Skip to content
Medikali

Termeni și condiții pentru accesarea serviciilor medicale

Actualizat 01.04.2025

Datele furnizorului de servicii medicale:

MEDIKALI PRIVATE HEALTHCARE SRL, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sub nr. J2021017339406, cod de înregistrare fiscală (CUI): 45035920

Clinica Medikali este localizata in:

Bd. Theodor Pallady nr. 66 A, Sector 3, Bucuresti, 032266

Telefon de contact: 021 9806

Website: www.medikali.ro

Email: sesizari@medikali.ro

Program de lucru:  Consultatii: Luni-Vineri in intervalul 09.00-21.00

Analize Medicale: Luni- Vineri in intervalul 07.00-12.00

Specialitati medicale: Va rugam sa accesati acest link https://medikali.ro/specialitati

Specialiti medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate: https://medikali.ro/specialitati-cas

Preturi: Va rugam sa accesati acest link https://medikali.ro/preturi

Stimaţi pacienti,

In cadrul clinicii Medikali, experienta pacientului este extrem de importanta pentru noi și de aceea am stabilit o serie de principii și reguli de care vă rugăm, în mod respectuos, să ţineţi cont.

Programare

Pentru a efectua o programare in cadrul Clinicii Medikali aveti la dispozitie numarul de Call-Center 021 9806 sau daca aveti disponibilitatea, programarea o puteti efectua la personalul din Receptia Clinicii situata in: Bd. Theodor Pallady nr. 66A, Sector 3, Bucuresti, comunicand acestora datele dvs. personale pentru a fi identificat.

In situatia in care esti asigurat CNAS si doresti sa beneficiezi de servicii decontatate CNAS, poti efectua o programare la numarul de telefon 021 9806.

In situatia in care esti inscris la medicul de familie Medikali si doresti o programare la acesta, poti efectua o programare la numarul de telefon 021 9809.

In ce priveste analizele medicale, recoltarea incepe cu ora 07:00 si se finalizeaza la ora 12:00. Programarea pentru analize este obligatorie pentru minorii cu varsta pana in 18 ani. Pentru recoltarea analizelor medicale  acestia vor fi in mod obligatoriu insotiti de reprezentantul legal ( parinte sau tutore). Pentru analizele medicale (adulti) , nu este necesara programarea. Persoanele vor fi preluate in ordinea sosirii, prioritate vor avea persoanele insarcinate,  persoanele insotite de copii sub 5 ani si persoanele cu dizabilitati.

Rezultatele vor fi prelucrate de catre partenerul Medikali, SYNEVO ROMÂNIA SRL.

Persoanele ale căror probe biologice au fost recoltate în vederea efectuării de analize, în cadrul Medikali  pot vizualiza rezultatul analizelor accesând secțiunea „Acces Analize” din platforma medikali.ro, introducând codul de probă și codul de pacient sau direct în Contul meu descărcând aplicația Medikali.

Pacientii minori vor fi identificati in baza actului de identitate al reprezentantului legal/parintilor, rezultatului medical fiind eliberat acestora.

Serviciile medicale se pot suspenda la initiativa furnizorului de servicii medicale pentru o perioada de o luna, in situatia in care in decurs de 3 luni pacientul nu se prezinta la 3 programari consecutive cu exceptia situatiei in care comunica cu minim 24 h inainte in Call-Center anularea programarii.

Rezultatele analizelor disponibile în secțiunea “Acces Analize” au doar valoare informativă. Astfel, pentru a beneficia de raportul de analize care sa contina parafa medicului de laborator este necesar să vă deplasați in Receptia Medikali pentru a intra în posesia respectivului raport semnat și parafat de către medicul de laborator. 

Orice tentativă de a accesa contul de pacient sau date confidențiale ale altei persoane  se sancționează conform legislației în vigoare. 

Pacientul are obligatia de a solicita informatii cu privire la pretul analizei/ consultatiei/ investigatiei in momentul inregistrarii  la Receptie.

Pacientul are obligatia de a se prezenta in Clinica Medikali cu minim 10 minute de ora stabilita/ comunicata de Call-Center/ Receptie, urmand a prezenta personalului de la Receptie cartea de identitate si de a confirma valoarea consultatiei/ investigatiei/ analizelor ce urmeaza a se efectua. Ulterior efectuarii consultatiei/ investigatiei pacientul se va prezenta la Receptie pentru achitarea contravalorii serviciilor ce i-au fost prestate. In ce priveste plata analizelor de sange, aceasta se va efectua dupa recoltare.

In situatia in care pacientul nu semneaza documentele medicale solicitate si puse la dispozitie de personalul Medikali pentru efectuarea consultatiei/investigatiei medicale/ analizelor medicale, serviciile nu vor fi prestate.

Documentele medicale ( rezultate etc) pot fi ridicate de o alta persoana decat titularul, doar in baza unei procuri notariale sau imputernicire avocatiala. In cazul minorilor sau personalor puse sub interdictie, acestea vor fi ridicate de catre parinti/ reprezentanti legali sau tutori.  

Mesajele receptionate de la Clinica Medikali pe telefon sau email cu privire la programari, rezultate, alte informari ce tin de buna desfasurare a serviciilor medicale nu au scop promotional. In situatia in care pacientul nu mai doreste aceasta modalitate de comunicare se poate solicita acest lucru, transmitand un email la  sesizari@medikali.ro.

In situatia in care posesorul de card pierde cardul, acesta va fi identificat la Clinica in baza actului de identitate si a contractului semnat ( daca exista/ se solicita in mod exceptional).

Modalităţi de plată

Pentru plata serviciilor sunt acceptate cărţile de credit (Visa, Mastercard, Maestro, American Express) sau plata in numerar la Receptie.

Analizele medicale se achita in prealabil la Receptie.

Consultatiile si investigatiile se achita ulterior la Receptie.

In situatia in care, posesorul de card sau persoana fizica nu achita cel putin doua consultatii/investigatii, Clinica Medikali poate suspenda furnizarea serviciilor si refuza prestarea altui serviciu.

Drepturile pacientilor

Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum şi la modul de a le utiliza.

Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identităţii şi statutului profesional al furnizorilor de servicii de sănătate.

Pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervenţiilor medicale propuse, a riscurilor potenţiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra riscurilor neefectuării tratamentului şi nerespectării recomandărilor medicale, precum şi cu privire la date despre diagnostic şi prognostic.

Pacientul are dreptul de a decide dacă mai doreşte să fie informat în cazul în care informaţiile prezentate de către medic i-ar cauza suferinţă.

Pacientul are dreptul de a cere şi de a obţine o altă opinie medicală.

Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.

Consimţământul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, păstrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul său, în vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.

Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale

Pacientul are dreptul la îngrijiri medicale continue până la ameliorarea stării sale de sănătate sau până la vindecare.

Reguli de conduita in interiorul locatiei

– să păstreze liniştea astfel încât să nu deranjeze alţi pacienti;

– să nu intre fără permisiunea personalului în alte camere sau în spațiile destinate doar personalului clinicii

-se interzice cu desăvârşire introducerea în Clinica de armament, arme albe, bauturi alcoolice sau substanţe lacrimogene. Conform legislaţiei române consumul sau comercializarea de substanţe halucinogene sau psihotrope este interzisa şi se pedepseşte.

-nu aruncaţi în toaletă obiecte care ar putea conduce la avarierea staţiei de colectare a rezidurilor

-gunoiul şi resturile menajere se vor depozita în coşurile de gunoi amplasate pe raza Clinicii;

– nu este permis a se aduce în Clinica obiecte/ bunuri care emit un miros persistent şi deranjant;

– nu este permis alergatul sau practicarea oricărui sport pe  holurile Clinicii;

– parintii/reprezentantii legali ai copiilor au obligatia sa nu lase copiii nesupravegheati. Clinica Medikali nu raspunde in situatia in care acestia se accidenteaza.

– amenintarea, lovirea, vatamarea personalului medical sau auxiliar, distrugerea sau sustragerea bunurilor, tulburarea linistii publice se sanctioneaza conform legii penale si duce la suspendarea prestarii serviciilor medicale si/sau refuzul de a presta servicii in baza unui contract;

– comportamentul obscen, jignitor, vulgar la adresa personalului medical sau auxiliar,  sau asupra altor persoane aflate in incinta Clinicii Medikali duce la suspendarea prestarii serviciilor medicale si/sau refuzul de a presta servicii in baza unui nou contract.

–  Este interzis fotografiatul, inregistrarea video si audio, atat in spatiul de asteptare, Receptie cat si in cabinetele medicilor/asistentelor, fara permisiunea prealabila scrisa a persoanelor implicate si a conducerii Clinicii.

– Pacienții și personalul medical sunt obligați sa acționeze conform legii privind practicile de comportament integru. Vor refuza să se implice in practici privind mita, corupția, evaziunea fiscală sau alte practici ilegale sau lipsite de etică și integritate. In situatia in care pacientul constata acest tip de comportament avem rugamintea de a ne transmite un email la : sesizari@medikali.ro.

Reguli aplicabile Abonatilor

  • Pentru a efectua o programare în cadrul Clinicii Medikali aveți la dispoziție numărul de Call-Center 021 9806 sau dacă aveți disponibilitatea, programarea o puteți efectua la personalul din Recepția Clinicii situată în: Bd. Theodor Pallady, nr. 66A, Sector 3, București prezentand in receptie actul de identitate si cardul de abonament;
  • In functie de abonamentul ales , Abonatii au acces gratuit sau cu reducere la specialitatile medicale, in conditiile mentionate conform contractelor incheiate direct cu acestia sau in favoarea acestora dar cu o alta persoana fizica sau juridica (angajatorii acestora/ angajatorii sotului/ sotiei/ copilului acestora). Pentru a verifica daca un serviciu este acoperit de abonament, va rog sa verificati aceste informatii in CALL CENTER sau direct de la personalul din receptie. Aceasta ultima prevedere, este valabila si pentru pacientii care isi fac programarea online, din Contul meu.
  • Accesul Abonatilor la serviciile medicale se efectueaza in baza achitarii serviciilor la pret de lista la care se aplica reducerea prevazuta in Contract, cu exceptia situatiei cand consultul sau investigatia este inclusa gratuit in abonament sau achitarea pretului integral de lista cand serviciul nu este inclus in abonament.
  • În urma programării, Abonatul se va prezenta in data și cu cel putin 10 minute fata de ora stabilită in clinica Medikali. In receptie va prezenta cartea de identitate personalului pentru a fi identificata programarea efectuata. Abonatul are obligatia de a solicita, inainte de a i se presta serviciul medical, informatii cu privire la costul serviciilor medicale recomandate/dorite. Orice omisiune reprezinta acceptul tacit de a achita serviciile primite la pret de lista sau la pret redus conform abonamentului   După efectuarea investigației sau a consultului, abonatul se va prezenta din nou la recepție pentru achitarea contravalorii serviciilor.
  • Dacă abonatul nu respectă ora la care a fost programat și întârzie mai mult de 10 minute la consultație, medicul îi poate refuza consultul și se va putea reprograma.
  • In cazul investigatiilor sau consultatiilor in care este necesar acordul exprimat in scris sub forma de consimtamant medical, lipsa semnaturii pacientului de pe formularele specifice echivaleaza cu lipsa consimtamantului, caz in care se va opri de indata furnizarea serviciilor medicale solicitate.
  • Serviciile medicale se pot suspenda la inițiativa furnizorului de servicii medicale pentru o perioadă de o lună, în situația în care în decurs de 3 luni pacientul nu se prezintă la 3 programări consecutive cu excepția situației în care comunică telefonic prin Call-Center anularea programării cu 24 de ore inainte.

Prevederile prezentei secțiuni completează prevederile contractului și detaliază modul în care părțile își vor executa obligațiile care le revin.

Reguli aplicabile abonamentelor MEDIKINETO

  • Sedintele aferente unui abonament Medikineto ( in numar de 10) pot fi efectuate  intr-un interval maxim de 6 saptamani de la data activarii ( data primei sedinte)
  • Intarzierea la una din sedintele programate atrage dupa sine scurtarea duratei acelei sedinte, direct proportionala cu durata intarzierii.
  • Anularea unei sedinte se va face cu minim 24 h anterior orei programate.
  • Neprezentarea la doua sedinte Medikineto fara anularea in prealabil sau fara motivare se soldeaza cu pierderea unei sedinte din cadrul abonamentului.

REGULI APLICABILE ASIGURATILOR CNAS

Clinica Medikali se afla in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate a Mun. Bucuresti si presteaza servicii medicale la specialitatile contractate.

Serviciile medicale decontate prin Casa de Asigurari de Sanatate pot fi accesate in limita fondurilor disponibile.

Pentru a  avea acces la servicii medicale decontate de CNAS pacientii trebuie sa dovedeasaca calitatea de asigurat prin prezentarea cumulativa a urmatoarelor documente in original:

  • cardul de asigurat CNAS ( trebuie sa cunoasca codul PIN);
  • biletul de trimitere emis in conditiile CNAS;
  • cartea de identitate.

In cazul in care serviciile medicale de care a beneficiat pacientul nu sunt decontate de catre CNAS, pacientul este obligat sa achite contravaloarea serviciilor medicale la pretul de lista valabil la data prestarii serviciilor.  

Daca:

  • pacientul nu este asigurat – acesta nu poate beneficia de servicii medicale decontate de CNAS
  • pacientul este asigurat și are card de sănătate emis, cunoaste codul PIN si il prezinta in original medicului – va beneficia de servicii medicale decontate numai pe baza validării cu cardul.
  • pacientul este asigurat și nu are card de sănătate emis – va beneficia de servicii medicale decontate fără semnarea cu cardul doar daca prezinta adeverinta de asigurat.
  • pacientul este asigurat dar a pierdut cardul de sanitate emis- va beneficia de servicii medicale decontate fără semnarea cu cardul doar daca prezinta adeverinţa de înlocuire a cardului naţional eliberate de casa de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află persoana asigurată.

(1)Documentele prin care se atestă calitatea de asigurat sunt, după caz:

(a) cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, documentul rezultat prin accesarea de către furnizorii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate a instrumentului electronic pus la dispoziţie de CNAS;

(b)  adeverinţa de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional sau adeverinţa de asigurat eliberată de casa de asigurări la care este înscris asiguratul în condiţiile normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat.

 

Valabilitate bilete trimitere:  

  • Biletul de trimitere pentru investigaţiile paraclinice este un formular cu regim special, unic pe ţară, care se întocmeşte în două exemplare şi are o valabilitate de maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii.
  • Pentru toate bolile cronice, valabilitatea biletului de trimitere pentru investigaţii paraclinice este de până la 90 zile calendaristice.
  • Biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice – examinări histopatologice, citologice şi imunohistochimice are termen de valabilitate 90 de zile calendaristice având în vedere specificul recoltării şi transmiterii probei/probelor către un furnizor de servicii de anatomie patologică. Biletul de trimitere pentru investigaţii paraclinice recomandate de medicul de familie/medicul de specialitate din ambulatoriu, care are evidenţiat „management de caz”, are o valabilitate de 90 zile calendaristice.

Este obligatoriu ca Biletul de trimitere sa fie completat conform prevederilor legale,  să fie semnat și parafat de către medicului trimițător, sa apară doar specialitatea  si sa se mentioneze: rog consult de specialitate/ examen de specialitate. Biletul de trimitere va ramane la medicul specialist care a efectuat investigatia.

Drepturile pacientilor CNAS se regasesc in Anexa 1 atasata prezentului document.

Fumatul

Fumatul tradițional şi ţigara electronică nu sunt permise în incinta Clinicii, conform legislaţiei aplicabile în vigoare (Legea 349/2002 modificatăşi completată prin Legea 15/2016).

Spaţiile pentru fumători se afla in EXTERIORUL Clinicii.  Vă informăm că în fiecare incapere există senzori de detectie care detectează fumul de ţigară şi declanşează alarma de incendiu.

Animalele de companie

Regula generală nu permite accesul in clinica persoanelor însoțite de animale. Exceptia o constituie situatia cand pacientul este insotit de un caine ghid utilitar si poate prezenta Cardul de identitate in care e specificat ca e caine ghid si numele beneficiarului.

Spaţiul de parcare şi autoturismele

Clinica pune la dispoziția pacientilor săi locuri de parcare – supraterană, în limita disponibilității. Parcarea este permanent monitorizată video.

Deşi luăm toate măsurile de precauţie, nu ne asumăm responsabilitatea în caz de furt sau de daune pe suprafaţa proprietăţii noastre. Pentru evitarea acestor neplăceri, nu lăsați obiecte de valoare în interiorul autoturismelor.

Siguranța obiectelor personale

Nu ne asumăm nici un fel de răspundere pentru obiectele uitate, pierdute sau presupus furate în incinta Clinicii.

Prelucrarea datelor cu caracter personal

Clinica Medikali respecta prevederile Regulamentului UE nr. 679/2016 (GDPR) avand instituite proceduri specifice. Informarea privind prelucrarea datelor cu caracter personal o puteti gasi accesand link-ul: https://medikali.ro/politica-generala-deconfidentialitate

Dispute şi reclamaţii

Clinica Medikali se obliga sa rezolve orice reclamatie primita de la pacienti in legatura cu seviciile prestate. Orice controversă, dispută sau reclamaţie care ar putea să apară în urma aplicării acestor termeni și condiții, vom încerca să o rezolvăm pe cale amiabilă. În cazul în care nu este posibil, aceasta va intra sub jurisdicţia instanțelor judecătorești din Bucuresti.


Servicii gratuite

  • rețea de internet wireless (Wi-Fi & Wired)
  • primirea mesajelor de confirmare a programarii;
  • reprogramare consultatie;
  • parcare pentru pacienti;

Protecția în caz de incendiu

Siguranța pacientilor se situează pe primul loc, de aceea ne-am luat toate măsurile de siguranță și protecție în cazul apariției unui incendiu.

Ușile de acces în camere și ușile care fac legătura către căile de evacuare au fost tratate ignifug, asigurând o rezistență la flacără directă de 30 minute. Nu lipsesc nici detectoarele de fum din camere, planul de evacuare sau hidranții și extinctoarele de mare capacitate amplasate pe holurile Clinicii.

Sistemul de alarmare împotriva incendiilor este automat și conectat direct la dispeceratul Clinicii și la societatea de pază și intervenții. Atenția pentru detalii s-a extins și către căile de evacuare din cadrul clinicii acestea fiind marcate cu elemente luminoase, alimentate non stop de la surse proprii de energie.

Se identifică traseele de evacuare faţă de camera in care sunteti situat şi butoanele manuale de semnalizare a incendiilor de pe nivel.

În cazul în care căile de evacuare sunt blocate sau sunt depozitate necorespunzător materiale combustibile, se informează personalul de la Recepţie.

Nu introduceţi în clădirea Clinicii substanţe inflamabile, explozibile sau toxice.

În caz de incendiu se au în vedere următoarele reguli:

  • În cazul izbucnirii unui incendiu în Clinica părăsiţi imediat clădirea urmând instrucţiunile din Planul de evacuare afisat sau ale personalului abilitat in acest sens.
  • Dacă incendiul este în cameră se va proceda la părăsirea imediată a încăperii, acţionarea butonului de semnalizare şi anunţarea personalului de la Recepţie;
  • Nu vă întoarceţi pentru a vă lua bunuri personale.
  • Utilizaţi pentru evacuare doar scările de evacuare. Nu folosiţi lifturile, acestea se pot bloca.
  • Dacă incendiul nu este în propria cameră, se va proceda la părăsirea încăperii, cu condiţia ca acest lucru să poată fi făcut în siguranţă.
  • Pentru a verifica dacă incendiul se manifestă pe coridor, se va proceda la verificarea cu dosul palmei a temperaturii uşii de corespondenţă cu acesta. În situaţia în care uşa este rece, din poziţia aplecat spre pardoseală cu umărul sprijinit de uşă, se va proceda la deschiderea acesteia cu atenţie. Parcurgerea distanţei până la scara de evacuare, în situaţia în care coridorul este inundat cu fum, se realizează din poziţia aplecat sau târâş, avându-se în vedere că zona dinspre pardoseală este mai puţin afectată.
  • În cazul în care coridorul sau scările sunt impracticabile din cauza fumului, trebuie să rămâneţi în cameră, să ţineţi uşa închisă şi să etanşaţi rosturile cu bandă izolantă/scotch sau prosoape ori cearceafuri umede.
  • Se procedează la anunţarea serviciilor de urgenţă la numărul unic de urgență 112 pentru a comunica poziţia în clădire. Aceasta se va semnala şi de la fereastra camerei celei mai apropiate.

Protectia in caz de cutremur

Pentru protecţia în timpul producerii unui cutremur puternic se vor lua următoarele măsuri:

  • se va păstra calmul, nu se va intra în panică şi se vor liniști ceilalţi membri ai familiei (copii, soț, părinți) sau alti pacienti impacientați;
  • se vor preveni tendinţele de a părăsi camera : puteți fi surprinşi de faza puternică a mişcării seismice în holuri, scări, lifturi, etc. Nu se foloseşte în niciun caz ascensorul.
  • dacă sunteti în interiorul unei camere, hol sau restaurant – rămâneti acolo, departe de
    ferestre care se pot sparge, se va sta înspre centrul camerei (clădirii), lângă un perete. Protejarea se face sub o grindă, toc de uşă solidă, birou, masă sau bancă, din camera, hol sau sala, suficient de rezistente spre a va feri de căderea unor lămpi, obiecte mobile suprapuse, tencuieli ornamentale, etc.
  • pentru evacuare, dupa terminarea mişcării seismice, se vor urma instructiunile personalului de serviciu sau ale salvatorilor. Folositi marcaje verbale (ex. strigate) sau vizuale (ex. fluturati o pânză albă la geam) pentru a vă face cunoscută prezența în vederea evacuarii.

 

Anexa 1

Extras din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii – Republicare

Dată act: 14-apr-2006

 

Asiguraţii

SECŢIUNEA 1:Persoanele asigurate

Art. 222

(1)Sunt asiguraţi, potrivit prezentei legi:

a)toţi cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară;

b)cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi au obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară ori au domiciliul în România;

c)cetăţenii statelor membre ale UE, SEE şi Confederaţiei Elveţiene care nu deţin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României, care au solicitat şi au obţinut dreptul de rezidenţă în România, pentru o perioadă de peste 3 luni;

d)persoanele din statele membre ale UE, SEE şi Confederaţiei Elveţiene care îndeplinesc condiţiile de lucrător frontalier şi anume desfăşoară o activitate salariata sau independentă în România şi care rezidă în alt stat membru în care se întoarce de regulă zilnic ori cel puţin o dată pe săptămână.

e)pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul în România şi care îşi stabilesc reşedinţa pe teritoriul unui stat membru al UE, al unui stat aparţinând SEE sau al Confederaţiei Elveţiene, respectiv domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală-maternitate.

(2)În cazul persoanelor prevăzute la alin. (1) care se încadrează în categoria celor care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi dreptul la pachetul de bază se acordă de la data începerii raporturilor de muncă/serviciu.

(3)Persoanele prevăzute la alin. (1) care se încadrează în categoria celor care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi în cazul celor prevăzute la art. 180 alin. (1) din aceeaşi lege, dobândesc calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi au dreptul la pachetul de bază de la data depunerii declaraţiei, prevăzută la art. 147 alin. (1), art. 174 alin. (3) sau art. 180 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, după caz, prin care este stabilită contribuţia de asigurări sociale de sănătate potrivit legii.

(4)Pentru persoanele prevăzute la alin. (1) care se încadrează în categoria celor care au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurări sociale de sănătate, potrivit Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi care nu au efectuat plata contribuţiei la fond la termenele prevăzute în aceeaşi lege, sumele restante se recuperează de către A.N.A.F. în condiţiile legii, inclusiv obligaţii fiscale accesorii datorate pentru creanţele fiscale.

(5)Calitatea de asigurat şi drepturile de asigurare încetează:

a)pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a), odată cu pierderea dreptului de domiciliu sau reşedinţă în România, precum şi în condiţiile art. 267 alin. (2)-(22), după caz;

b)pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. b), odată cu pierderea dreptului de şedere în România, precum şi în condiţiile art. 267 alin. (2)-(22), după caz;

c)pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. c), odată cu pierderea dreptului de rezidenţă în România, pentru o perioadă de peste 3 luni, precum şi în condiţiile art. 267 alin. (2)-(22), după caz;

d)pentru persoanele prevăzute la alin. (1) lit. d), odată cu pierderea calităţii de lucrător frontalier, precum şi în condiţiile art. 267 alin. (2) şi (22), după caz.

(6)Documentele justificative privind dobândirea calităţii de asigurat se stabilesc prin ordin al preşedintelui CNAS.

Art. 223

(1)Documentele prin care se atestă calitatea de asigurat sunt, după caz, cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, documentul rezultat prin accesarea de către furnizorii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate a instrumentului electronic pus la dispoziţie de CNAS, adeverinţa de asigurat cu o valabilitate de 3 luni, pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional sau adeverinţa de asigurat eliberată de casa de asigurări la care este înscris asiguratul în condiţiile normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat.

(11)Pentru situaţiile în care nu au fost emise cardurile naţionale de asigurări de sănătate şi/sau pentru situaţiile în care asiguraţii nu se regăsesc în baza de date electronică a CNAS, pentru persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv în unităţile penitenciare, precum şi pentru persoanele care se află în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, dovada calităţii de asigurat se face pe baza documentelor necesare dovedirii calităţii de asigurat, prevăzute în normele metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat.

(12)Prevederile alin. (11) se aplică şi în cazul persoanelor care au început activitatea în baza raporturilor de muncă/serviciu, dacă acestea solicită serviciile cuprinse în pachetul de bază până la data depunerii de către plătitorii de venituri din salarii şi asimilate salariilor a Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate, prevăzute în Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

(2)Metodologia şi modalităţile de gestionare şi de distribuire ale cardului de asigurat se stabilesc de către CNAS.

(3)Emiterea cardului electronic de asigurat se face numai prin sistemul informatic unic integrat al sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Art. 224

(1)Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, în condiţiile art. 154 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare:

a)copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, absolvenţii facultăţilor de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultăţii, studenţii-doctoranzi, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti. Prevederea se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenţi, respectiv în cazul studenţilor-doctoranzi, înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ liceal/şcoală profesională sau instituţie de învăţământ superior, după caz, acreditată, din altă ţară;

b)tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului;

c)soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;

d)persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, prin Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele prevăzute în Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare, pentru drepturile băneşti acordate de aceste legi;

e)persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

f)bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni;

g)femeile însărcinate şi lăuzele;

h)persoanele fizice care se află în concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă, acordate în urma unor accidente de muncă sau unor boli profesionale, în baza Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cele aflate în concedii medicale în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care indemnizaţiile nu sunt cuprinse în categoriile de venituri supuse contribuţiei de asigurări sociale de sănătate potrivit art. 155 alin. (1) lit. i) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru indemnizaţiile aferente certificatelor medicale;

i)persoanele care se află în concediu de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, republicată, în concediu pentru creşterea copilului potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare;

j)persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv în unităţile penitenciare, persoanele care se află în executarea măsurilor prevăzute la art. 109 şi 110 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care se află în executarea unei măsuri educative privative de libertate, precum şi persoanele care se află în perioada de amânare sau de întrerupere a executării pedepsei privative de libertate;

k)persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sau, după caz, de alte drepturi de protecţie socială care se acordă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit legii;

l)persoanele reţinute, arestate sau deţinute care se află în centrele de reţinere şi arestare preventivă, străinii aflaţi în centrele de cazare în vederea returnării ori expulzării, precum şi cei care sunt victime ale traficului de persoane, care se află în timpul procedurilor necesare stabilirii identităţii şi sunt cazaţi în centrele special amenajate potrivit legii;

m)persoanele fizice care beneficiază de venit minim de incluziune potrivit Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

n)persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum şi pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuală;

o)persoanele cetăţeni români, care sunt victime ale traficului de persoane, pentru o perioadă de cel mult 12 luni;

p)personalul monahal al cultelor recunoscute, aflat în evidenţa Secretariatului de Stat pentru Culte.

q)voluntarii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul serviciilor de urgenţă voluntare, în baza contractului de voluntariat, pe perioada participării la intervenţii de urgenţă sau a pregătirii în vederea participării la acestea, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 88/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 363/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

r)prestatorii casnici care utilizează şi preschimbă în bani, potrivit legii, cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, lunar.

s)donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit, pentru o perioadă de 10 ani de la donare.

(11)Persoanele care au dobândit calitatea de asigurat în baza alin. (1) lit. c), q) şi r) nu pot avea la rândul lor coasiguraţi.

(2)Categoriile de persoane care nu sunt prevăzute la alin. (1) au obligaţia să se asigure potrivit prezentei legi şi să plătească contribuţia la asigurările sociale de sănătate în condiţiile Legii nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 225

(1)Următoarele categorii de persoane sunt scutite de la coplată şi beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, în condiţiile art. 224, după cum urmează:

a)copiii până la vârsta de 18 ani;

b)tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii;

c)bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază a respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;

d)persoanele fizice cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 900 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri;

e)toate femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluţia sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară, pentru toate serviciile medicale;

f)persoanele cetăţeni români, care sunt victime ale traficului de persoane;

g)persoanele reţinute, arestate sau deţinute, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse, care se află în centrele de reţinere şi arestare preventivă.

h)donatorii de celule stem hematopoietice care sunt identificaţi ca fiind compatibili cu un pacient neînrudit sau înrudit, pentru evaluarea medicală finală în vederea donării, donare şi monitorizarea postdonare, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.

(2)Persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a), e) şi f) sunt scutite de la coplată şi beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei, în condiţiile art. 224 şi în cazul în care nu deţin cod numeric personal, în termen de maximum un an de zile de la data primei prezentări la furnizorul de servicii medicale.

(3)Persoanele prevăzute la alin. (2) care solicită servicii medicale, vor declara că nu sunt înregistrate în registrele de stare civilă, cu excepţia copiilor de până la 14 ani şi a persoanelor cu handicap, pentru care declaraţia se formulează de către persoanele care le însoţesc la furnizorul de servicii medicale.

(4)În toate cazurile în care se vor aplica prevederile alin. (2) furnizorii de servicii medicale vor anunţa de îndată organele de poliţie şi serviciile de asistenţă socială din raza teritorială a furnizorului de servicii medicale, în vederea efectuării procedurilor de înregistrare a naşterii acestor persoane în registrele de stare civilă conform legii sau identificării lor, după caz.

(5)Fapta persoanei privind declararea neconformă cu realitatea constituie infracţiune de fals privind identitatea şi se pedepseşte conform prevederilor Codului penal.

Art. 2251

Finanţarea serviciilor de sănătate acordate persoanelor prevăzute la art. 225 se asigură din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) în baza contractelor încheiate de case cu furnizorii de servicii medicale.

Art. 226

(1)Lista serviciilor medicale pentru care se încasează coplata, nivelul coplăţii, precum şi data aplicării coplăţii se stabilesc prin contractul-cadru şi prin normele de aplicare a acestuia.

(2)Domeniile de asistenţă medicală pentru care se stabileşte coplata, precum şi suma minimă şi cea maximă care reprezintă această coplată pentru fiecare categorie de serviciu medical şi unitate medicală, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în urma negocierii cu asociaţiile de pacienţi, asociaţiile profesionale, asociaţiile patronale ale furnizorilor de servicii de sănătate şi CNAS.

(3)Sumele încasate din coplată constituie venituri ale furnizorilor de servicii medicale şi se utilizează pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor.

Art. 227

Persoanele asigurate din statele cu care România a încheiat documente internaţionale cu prevederi în domeniul sănătăţii beneficiază de servicii medicale şi alte prestaţii acordate pe teritoriul României, în condiţiile prevăzute de respectivele documente internaţionale.

Art. 228

Persoanele care au obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi modul de stabilire, termenele de declarare şi de plată ale contribuţiei sunt prevăzute în Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

SECŢIUNEA 2:Drepturile şi obligaţiile asiguraţilor

Art. 229

(1)Asiguraţii au dreptul la un pachet de servicii de bază în condiţiile prezentei legi.

(2)Drepturile prevăzute la alin. (1) se stabilesc pe baza contractului-cadru multianual, care se elaborează de CNAS în urma negocierii cu Colegiul Medicilor din România, denumit în continuare CMR, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, denumit în continuare CMSR, Colegiul Farmaciştilor din România, denumit în continuare CFR, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, denumit în continuare OAMGMAMR, Ordinul Biochimiştilor, Biologilor şi Chimiştilor, denumit în continuare OBBC, Colegiul Fizioterapeuţilor din România, denumit în continuare CFZRO, Colegiul Dieteticienilor din România şi cu alte organizaţii profesionale recunoscute la nivel naţional, precum şi în urma consultării cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical. Proiectul se avizează de către Ministerul Sănătăţii şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, până la data de 30 iunie pentru anul în care urmează să se aprobe un nou contract-cadru. Data intrării în vigoare a contractului-cadru se stabileşte în cuprinsul hotărârii Guvernului prin care acesta se aprobă şi corespunde cu începutul unui nou trimestru calendaristic.

(3)Contractul-cadru reglementează, în principal, condiţiile acordării asistenţei medicale cu privire la:

a)pachetul de servicii de bază la care au dreptul persoanele asigurate şi pachetul de servicii minimal;

b)lista serviciilor medicale, a serviciilor de îngrijiri, inclusiv la domiciliu, a medicamentelor, dispozitivelor medicale şi a altor servicii pentru asiguraţi, aferente pachetului de servicii de bază prevăzut la lit. a);

c)respectarea criteriilor de calitate pentru serviciile medicale oferite în cadrul pachetelor de servicii;

d)alocarea resurselor şi controlul costurilor sistemului de asigurări sociale de sănătate în vederea realizării echilibrului financiar al fondului;

e)modalităţile de plată utilizate în contractarea pachetului de servicii de bază, modul de decontare şi actele necesare în acest scop;

f)măsuri de îngrijire la domiciliu, de reabilitare;

g)condiţiile acordării serviciilor la nivel teritorial, precum şi lista acestora;

h)prescrierea şi eliberarea medicamentelor, a materialelor sanitare, a dispozitivelor medicale;

i)modul de informare a asiguraţilor;

j)coplata, pentru unele servicii medicale, după caz.

(4)CNAS va elabora norme metodologice de aplicare a contractului-cadru, în urma negocierii cu CMR, CFR, CMSR, OAMGMAMR, OBBC, CFZRO, Colegiul Dieteticienilor din România şi cu alte organizaţii profesionale recunoscute la nivel naţional, precum şi cu consultarea organizaţiilor patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din domeniul medical, care se aprobă prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui CNAS, până la data de 30 iunie pentru anul pentru care se aprobă noile norme metodologice. Normele metodologice intră în vigoare odată cu hotărârea Guvernului prevăzută la alin. (2) şi sunt valabile pe toată perioada de aplicabilitate a acesteia.

(5)Cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin ordin al ministrului sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare. Cheltuielile aferente alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

(6)Alocaţia de hrană poate fi suplimentată prin decizie a consiliului de administraţie al unităţii sanitare, în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat.

Art. 230

(1)Asiguraţii beneficiază de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului şi până la vindecare, în condiţiile stabilite de prezenta lege, de contractul-cadru şi normele sale de aplicare.

(2)Asiguraţii au următoarele drepturi:

a)să aleagă furnizorul de servicii medicale, precum şi casa de asigurări de sănătate la care se asigură, în condiţiile prezentei legi şi ale contractului-cadru;

b)să fie înscrişi pe lista unui medic de familie pe care îl solicită, dacă îndeplinesc toate condiţiile prezentei legi, suportând cheltuielile de transport dacă opţiunea este pentru un medic din altă localitate;

c)să îşi schimbe medicul de familie ales numai după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe listele acestuia, cu excepţia situaţiilor prevăzute în Contractul-cadru;

d)să beneficieze de pachetul de servicii de bază în mod nediscriminatoriu, în condiţiile legii;

e)să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul – cadru;

f)să efectueze controale profilactice, în condiţiile stabilite prin contractul-cadru;

g)să beneficieze de servicii de asistenţă medicală preventivă şi de promovare a sănătăţii, inclusiv pentru depistarea precoce a bolilor;

g1)să poată beneficia de servicii de consiliere psihologică, în limita bugetului aprobat;

h)să beneficieze de servicii medicale în ambulatorii şi în spitale aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate;

i)să beneficieze de servicii medicale de urgenţă;

j)să beneficieze de unele servicii de asistenţă stomatologică;

k)să beneficieze de tratament fizioterapeutic şi de recuperare;

l)să beneficieze de dispozitive medicale;

m)să beneficieze de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu;

n)să li se garanteze confidenţialitatea privind datele, în special în ceea ce priveşte diagnosticul şi tratamentul;

o)să aibă dreptul la informaţie în cazul tratamentelor medicale;

p)să beneficieze de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în condiţiile legii.

(21)În situaţia în care asiguraţii optează să beneficieze de unele servicii medicale la furnizorii privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în regim de spitalizare continuă, ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, respectivii furnizori pot solicita acestor asiguraţi, pe baza consimţământului prealabil exprimat în scris, o contribuţie personală pentru a acoperi diferenţa dintre tariful practicat de furnizor pentru rezolvarea cazului sau, după caz, tarifele serviciilor medicale acordate şi tarifele corespondente suportate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, astfel cum va fi stabilită această diferenţă prin contractul-cadru, potrivit alin. (23).

(22)Contribuţia personală pentru fiecare categorie de serviciu medical prevăzută la alin. (21) este afişată pe pagina de internet şi la sediul furnizorilor privaţi de servicii medicale şi se plăteşte de către asiguraţi, în mod direct sau printr-o asigurare încheiată în baza unui contract cu o societate de asigurări.

(23)Prin contractul-cadru, aprobat prin hotărâre a Guvernului, se stabilesc serviciile medicale pentru care asiguraţii plătesc contribuţie personală în condiţiile alin. (21), modalitatea şi condiţiile acordării acestora, precum şi procedura de stabilire a nivelului contribuţiei personale.

(25)Prevederile alin. (21)-(23) se aplică începând cu data de 1 iulie 2021.

(26)Prin excepţie de la prevederile alin. (25), prevederile alin. (21)-(23) referitoare la contribuţia personală pe care o pot plăti asiguraţii care optează să beneficieze de unele servicii medicale acordate de furnizorii privaţi care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate, în ambulatoriu clinic de specialitate şi ambulatoriu paraclinic de specialitate, se aplică după 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2022.

*) Termenul prevăzut la art. 230 alin. (26) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la împlinirea termenului de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii bugetului de stat pe anul 2027.

(24)[textul din Art. 230, alin. (2^4) din titlul VIII, capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 09-iul-2020 de Actul din Decizia 229/2020]

(3)Asiguraţii prevăzuţi în Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, şi în Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de asistenţă medicală gratuită, respectiv servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, suportate din fond, în condiţiile contractului-cadru şi din bugetele ministerelor şi instituţiilor respective, în condiţiile plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

(4)Personalităţile internaţionale cu statut de demnitar primesc asistenţă medicală de specialitate în unităţi sanitare nominalizate prin ordin al ministrului sănătăţii.

Art. 231

Obligaţiile asiguraţilor pentru a putea beneficia de drepturile prevăzute la art. 230 sunt următoarele:

a)să se înscrie pe lista unui medic de familie;

b)să anunţe medicul de familie ori de câte ori apar modificări în starea lor de sănătate;

c)să se prezinte la controalele profilactice şi periodice stabilite prin contractul-cadru;

d)să anunţe în termen de 15 zile medicul de familie şi casa de asigurări asupra modificărilor datelor de identitate sau a modificărilor referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asiguraţi;

e)să respecte cu stricteţe tratamentul şi indicaţiile medicului;

f)să aibă o conduită civilizată faţă de personalul medico – sanitar;

g)să achite contribuţia datorată fondului şi suma reprezentând coplata/contribuţia personală, în condiţiile legii;

h)să prezinte furnizorilor de servicii medicale documentele justificative care atestă calitatea de asigurat, definite la art. 223 alin. (1).

Art. 232

(1)Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, prevăzut de prezenta lege, şi de alocaţia de hrană astfel cum a fost stabilită. Modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane se aplică şi alocaţiei de hrană.

(2)[textul din Art. 232, alin. (2) din titlul VIII, capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 07-dec-2017 de Art. I, punctul 11. din Ordonanta urgenta 88/2017]

(3)[textul din Art. 232, alin. (3) din titlul VIII, capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 07-dec-2017 de Art. I, punctul 11. din Ordonanta urgenta 88/2017]

(31)Serviciile medicale în asistenţa medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii sunt aceleaşi cu cele cuprinse în pachetul de servicii de bază, cu excepţia serviciilor adiţionale şi a unora dintre activităţile de suport, şi sunt stabilite prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia.

(32)Pentru a beneficia de serviciile medicale în asistenţa medicală primară cuprinse în pachetul minimal de servicii, persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat au obligaţia să se înscrie pe lista unui medic de familie, iar persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat şi care sunt înscrise pe lista unui medic de familie se reînscriu pe lista aceluiaşi medic de familie sau a unui alt medic de familie, în condiţiile art. 230 alin. (2) lit. a) şi c).

(33)Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat înscrise pe lista unui medic de familie pot să îşi schimbe medicul de familie ales numai după expirarea a cel puţin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia, cu excepţia situaţiilor prevăzute în contractul-cadru.

(34)Fondurile necesare pentru plata serviciilor medicale în asistenţa medicală primară acordate persoanelor prevăzute la alin. (32) se suportă de la bugetul de stat prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

(35)Persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi servicii ca persoanele asigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi/sau HIV, beneficiind ulterior de acces la terapiile specifice din cadrul programelor naţionale de sănătate sau al programelor terapeutice derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

(36)Fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 233

Tarifele serviciilor hoteliere pentru persoana care însoţeşte copilul internat în vârstă de până la 3 ani, precum şi pentru însoţitorul persoanei cu handicap grav internate se suportă de către casele de asigurări de sănătate, dacă medicul consideră necesară prezenţa lor pentru o perioadă determinată. Tariful serviciilor hoteliere pentru persoana care însoţeşte copilul cu vârstă mai mare de 3 ani internat într-un spital public, suportat de însoţitor, nu poate depăşi dublul sumei reprezentând alocaţia pentru hrană specifică secţiei în care este internat copilul.

Art. 234

(1)Fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puţin o dată pe an, prin casele de asigurări, asupra serviciilor de care beneficiază, precum şi asupra drepturilor şi obligaţiilor sale.

(2)La cerere, casa de asigurări de sănătate la care este luată în evidenţă persoana asigurată comunică în termen de 45 de zile persoanei asigurate sau reprezentantului legal al acesteia, după caz, lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat, precum şi a datei efectuării/eliberării acestora.

(3)Lista cu serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale de care a beneficiat persoana asigurată în anul precedent, decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, va putea fi accesată de asigurat şi prin intermediul dosarului electronic al pacientului.

(4)CNAS efectuează, anual sau ori de câte ori este cazul, analize, studii şi prelucrări de date în scopul transparentizării modului în care serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale sunt decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea dispoziţiilor legale privind protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date.

Informații despre Medikali Private Healthcare:

Medikali Private Healthcare este înmatriculată la Registrul Comerțului sub nr. J40/17339/2021, având codul fiscal nr. 45035920

Date de contact: 021/9806 / sesizari@medikali.ro www.medikali.ro