Bolile infecțioase sunt tulburări cauzate de microorganisme precum bacterii, viruși, ciuperci sau paraziți, care se regăsesc în interiorul sau la suprafața corpului. În general, aceste microorganisme sunt inofensive sau chiar benefice, însă, în anumite condiții sau situații, pot provoca afecțiuni.
Bolile infecțioase pot fi transmise de la persoană la persoană prin schimbul direct de bacterii, viruși, ciuperci sau paraziți. O altă posibilitate este transmiterea bolii de la animal la om, atunci când persoana este mușcată sau zgâriată de către animal sau prin consumul de apă și alimente contaminate.
Fie că e vorba de o infecție comună, așa cum e o răceală, sau o afecțiune dificil de diagnosticat, vrei să știi că medicul tău te examinează cu minuțiozitate și nu exclude nicio posibilitate. De o astfel de experiență vei avea parte în clinica Medikali.
Ce spun statisticile
Pandemia de COVID-19 ne-a amintit tuturor cât de periculoase pot fi bolile infecțioase și de ce e important să ne concentrăm pe combaterea lor. La nivel global, în 23 mai 2022 erau confirmate 522,783,196 de cazuri și 6,276,210 de morți.
Însă, noul virus care ne-a perturbat viețile în ultimii ani nu este nici pe departe singurul agent patogen cu care ne luptăm. Una dintre cele mai periculoase boli infecțioase transmisibile este tuberculoza, care cauzează 1,2 milioane de decese pe an, la nivel global. HIV/SIDA se află pe locul al doilea în topul celor mai multe decese dintr-un an, iar pe locul trei – malaria.
Simptome frecvente
Fiecare boală infecțioasă are propriul set de simptome, însă simptomele comune mai multor boli infecțioase sunt:
- Febra;
- Diareea;
- Oboseala;
- Durerea musculară;
- Stare de greață și vărsături;
- Tusea.
Când să te prezinți la medic
Poți căuta îndrumarea medicului specialist atunci când prezinți una sau mai multe dintre simptomele menționate mai sus, dar și în următoarele situații:
- Ai fost mușcat de un animal;
- Întâmpini dificultăți de respirație;
- Tușești continuu de mai mult de o săptămână;
- Ai dureri puternice de cap asociate cu febră;
- Prezinți mâncărimi sau umflături ale pielii;
- Apare febra inexplicabil și persistă în timp;
- Încep să apară probleme de vedere.
Complicații
Majoritatea bolilor infecțioase dezvoltă complicații minore, însă unele boli precum pneumonia, SIDA sau meningita pot pune viața în pericol. Câteva dintre aceste afecțiuni cresc riscul apariției cancerului:
- Virusul HPV este strâns legat de apariția cancerului cervical;
- Helicobacter pylori este legat de apariția cancerului la stomac și a ulcerelor;
- Hepatita B și C sunt legate de apariția cancerului la ficat.
Mai mult, unele afecțiuni pot dispărea pentru un timp (devin latente), pentru a reapărea chiar și după zeci de ani.
Prevenție
Pentru a scădea riscul de infectare, poți urma acești pași:
- Spală-te des pe mâini, înainte și după ce gătești și după ce folosești toaleta. Încearcă să nu atingi cu mâinile ochii, nasul sau gura.
- Vaccinează-te și respectă schema completă de vaccinare recomandată copiilor tăi.
- Gătește în siguranță! Înainte de a prepara legumele și fructele, spală-le bine. Păstrează alimentele și mâncarea proaspăt gătită la frigider.
- Protejează-te în timpul actului sexual! Dacă partenerul tău are un trecut al bolilor cu transmitere sexuală, folosește prezervativul.
- Călătorește în siguranță! Întreabă medicul despre vaccinurile recomandate în țările în care sunt prezente boli precum febra galbenă, febra tifoidă, malaria sau hepatita B.
Boli ce pot fi prevenite prin vaccinare:
- Difteria
- Infecţie cu Rotavirus
- Infecţii cu Bacilul Haemophilus Influenza Grupa B
- Infecţii Pneumococice (invadatoare)
- Meningita meningococică
- Parotidita epidemică
- Poliomielita
- Rabie
- Rubeola
- Rujeola
- Tetanos
- Tuse convulsivă
- Varicela
- Virusul Papiloma Uman (HPV)