Skip to content
Medikali

Alergiile de primăvară. Ce sunt, cum se manifestă și cum se tratează?

ARTICOL
Mergi rapid la:

Strănut, rinoree, obstrucție nazală, hiperlacrimație, mâncărimi la nivelul nasului și al boltei palatine – alergiile de primăvară vin cu un disconfort semnificativ și pot fi invalidante, dacă reacția alergică este puternică sau de durată. Când observi astfel de manifestări, este recomandat să apelezi fără întârziere la medicul alergolog, pentru un diagnostic de certitudine și inițierea imediată a unui tratament țintit. Programează-te la o consultație de alergologie la Medikali prin call-centerul clinicii situate în bd. Theodor Pallady nr. 66 A, sector 3, București.

Ce sunt alergiile de primăvară

Alergiile de primăvară sunt reacții exagerate ale sistemului imunitar la polenul eliberat de plante și de copaci, de aceea mai sunt numite, generic, alergie la polen. Mecanismul declanșării alergiei la polen este simplu: la inhalarea acestuia, sistemul imunitar produce anticorpi care atacă alergenul (mai exact, histamină), declanșând reacții la nivelul nasului (rinită alergică sau „febra fânului”), la nivelul ochilor (rinoconjunctivită) sau bronhiilor (astm bronșic). La persoanele foarte sensibile, chiar și concentrațiile scăzute de polen din aer pot induce simptome alergice.

Persoanele cu alergie la polen, dar care nu au fost diagnosticate, pot confunda simptomele cu cele ale unei viroze respiratorii. Este important de știut că în vreme ce viroza trece într-o săptămână, maximum două, simptomele alergiilor de primăvară persistă și după această perioadă. În plus, în alergie nu sunt prezente dureri musculare sau febră.

Statistică: Crește alarmant numărul de persoane cu alergie la polen

Alergiile de primăvară sunt extrem de răspândite și în creștere de la an la an, la nivel global, iar în Europa, estimările specialiștilor arată că 40% din populație suferă de alergie la polen. Cauzele înmulțirii cazurilor de alergii sunt variate:

  • schimbările climatice, care au dus la devansarea și prelungirea sezonului cald. Alergiile sunt numite „de primăvară”, dar ele debutează prin februarie și persistă până toamna târziu (atât timp cât plantele produc polen);
  • fenomenele meteo extreme, care determină creșterea concentrației de polen în aer;
  • creșterea poluării, care duce la creșterea concentrației de polen și la exacerbarea potențialului său alergen;
  • hipersensibilizarea populației, prin igiena excesivă și folosirea antibioticelor.

În zonele urbane se înregistrează cel mai mare număr de alergii la polen, din cauza efectului de „insulă de căldură”, care a produs schimbări semnificative în calendarul etapelor de dezvoltare a plantelor. Principalul responsabil pentru creșterea prevalenței este ambrozia, o buruiană cu potențial alergen extrem de ridicat, a cărei înmulțire este favorizată de căldură și poluare.

Ce plante sunt responsabile pentru alergia la polen în România

Alergiile de primăvară sunt declanșate de plantele și arborii care încep să elibereze polen timpuriu. Gramineele (plante cu inflorescența în formă de spic) sălbatice, cum sunt iarba, vițelarul sau firuța sunt astfel de plante – și sunt răspândite pe tot teritoriul țării noastre. La fel, mușețelul sau păpădia. Dintre arbori, pentru alergiile de primăvară de fac vinovați plopul, mesteacănul, salcia, arinul, alunul, frasinul, platanul.

Pentru alergia la polen declanșată mai târziu (vară-toamnă) sunt vinovate ambrozia, artemisia, gramineele de cultură (grâu, secară, orz, ovăz), măcrișul, urzica, teiul, iasomia – de asemenea, cu largă răspândire în România.

Simptomele alergiei la polen

Procesul inflamator declanșat de reacția exagerată a sistemului imunitar la polen poate duce a apariția următoare simptome (de regulă, o persoană cu alergie la polen prezintă o combinație din acestea):

  • strănut în salve;
  • rinoree;
  • obstrucție nazală;
  • hiperlacrimație;
  • ochi înroșiți;
  • mâncărimi la nivelul feței (nas, ochi);
  • mâncărimi în cerul gurii.

Simptomele pot fi ușoare, moderate sau severe, invalidante (dacă simptomele se manifestă ore în șir). Se poate instala și astmul alergic – respirație îngreunată, wheezing, senzație de apăsare în zona pieptului.

Iar când vorbim de reacții alergice manifestate pe perioade lungi, apar efecte secundare care duc la scăderea calității vieții: tulburări de somn (alergiile se manifestă și noaptea), iritabilitate, somnolență diurnă, oboseală pronunțată, scăderea capacității de concentrare, scăderea productivității la locul de muncă, în cazul adulților și a performanțelor școlare, în cazul copiilor.

Apelând la alergolog din timp, toate aceste neplăceri pot fi prevenite. Specialistul Medikali este la o programare distanță.

Cum se tratează alergiile de primăvară

Gestionarea alergiilor de primăvară este mai simplă pentru persoanele care merg la medic de la primele simptome, fac testele specifice și sunt diagnosticate, apoi optează pentru prevenție mai degrabă decât pentru tratarea alergiilor. Ce înseamnă asta: administrarea de antihistaminice înainte de debutul sezonului specific alergiilor.

În timpul sezonului polenului, prevenirea alergiilor se bazează pe evitarea expunerii la alergeni, iar tratamentul vizează ameliorarea simptomelor. Ce tratamente sunt recomandate persoanelor cu alergie la polen:

  • medicamente cu administrare orală din gupa antihistaminicelor;
  • spray-uri nazale cu antihistaminice sau corticosteroizi;
  • picături oftalmice cu antihistaminice;
  • decongestionante nazale;
  • spălături nazale cu soluție salină.

O rută de tratament foarte eficientă în alergiile de primăvară este imunoterapia sau desensibilizarea la histamină. Este un tratament pe termen lung, care modifică răspunsul sistemului imunitar la alergeni, prevenind apariția reacțiilor alergice sau reducându-le severitatea. Imunoterapia se administrează subcutanat sau sublingual, iar perioada optimă este stabilită de medic.

Sfaturi pentru persoanele care suferă de alergii de primăvară

Pe lângă prezentarea la medic pentru diagnosticare și tratare, dacă suferi de alergie la polen, poți lua o serie de măsuri pentru a-ți ușura viața, în sezonul alergiilor:

  • urmărește concentrația de polen din aer, cu ajutorul telefonului/ aplicațiilor existente; când este ridicată, evită să ieși din casă sau poartă mască de protecție și ochelari de soare;
  • evită să deschizi ferestrele dimineața, în sezonul alergiilor; folosește, mai degrabă, aparatul de aer condiționat pentru aerisire – cu condiția să aibă filtrele schimbate regulat;
  • nu șofa cu geamurile deschise; apelează la același mecanism ca acasă: aerisește mașina cu ajutorul aerului condiționat;
  • nu usca rufele în aer liber de primăvara până toamna;
  • schimbă-ți hainele imediat ce ai ajuns acasă;
  • folosește un filtru de aer pentru locuință.

Pentru alte sfaturi, dar și un tratament eficient în alergiile de primăvară, te așteptăm la Clinica Medikali din Sector 3, București. Echipa noastră medicală specializată în alergologie îți poate fi sprijin în prevenirea și tratarea alergiei la polen prin terapii personalizate. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul nostru

Surse

https://climate-adapt.eea.europa.eu/en/observatory/evidence/health-effects/aeroallergens

Distribuie articolul pe: