Cu numărul alergiilor în creștere îngrijorătoare la nivel global, consultul de alergologie încă de la primele simptome, pentru tine sau copilul tău, a devenit o necesitate. La Clinica Medikali beneficiezi de servicii la standarde înalte de calitate și de teste alergologice efectuate de o echipă cu pregătire în domeniu. Dacă ai nevoie de un alergolog bun în București, căutarea ta a luat sfârșit: te poți programa simplu, online sau prin call center-ul clinicii noastre, situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3.
Ce este alergologia
Alergologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratarea alergiilor, care sunt reacții anormale, exagerate ale sistemului imunitar la diverse substanțe pe care le inhalăm (polen, praf), ingerăm (anumite alimente ori medicamente) sau cu care avem contact cutanat (detergenți, blana animalelor etc.). Simptomele de alergii pot fi ușoare, moderate sau severe – caz în care vorbim despre șoc anafilactic, ce impune o intervenție rapidă pentru salvarea vieții.
Medicul folosește analize pentru alergii și baterii de teste specifice ca să identifice alergenii responsabili de reacția exagerată a organismului. Pe baza acestora este stabilit diagnosticul de certitudine și apoi este construit planul terapeutic.
Când este recomandată o consultație de Alergologie și Imunologie clinică
Oricare dintre simptome specifice alergiilor – strănut, rinoree, obstrucție nazală, înroșirea ochilor, hiperlacrimație, mâncărimi la nivelul feței, erupții cutanate – trebuie să te trimită fără întârziere la cabinetul de alergologie. Iar specialiștii Clinicii Medikali sunt la o programare distanță.
Iată care sunt cele mai comune semne că ai nevoie de o evaluare de specialitate:
Strănut frecvent, însoțit de rinoree și/sau congestie nazală
Strănutul persistent, în „salve”, poate semnala o alergie respiratorie – în special la polen („febra fânului”), praf, acarieni sau la părul animalelor. Strănutul este un mecanism de apărare al organismului, modalitatea prin care încearcă să „expulzeze” alergenul care îi creează probleme, și este, de regulă, însoțit de rinoree sau de congestie nazală. Alergia nu trece de la sine, ai nevoie de identificarea substanței care a cauzat-o, prin teste alergologice specifice, și de tratament cu antihistaminice.
Mâncărime la nivelul nasului, ochilor și gâtului
Iritația la nivelul gâtului, însoțită de mâncărime (și chiar usturime), dar și pruritul la nivelul nasului și al ochilor sunt simptome frecvente în rinita alergică. Te poți confrunta cu disconfort la respirație, cu înroșirea ochilor și hiperlacrimație și cu inflamarea mucoasei nazale. Forma severă a rinitei alergice scade semnificativ calitatea vieții.
Erupție cutanată extinsă
Urticaria – pete roșii, umflate – poate anunța o alergie alimentară sau medicamentoasă, o reacție la stres sau la temperaturi extreme. Poate apărea oriunde pe corp și este însoțită, de regulă, de mâncărimi puternice. În cazul alergiei alimentare, mai pot apărea simptome gastrointestinale (greață și vărsături, balonare, crampe, diaree) și angioedem (umflături la nivelul feței sau al cavității bucale), iar în cazul celei la medicamente, dificultăți de respirație, febră și dureri articulare. Cea mai gravă reacție alergică este anafilaxia, care poate duce la deces dacă nu se intervine rapid.
Erupție cutanată localizată
În acest caz, urticaria poate fi o dermatită de contact declanșată de alergia la metale. Apare ca o iritație, la locul unde pielea a intrat în contact cu metalul – pete uscate, de culoare roșie sau vezicule cu lichid, însoțite de prurit. Cea mai comună este alergia la nichel, un metal comun, care se regăsește inclusiv în bijuterii, chei sau mânerele ușilor, dar sunt frecvente și alergiile la cobalt, la crom și la zinc.
Edem și durere la locul unei înțepături de insectă
Umflarea și înroșirea pielii în locul unde te-a înțepat o insectă este normal, dar în cazul persoanelor alergice, edemul poate fi extins și persistent (zile, în loc de ore). Medicul alergolog te poate ajuta să afli la veninul cărei insecte ești alergic și dacă există vreo insectă care îți poate provoca șoc anafilactic, pentru a te putea feri de ea.
Alte situații care fac necesar un consult de alergologie
Ai nevoie de expertiza medicului alergolog și dacă ai fost deja diagnosticat cu o afecțiune din acest spectru și ai primit tratament, dar lucrurile nu merg bine. De exemplu:
- simptomele de rinită alergică s-au agravat sau episoadele cu simptome severe s-au înmulțit ori prelungit;
- tratamentul urmat pentru alergie sau astm nu mai are efect;
- antihistaminicele pe care le iei pentru controlul alergiei au efecte secundare care îți afectează capacitatea de a-ți desfășura activitățile zilnice sau de a te odihni (somnolență diurnă, prurit intens);
- ai dificultăți de respirație.
Dacă nu ai siguranța că simptomele pe care le resimți fac necesară consultația de alergologie, te poți adresa unui specialist în medicină de familie sau în medicină generală, iar acesta, coroborând simptomele acuzate cu examinarea clinică, te poate îndruma către specialitatea de care ai nevoie.
Ce tipuri de teste alergologice poți face în cadrul Clinicii Medikali din București, Sector 3
Dacă ai nevoie de un consult de alergologie în București, de teste pentru alergii sau ești în căutarea unui specialist care să-ți stabilească un plan terapeutic eficient și să monitorizeze boala alergică de care suferi, Clinica Medikali este alegerea potrivită. La noi, beneficiezi de servicii la standarde înalte de calitate, asigurate de medici dedicați 100% profesiei, care se perfecționează continuu și sunt la curent cu cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare, pentru a le putea oferi pacienților lor cea mai bună îngrijire.
În echipa medicală specializată în alergologie de la Medikali vei găsi sprijinul de care ai nevoie pentru diagnosticare, pentru imunoterapie, consiliere și prevenția bolilor alergice. Iată ce servicii poți solicita în clinica noastră, în completare consultului de alergologie:
Peakflowmetrie
Peakflowmetria este un test prin care este măsurat debitul expirator maxim de vârf și este determinat gradul de obstrucție a căilor respiratorii. Este o investigație recomandată în mod curent în evaluarea funcției respiratorii la pacienții diagnosticați cu alergii respiratorii.
Spirometrie (cu sau fără test bronhodilatator)
Spirometria, recomandată de specialistul în alergologie tot pentru evaluarea funcției respiratorii, arată volumul de aer inspirat și totodată cât de ușor și de rapid expirăm, iar spirometria cu test bronhodilatator arată dacă este posibilă reducerea bronhoconstricției. Pentru asta, după prima spirometrie, medicul îi administrează pacientului un medicament bronhodilatator, apoi repetă testul, pentru a vedea dacă a crescut debitul de aer expirat.
Teste alergologice
Testele alergologice sunt menite să clarifice ce anume declanșează reacția alergică. Poate fi vorba despre:
- teste prick (sau prin înțepătură), care presupun introducerea în stratul superficial al pielii a diverși alergeni (aleși de medic în funcție de simptomatologie), pentru a determina dacă există o reacție alergică la aceștia. Poate fi efectuat un singur test prick sau baterii de 5 ori 10 teste;
- test alergologic la cubul de gheață – pentru confirmarea alergiei la frig.
La Medikali pot fi efectuate, în cadrul departamentului de Alergologie și Imunologie, și testări recomandate înaintea investigațiilor imagistice și a intervențiilor chirurgicale:
- test alergologic la anestezic local – pentru determinarea alergiei la o substanță folosită ca anestezic;
- test alergologic la substanță de contrast – pentru a vedea dacă există o alergiei la substanța de contrast folosită în investigații precum RMN, CT, endoscopie, colonoscopie etc.
Tratează-ți alergia rapid și eficient cu ajutorul medicului alergolog din Clinica Medikali
10% din populație suferă, la nivel global, de alergii alimentare, între 5% și 10% de alergii la diverse medicamente și între 30% și 40%, de alergii respiratorii, conform celor mai noi statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății. Iar rapoarte recente arată că numărul alergiilor crește semnificativ de la an la an.
Înmulțirea cazurilor de hipersensibilitate alimentară este pusă de cercetători pe seama dietei moderne, bazate pe hrană procesată și aditivată, iar cea a cazurilor de rinită alergică și alte alergii respiratorii, pe seama urbanizării agresive și a poluării cu care aceasta vine la pachet, dar și pe seama schimbărilor climatice, încălzirea globală ducând la prelungirea perioadei în care plantele produc polen.
Dacă te regăsești printre cei afectați de alergii, nu le lăsa să-ți controleze viața și în niciun caz să ți-o amenințe! Apelează la echipa de specialiști în alergologie și imunologie a Clinicii Medikali din sector 3, București, pentru testare alimentară și cutanată și stabilirea unui tratament eficient. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul nostru.