde cel mai bine afecțiunii și nevoilor tale.
Dacă te confrunți cu simptome ce ar putea anunța o boală digestivă sau vrei pur și simplu să te asiguri că e totul în regulă, prin screening, te așteptăm la un consult de gastroenterologie efectuat cu profesionalism de medicii din clinica noastră. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună în call center-ul Medikali din Sectorul 3, București.
Surse:
https://www.news-medical.net/news/20200527/Study-shows-global-prevalence-of-functional-gastrointestinal-disorders.aspx
https://gco.iarc.who.int/media/globocan/factsheets/populations/642-romania-fact-sheet.pdf
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastritis/symptoms-causes/syc-20355807
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/inflammatory-bowel-disease/symptoms-causes/syc-20353315
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/symptoms-causes/syc-20352220
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pancreatitis/symptoms-causes/syc-20360227
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-problems/symptoms-causes/syc-20374502
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gallstones/symptoms-causes/syc-20354214