E timpul să acorzi inimii tale atenția pe care o merită și de care are nevoie. Apelând la profesioniștii Clinicii Medikali, te bucuri de consult de cardiologie efectuat cu grijă și răbdare, de investigații realizate cu tehnologie performantă și de tratamente personalizate, alcătuite pentru a răspunde nevoilor tale. Căutarea unui cardiolog în București poate lua sfârșit: programează-te simplu și rapid la consultație, online sau prin call center-ul clinicii noastre situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.
Structura inimii
Principalul organ al sistemului cardiovascular, inima acționează ca un „dirijor”, pompând sânge într-o rețea vastă de vene și artere care alimentează toate țesuturile și organele din corpul nostru. De sănătatea ei depinde sănătatea întregului organism.
Cel mai puternic și mai solicitat mușchi din corpul uman, cordul este alătuit din:
- 4 camere: 2 atrii, stâng și drept, care primesc sângele neoxigenat din corp prin venele cave și venele pulmonare, și 2 ventricule, stâng și drept, care pompează sângele oxigenat din inimă spre restul organismului, prin aortă (care este cea mai mare arteră din corp) și prin artera pulmonară;
- 4 valve – tricuspidă, mitrală, pulmonară și aortică. Valvele cardiace sunt „supapele inimii”: se deschid pentru a permite fluxul sangvin și apoi se închid a împiedica refluxul;
- septul atrioventricular – țesutul muscular care separă partea dreaptă a inimii (care conține sânge neoxigenat) de partea stângă (unde se află sângele oxigenat);
- membrana care învelește și protejează inima, formată din 3 straturi – endocard (învelișul interior), miocard (stratul mijlociu, mușchiul care se contractă pentru a pompa sângele) și pericard (stratul exterior);
- sistem de conducție electrică, o „instalație” care controlează ritmul cardiac, alcătuit din nodul sinoatrial (pacemaker-ul natural al inimii), nodul atrioventricular, 2 ramuri (stângă și dreaptă), fasciculul His și fibrele Purkinje;
- vase sanvgine – artere, vene și capilare.
Acest sistem complex, care furnizează oxigen și nutrienți în tot organismul, are nevoie de „ingineri” pricepuți pentru a fi menținut în bună funcțiune, iar acești ingineri sunt medicii specializați în cardiologie.
Ce este cardiologia
Cardiologia este ramura medicală care se ocupă de bolile inimii și ale sistemului cardiovascular, cardiologul fiind specializat în prevenția, diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea unor afecțiuni precum boala coronariană, insuficiența cardiacă, boala cardiacă congenitală, aritmia, anevrismul de aortă, accidentul vascular cerebral, cardiomiopatia sau boala arterială periferică.
La clinica Medikali din București beneficiezi de servicii de cardiologie la standarde înalte de calitate, asigurate cu maximum de profesionalism, dar și cu toată atenția, răbdarea și empatia de care poate avea nevoie un pacient.
Creată pentru a oferi o experiență medicală de tip nou, organizată în jurul pacientului, Medikali are o echipă de medici cardiologi care sunt conectați la ultimele studii clinice, la tehnologii și tratamente inovatoare și care îți pot oferi soluții terapeutice și profilactice avansate.
Avantajul implicării totale a echipei medicale în rezolvarea problemei fiecărui pacient de cardiologie este dublat de dotările clinicii cu aparatură modernă. Investigațiile de cardiologie sunt efectuate la Medikali București cu tehnologie de ultimă oră și materiale de calitate.
Când este recomandat să vizitezi un medic cardiolog
Inima trimite semnale de alarmă când ceva o împiedică să funcționeze corect. Iată simptomele care trebuie să te determine să programezi degrabă un consult de cardiologie:
- dureri în piept, care pot varia de la un ușor (dar persistent) disconfort în zona toracică la dureri puternice. Nu doar intensitatea, ci și tipul de durere poate diferi: de la presiune, la senzația de gheară care strânge sau durere ascuțită;
- dificultăți de respirație, respirație șuierătoare;
- oboseală persistentă;
- senzație de slăbiciune;
- palpitații (senzația că inima bate prea repede, prea puternic sau neregulat);
- transpirație abundentă;
- amețeli, vertij;
- stare de greață și vărsături;
- edem în partea inferioară a picioarelor, însoțit sau nu de amorțeli și senzația de picioare reci.
Aceste simptome sunt cel mai frecvent asociate cu bolile cardiovasculare, dar sunt prezente și în afecțiuni care nu au legătură (sau au doar parțial legătură) cu sistemul cardiovascular. Specialistul în cardiologie poate clarifica acest lucru, prin consult de specialitate și investigații țintite, care vor duce la stabilirea diagnosticului de certitudine și a tratamentului adecvat.
Bolile inimii
Bolile cardiovasculare (BCV) sunt principala cauză de morbiditate și mortalitate în lume. În România, incidența BCV este peste media Uniunii Europene, iar mortalitatea, de două ori și jumătate peste media UE, arată un raport al Institutului Național de Sănătate Publică. Conform datelor oficiale, în 2021, 1 din 4 români era în evidența medicilor cu o boală cardiovasculară. Iar în anul 2020, 1 din 2 decese au avut drept cauză BCV, cardiopatia ischemică și accidentul vascular cerebral ocupând primele locuri.
La rândul său, Societatea Română de Cardiologie a subliniat că numărul de decese provocat de BCV este de trei ori mai mare decât cel cauzat de cancere și principala cauză a speranței de viață reduse (cu circa 10 ani sub media UE).
Bolile inimii cel mai des diagnosticate de medici în cadrul consultului de cardiologie sunt:
- cardiopatia ischemică (sau boala arterială coronariană);
- insuficiența cardiacă;
- valvulopatia;
- aritmia cardiacă;
- boala cardiacă congenitală;
- infarctul;
- boala arterială periferică;
- accidentul vascular cerebral (ischemic sau hemoragic);
- pericardita;
- hipertensiunea arterială;
- anevrismul de aortă;
- cardiomiopatia;
- boala cerebrovasculară;
- boala cardiacă reumatismală;
- trombozele venoase.
În România, factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt la valori foarte ridicate, arată același raport INSP: 98% din populație consumă puține fructe și legume, 92% nu face sport deloc sau face insuficient, 59% este supraponderală sau obeză, 55% are un nivel ridicat de colesterol, 35% consumă episodic alcool în exces, 19% fumează, 16% are hipertensiune arterială, iar 15% prezintă valori crescute ale glicemiei.
În ce constă o consultație de cardiologie
Dacă ai identificat la tine factorii de risc de mai sus, nu aștepta apariția simptomelor, programează-te preventiv la un consult de cardiologie. La fel este recomandat să procedezi dacă ai istoric familial de boli cardiovasculare, pentru că pot fi ereditare. Iar dacă prezinți simptome ce pot fi asociate bolilor inimii, consideră evaluarea o urgență.
Consultul presupune patru pași, esențiali pentru ca medicul să stabilească diagnosticul de etapă și ce investigații sunt necesare pentru clarificarea acestuia:
- Pasul 1: anamneza, o discuție în care îi vei prezenta medicului simptomele – când și cum se manifestă, când au debutat, cât durează etc. Specialistul în cardiologie te va chestiona și în legătură cu istoricul medical personal și familial. Totodată, va dori să-ți afle stilul de viață, ca să poată identifica factorii de risc pentru boala cardiovasculară.
- Pasul 2: examinarea clinică – măsurarea pulsului și a tensiunii arteriale, auscultația cordului. Medicul poate efectua în cadrul consultației și investigații precum ecocardiografia sau electrocardiograma (traseu ECG).
- Pasul 3: medicul îți prezintă concluziile consultului de cardiologie – ce afecțiune suspicionează și ce pași trebuie urmați până la stabilirea unui diagnostic de certitudine (analize și/sau investigații suplimentare, precum ecografia Doppler).
- Pasul 4: medicul îți poate prescrie deja un tratament care să ajute la ameliorarea simptomelor. Totodată, îți va explica ce schimbări trebuie să faci în stilul de viață pentru a nu-ți agrava problemele de sănătate și veți stabili împreună data controlului de cardiologie.
La vizita de control, corelând rezultatele analizelor și investigațiilor recomandate, medicul îți va comunica diagnosticul de certitudine și îți va prescrie tratamentul pe care trebuie să-l urmezi.
Ce analize la inimă poti face la Clinica Medikali din București
Investigațiile utilizate cel mai frecvent pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare pot fi accesate în clinica noastră separat de consult sau în cadrul acestuia. Electrocardiograma, ecocardiografia sau monitorizarea cu Holter ECG sau TA sunt efectuate de medicii din echipă de cardiologie a Medikali cu aparatură de ultimă generație, ce asigură rezultate precise.
Iată de ce investigații poți beneficia ca pacient de cardiologie la Clinica Medikali din Sectorul 3:
Ecocardiografie
Ecocardiografia sau ecografia cardiacă arată orice modificare la nivelul cordului și este o investigație importantă în diagnosticarea și monitorizarea bolilor inimii. Este noninvazivă, nedureroasă și lipsită de contraindicații, putând fi repetată oricât de des o recomandă doctorul cardiolog.
Toți specialiștii din echipa de cardiologie Medikali au competențe în ecocardiografie, iar investigația este efectuată cu tehnologii de vârf: ecograful GE Healthcare – Vivid T9/Vivid T8 Ultra Edition și GE Versana Premier.
Electrocardiogramă (ECG traseu)
ECG/ EKG sau electrocardiograma este investigația prin care activitatea electrică a inimii este măsurată și redată sub forma unui traseu/ grafic interpretat apoi de specialistul în cardiologie. Ca și ecocardiografia, EKG-ul este noninvaziv, nedureros și poate fi repetat de fiecare dată când e necesar.
ECG-ul este o investigație rapidă, ce poate fi efectuată în cadrul consultului de cardiologie.
Consult electrofiziologic
Este un consult de cardiologie axat pe diagnosticarea, tratarea și monitorizarea tulburărilor de ritm cardiac congenitale sau dobândite. Acest tip de consultație se adresează în special persoanelor care au palpitații, dificultăți de respirație și obosesc repede. Medicul are nevoie de supraspecializare pentru a putea efectua consultul electrofiziologic, iar clinica Medikali din București poate asigura acest serviciu.
Montare Holter ECG + interpretare
Holterul ECG/ EKG este folosit pentru a monitoriza activitatea electrică a inimii vreme de 24, 48 sau 72 de ore. Este un dispozitiv ușor de montat și de purtat, care ajută la stabilirea unui diagnostic de certitudine în afecțiunile cardiace. Doctorul cardiolog recomandă montarea holterului ECG în urma consultului.
Montare Holter TA + interpretare
Holterul TA este un dispozitiv medical care funcționează pe același principiu ca holterul EKG. Acesta înregistrează valorile tensiunii arteriale pe durata a 24 de ore, la anumite intervale temporale, pentru ca la finalul perioadei de monitorizare cu holter, medicul cardiolog să aibă profilul tensional al pacientului.
Holterul TA este montat de specialistul Medikali în cardiologie, iar rezultatul este interpretat tot ce acesta.
Test rapid Troponina I
Este un test care se efectuează pentru diagnosticarea infarctului miocardic și pentru evaluarea riscului de insuficiență cardiacă sau AVC, troponinele, proteine specifice mușchiului cardiac, indicând o leziune sau o potențială afecțiune a cordului când sunt prezente în număr mare.
Nu lăsa simptomele să se agraveze și boala cardiovasculară să avanseze! Te așteptăm la Clinica Medikali din București pentru a-i asigura inimii tale îngrijirea de care are nevoie. Programează-te online, simplu și rapid, pentru un consult de cardiologie sau sună la call center-ul Medikali.
Surse
https://my.clevelandclinic.org/health/body/21704-heart
https://insp.gov.ro/wp-content/uploads/2024/01/Analiza-situatie-BCV-2023.pdf
https://www.cardioportal.ro/wp-content/uploads/2018/04/masa-rotunda-parlament-IC2018.pdf
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)