Ești în căutarea unui medic gastroenterolog bun? Ai ajuns unde trebuie. La Medikali, te așteptăm cu o echipă de specialiști în gastroenterologie care-ți vor asigura îngrijirea de care ai nevoie și cu dotări de ultimă oră pentru efectuarea investigațiilor necesare. Dacă te confrunți cu probleme gastrointestinale, nu le lăsa să se agraveze. Programează-te pentru consultație simplu și rapid, prin call centerul clinicii noastre situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.
Ce este gastroenterologia
Gastroenterologia este ramura medicală care se ocupă cu diagnosticul, tratamentul și prevenția afecțiunilor aparatului digestiv (tub digestiv și organe anexe). Bolile esofagului, stomacului, intestinului subțire, ficatului, vezicii biliare, pancreasului, colonului și rectului intră toate în aria de expertiză a medicului gastroenterolog, care este pregătit să gestioneze de la tulburări minore, cum sunt cele generate de intoleranțele alimentare, până la afecțiuni grave, care necesită intervenții complexe.
În Clinica Medikali, medicii oferă îngrijire personalizată pentru toate aceste probleme gastrointestinale. Consultul de gastroenterologie include o evaluare amănunțită a simptomelor și poate necesita investigații suplimentare, cum ar fi ecografia abdominală sau analize specifice.
Dacă te confrunți cu tulburări ale sistemului digestiv, este esențial să apelezi la un specialist pentru a obține un diagnostic corect și pentru a preveni complicații care-ți pot pune în pericol sănătatea.
Când este recomandat să vizitezi un medic gastroenterolog
Vizita la cabinetul de gastroenterologie este esențială atunci când simptomele digestive sunt recurente, persistente sau se agravează în timp. Manifestări precum durerea abdominală, balonarea, grețurile, vărsăturile sau arsurile stomacale pot fi semne ale unor boli gastrointestinale care necesită o evaluare detaliată. De asemenea, dacă te confrunți cu dificultăți la înghițire (disfagie), diaree cronică, constipație cronică, pierdere în greutate inexplicabilă sau sângerări rectale, este important să soliciți un control.
Consultul la specialistul în gastroenterologie este recomandat și preventiv, dacă există istoric medical familial de cancer gastrointestinal. Factorul ereditar joacă un rol esențial în apariția mai multor tipuri de afecțiuni oncologice: 1 din 3 pacienți diagnosticați cu cancer colorectal are antecedente familiale de cancer colorectal.
Simptomele care indică afecțiuni gastroenterologice
Recunoașterea simptomelor care pot anunța boli gastrointestinale și programarea imediată la doctorul gastroenterolog sunt esențiale pentru obținerea unui diagnostic cert și stabilirea tratamentului optim. Iată care sunt cele mai comune manifestări, în bolile digestive:
- durere abdominală poate indica probleme la nivelul stomacului, intestinelor sau ficatului;
- balonarea apare frecvent în cazul unor afecțiuni precum sindromul de colon iritabil sau intoleranțele alimentare;
- durerile de stomac pot semnala ulcer, gastrită sau alte probleme ale mucoasei gastrice;
- modificările și tulburările tranzitului intestinal (constipație, diaree, senzația de evacuare incompletă) pot fi semne ale unor afecțiuni cronice, precum boala Crohn, colita ulcerativă sau cancerul colorectal;
- sângerările rectale pot fi cauzate de hemoroizi, dar și de afecțiuni mai grave, cum este cancerul;
- greața și vărsăturile sunt frecvent asociate cu afecțiuni ale stomacului sau pancreasului;
- pierderea inexplicabilă în greutate poate indica o afecțiune gravă, cum este cancerul gastrointestinal;
- senzația de arsură în piept (pirozis) este un simptom comun al refluxului gastroesofagian;
- dificultățile la înghițire (disfagie) pot semnala probleme la nivelul esofagului, inclusiv stricturi esofagiene și tumori.
Anemia, oboseala cronică și senzația de slăbiciune sunt alte simptome asociate cu afecțiuni gastrointestinale pentru care se impune programarea urgentă la o consultație de specialitate.
Sănătatea ta este importantă și acum e mai simplu să ți-o păstrezi, cu echipa Medikali. Dacă prezinți unul sau mai multe din simptomele de mai sus, nu amâna consultul de gastroenterologie. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul clinicii Medikali din București.
Pentru a avea siguranța că simptomele acuzate nu anunță o afecțiune din altă ramură a medicinei decât gastroenterologia, poți programa inițial un consult la un specialist Medikali în medicină internă sau medicină de familie. Acesta va pune diagnosticul de etapă și va indica specialistul potrivit pentru preluarea cazului.
Ce afecțiuni pot fi tratate de medicii gastroenterologi
Medicii gastroenterologi tratează o gamă largă de boli ale sistemului digestiv. Printre cele mai comune afecțiuni care pot fi diagnosticate și tratate sau gestionate de acești specialiști se numără:
Boala de reflux gastroesofagian
Este o afecțiune în care acidul din stomac se întoarce în esofag, provocând arsuri în capul pieptului, gust acru în gât și disfagie. În formele severe, poate duce la inflamații ale esofagului (esofagită, stricturi esofagiene) sau, mai grav, la dezvoltarea sindromului Barrett (sau esofagul Barrett), o afecțiune precanceroasă. Medicul gastroenterolog poate diagnostica și trata această afecțiune înainte de a genera complicații, prin modificări ale stilului de viață și medicamente care reduc aciditatea gastrică.
Gastrita
Cauzată de bacteria Helicobacter pylori, de tratamente prelungite cu antiinflamatoare nesteroidiene, de consumul excesiv de alcool sau de stres, gastrita se manifestă prin dureri sau arsuri stomacale, senzație de plenitudine chiar și după ingerarea unei cantități mici de alimente, greață și vărsături. Este o afecțiune care se ameliorează ușor cu tratamentul adecvat, dar care, lăsată netratată, poate duce la ulcer.
Ulcerul gastric și duodenal
Ulcerul este o leziune a mucoasei stomacului sau duodenului, cauzată de infecția cu Helicobacter pylori sau de utilizarea excesivă a antiinflamatoarelor. Simptomele includ durere de stomac și arsuri în capul pieptului, eructații, greață și, în cazuri severe (ulcer perforat), sângerări digestive, vărsături și amețeli. Medicul gastroenterolog poate recomanda tratament cu antibiotice și medicamente care reduc acidul gastric.
Celiachia
Boala celiacă, celiachia sau intoleranța la gluten este o afecțiune autoimună ce determină o reacție exagerată a sistemului imunitar la ingestia de alimente care conțin gluten (o proteină prezentă în grâu, orz și secară): fabricarea de anticorpi care atacă și distrug mucoasa intestinului subțire. Oboseala și scăderea în greutate, balonarea și diareea se numără printre simptomele acestei afecțiuni, pentru gestionarea căreia este necesară excluderea totală a glutenului din alimentație.
Boala inflamatorie intestinală (Crohn și colita ulcerativă)
Boala Crohn și colita ulcerativă sunt afecțiuni cronice autoimune, care provoacă inflamații severe ale țesuturilor din tractul digestiv și prezintă risc pentru cancerul colorectal. Simptomele includ diaree persistentă, dureri abdominale, sângerări rectale, oboseală, apetit scăzut și scădere în greutate. Tratamentul presupune administrarea de imunosupresoare, iar în cazurile severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală.
Sindromul colonului iritabil
Sindromul de colon iritabil este o tulburare funcțională a intestinului, de natură inflamatorie, care provoacă dureri abdominale, balonare, diaree sau constipație. Nu este cunoscută cauza apariției acestei boli, dar ca factori favorizanți sunt incriminați inclusiv stresul prelungit și anxietatea. Pentru gestionarea simptomelor sunt necesare administrarea de medicamente, modificarea regimului alimentar și deprinderea unor tehnici de gestionare a stresului.
Litiaza biliară
Prezența calculilor biliari poate fi asimptomatică, manifestările declanșându-se abia când aceștia se deplasează la nivelul căilor biliare și provoacă blocaje. Durerea severă, instalată brusc, la nivelul abdomenului superior, greața și vărsăturile pot semnala obstrucția de canal biliar, care prezintă risc de pancreatită și reprezintă o urgență medicală. În astfel de cazuri, este recomandată colecistectomia (înlăturarea bilei pe cale chirurgicală).
Pancreatita
Pancreatita, o inflamație a pancreasului cauzată cel mai frecvent de consumul excesiv de alcool sau de litiaza biliară, se manifestă inițial prin dureri abdominale accentuate după masă, scaune uleioase și pierdere în greutate inexplicabilă, pentru ca în faza acută durerile abdominale să devină severe și să fie însoțite de greață și vărsături. Este o afecțiune care crește riscul de cancerul pancreatic și poate pune viața în pericol.
Afecțiunile hepatice
Hepatita, hemocromatoza, boala Wilson, ciroza și cancerul de ficat intră în aria de expertiză a specialistului în gastroenterologie, care se ocupă cu gestionarea tuturor afecțiunilor hepatice de cauză infecțioasă, autoimună, genetică ori indusă de anumite substanțe. În cazul tratamentului pentru afecțiuni oncologice, medicul devine parte a unei echipe multidisciplinare.
Printre simptomele care anunță o posibilă afectare hepatică se numără durerile abdominale și distensia abdominală, icterul, greața, vărsăturile și oboseala persistentă.
Bolile gastrointestinale oncologice
Depistarea și stadializarea cancerului de colon, a celui de stomac și a celui de pancreas revin tot medicului gastroenterolog, care prin corelarea simptomelor cu rezultatele investigațiilor imagistice poate diagnostica precis boala oncologică. Acest specialist joacă un rol important și în echipa multidisciplinară care gestionează tratamentul pacientului oncologic și îi monitorizează evoluția.
Consultații și investigații de gastroenterologie la Clinica Medikali din București
Serviciile medicale la standarde înalte furnizate în Clinica Medikali din București sunt asigurate în secția de gastroenterologie de medici specializați, conectați la ultimele studii clinice, la curent cu ultimele tehnici de diagnoză și tratamentele inovatoare din domeniu. În cazurile complexe, care presupun colaborare interdisciplinară, experții Medikali în gastroenterologie implică în consult ceilalți medici specialiști din clinică, pentru a stabili cel mai bun curs de acțiune.
Iar cel mai des folosite investigații de gastroenterologie, ecografiile abdominale, pentru care ai nevoie de o pregătire specială, sunt efectuate la Medikali cu aparatură de ultimă generație, ce asigură rezultate precise și contribuie decisiv la stabilirea unui diagnostic de certitudine: GE Versana Premier, un aparat ce reprezintă soluția completă pentru ecografiile abdominale, și ecograful Voluson E8 RSA BT19, un adevărat diferențiator în domeniu, o tehnologie de înaltă performanță, care oferă imagini 2D, 3D și 4D de o claritate superioară.
Iată ce investigații poți accesa în cadrul acestei specialități, la Medikali:
- ecografia de abdomen total, care permite medicului să evalueze întregul sistem digestiv, inclusiv ficatul, pancreasul, stomacul și intestinele. Această investigație este esențială pentru detectarea afecțiunilor cum ar fi litiaza biliară, inflamațiile sau tumorile;
- ecografia de abdomen superior, care se concentrează pe evaluarea organelor din partea superioară a abdomenului, cum sunt ficatul, pancreasul și vezica biliară. Este utilizată pentru a diagnostica afecțiuni precum hepatitele, pancreatitele și bolile biliare;
- ecografia pelvină, care examinează organele din zona inferioară a abdomenului, cum sunt vezica urinară și colonul inferior. Este utilă pentru detectarea anomaliilor structurale și a inflamațiilor;
- testul de respirație pentru Helicobacter pylori, investigație utilizată pentru a depista prezența bacteriei Helicobacter pylori, care poate provoca gastrită și ulcer gastric. Este o procedură simplă și neinvazivă, care oferă rezultate rapide și precise.
Dacă prezinți simptome gastrointestinale și ai nevoie urgent de un consult de gastroenterologie în București sau pur și simplu vrei să ai grijă de sănătatea tractului tău digestiv prin efectuarea screeningurilor recomandate periodic, te așteptăm în clinica noastră din Sectorul 3. Programează-te acum la Medikali, pentru a beneficia de servicii de înaltă calitate, asigurate de medici cu experiență vastă în diagnosticarea și tratamentul bolilor gastrointestinale.