Skip to content
Medikali

Servicii logopedie

Te confrunți cu dificultăți de vorbire sau de limbaj ori ai pe cineva apropiat care suferă de o astfel de tulburare?

Deși este considerat frecvent un serviciu medical destinat copiilor, logopedia este la fel de benefică și utilă și pentru adulți, ajutându-i să-și îmbunătățească discursul. La Medikali, este foarte simplu să beneficiezi de această terapie, cu o programare prin call-centerul clinicii situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.

Ce este logopedia

Logopedia este o formă de terapie care ajută persoanele cu probleme de vorbire și/sau de limbaj să-și îmbunătățească abilitățile de comunicare. Specialistul în logopedie (logopedul) este psiholog cu competență în psihopedagogie specială, perfecționat în logopedie. 

Deși dificultățile de exprimare pot apărea cel mai frecvent din cauze genetice, emoționale sau medicale și sunt cel mai des întâlnite la copii, pot apărea și la vârstă adultă, ca efect secundar al unei afecțiuni (ex: AVC, traumatisme craniene, pierderea auzului). De aceea, abordarea terapeutică a acestor tulburări nu este simplă, pentru că se pot manifesta pe paliere diverse, iar forma de terapie trebuie adaptată tipului de tulburare, dar și pacientului. Este recomandată intervenția unui specialist în logopedie cât mai devreme după diagnosticare. 

Beneficiile logopediei ca formă de terapie

Logopedia ajută la îmbunătățirea comunicării verbale și nonverbale prin: 

  • îmbunătățirea abilităților lingvistice timpurii, la copii;
  • articularea corectă a sunetelor și a cuvintelor;
  • creșterea clarității în exprimare;
  • îmbunătățirea fluenței (în cazul bâlbâielii, de exemplu);
  • modularea vocii – volum, rezonanță;
  • îmbunătățirea înțelegerii mesajelor primite. 

Servicii de logopedie la Medikali București

La clinica Medikali din Bucureșticoncepută pentru a oferi pacientului un nou tip de experiență medicală, dedicată în totalitate nevoilor sale, serviciile de logopedie includ evaluarea logopedică a copiilor și ședințe de terapie, susținute de echipa medicală dedicată acestei specialități. 

Evaluare logopedică copil 

Evaluarea logopedică este o consultație în cadrul căreia psihologul Medikali specializat în logopedie va stabili dacă copilul tău suferă de o tulburare de vorbire, ce tip de tulburare este și ce terapie este recomandată în cazul său. 

Evaluarea include anamneza (o discuție cu părinții despre simptomele copilului), interacțiunea directă cu copilul și teste specifice menite să-i arate logopedului care este nivelul de dezvoltare a limbajului celui mic pe toate palierele sale – vorbire, înțelegere, limbaj mimico-gestual, corelație scris-citit – și dacă acesta este dezvoltat în acord cu vârsta. 

Specialistul va testa prin dialog și exerciții pronunția celui mic, fluența în exprimare, receptivitatea, pentru a vedea dacă și unde este de lucrat pentru îmbunătățirea modului în care comunică. 

Odată diagnosticată tulburarea de vorbire, specialistul în logopedie va stabili terapia adecvată. În această etapă, numărul de ședințe necesar poate fi estimat, însă terapia se poate desfășura pe o perioadă mai lungă de timp, mai ales dacă tulburarea este avansată sau vine pe fondul unei probleme medicale. 

Ședințe logopedie 

Strategia abordată de specialistul în logopedie în timpul ședințelor de terapie diferă de la pacient la pacient, în funcție de tulburarea diagnosticată, iar exercițiile și activitățile desfășurate în timpul acestora sunt personalizate, pentru a răspunde nevoilor specifice vârstei pacientului și nivelului de dezvoltare a limbajului. Totodată, atunci când este cazul, logopedul ține cont în stabilirea planului terapeutic de afecțiunea subiacentă (dacă problemele de vorbire/ limbaj sunt cauzate de o boală). 

Un aspect foarte important de reținut este că terapia logopedică pentru copii implică și părinții. Munca terapeutului în cabinet trebuie continuată de părinți acasă, după un plan bine stabilit, dacă dorim să obținem rezultate cât mai bune! 

În cabinetul de logopedie, terapeutul lucrează atât la exprimarea verbală, cât și la limbajul non-verbal al pacientului, prin: 

  • exerciții de articulare a cuvintelor;
  • exerciții de modelare a sunetelor și silabelor;
  • exerciții de respirație;
  • exerciții menite să întărească musculatura bucală. 

Cum se desfășoară o ședință de logopedie pentru copiiCu pacienții pediatrici, terapeuții folosesc jocuri și cărți cu imagini pentru a stimula dezvoltarea limbajului. Iar la finalul fiecărei ședințe, părintelui care însoțește copilul la terapie i se va explica ce exerciții trebuie să facă acasă cu cel mic pentru a asigura o continuitate, până la următoarea întâlnire. 

Cu pacienții adulți, terapeuții apelează la exerciții de memorie și organizare și abordează tactici de conversație pentru îmbunătățirea comunicării sociale. 

Când este nevoie de ședințe de logopedie

Orice întârziere în dezvoltarea limbajului reprezintă un semnal de alarmă. Dacă există îngrijorări în această privință, ele trebuie adresate specialistului în pediatrie sau medicului de familie, care după o primă evaluare a copilului, poate recomanda intervenția unui specialist în logopedie. 

Terapia logopedică poate fi inițiată de la vârsta de 2 ani. 

Este cazul să ne îngrijorăm când copilul: 

  • prezintă întârzieri în dezvoltarea limbajului – are 2 ani și nu vorbește sau 3 ani și nu leagă o propoziție simplă;
  • are dificultăți în pronunțarea cuvintelor sau vorbește neinteligibil;
  • nu înțelege ce i se spune;
  • se bâlbâie, este peltic, vorbește „pe nas” (rinolalie);
  • înlocuiește sau inversează sunete/silabe (dislalie);
  • are o exprimare fragmentată – folosește interjecții între cuvinte sau face pauze dese;
  • copilul ajuns la vârstă școlară prezintă tulburări de învățare – dislexie, disgrafie, discalculie (probleme la citit, scris și calculat).

În cazul adulțilorședințele de logopedie se impun când apar tulburări de limbaj pe fondul instalării unor afecțiuni, iar recuperarea funcției este direct influențată de gravitatea acesteia. Este recomandată terapia logopedică în cazul pacienților cu afectare auditică, care au suferit un accident vascular ce le-a afectat vocea sau capacitatea de exprimare, în afecțiuni neurologice sau ale aparatului respirator soldate cu dificultăți de vorbire. 

Logopedia poate ajuta și în cazul adulților și copiilor foarte emotivi, care simt jenă, rușine când trebuie să vorbească – se numește tulburare de comunicare socială. Prin modelarea discursului cu ajutorul unui terapeut, aceștia pot căpăta încredere în ei. 

Ce tulburări de vorbire tratează specialistul în logopedie

Orice tulburare de vorbire sau de limbaj poate fi adresată psihologului specializat în logopedie. Recomandarea este ca pacientul să ajungă la logoped după ce a fost stabilit, prin diagnostic, dacă o altă condiție medicală a generat această tulburare. Altfel, terapeutul are tabloul complet și poate stabili un plan coerent și eficient de recuperare. 

Dificultăți de vorbire/limbaj tratate de logoped: 

  • tulburări de articulare a cuvintelor (incapacitatea de a pronunța corect cuvintele – copilul este „rârâit”, „sâsâit”);
  • tulburări de fluență (sunt afectate cursul firesc, viteza, ritmul vorbirii, apar blocaje/ întreruperi în discurs, bâlbâieli, poticneli, repetiții);
  • tulburări de rezonanță – acestea apar când există o obstrucție nazală sau bucală a fluxului de aer și sunt de regulă asociate cu palatoschizis, inflamația amigdalelor sau chiar cu tulburări neurologice;
  • tulburări de voce (disfonii), care apar pe fondul folosirii unei tehnici de respirație greșite sau din cauze medicale (afectarea laringelui, noduli pe corzile vocale);
  • tulburări de receptare a mesajului verbal și non-verbal (informațiile venite de la cei din jur nu sunt înțelese și procesate), întâlnite, de regulă, în autism sau după traumatisme craniene;
  • tulburări de exprimare – dificultăți în a transmite coerent informații (pot apărea din cauze diverse, ca rezultat unei lovituri la cap, a pierderii auzului, dar și în sindromul Down);
  • tulburări de comunicare apărute pe fondul afectării cognitive de cauză neurologică – afazie, disfazie, disartrie, apraxie verbală. 

Capacitatea de a vorbi fluent și de a comunica eficient este esențială pentru stima de sine, iar prin îmbunătățirea acestor abilități este crescută calitatea vieții. Nu ezita să apelezi la serviciile de logopedie ale clinicii Medikali din București, dacă ai nevoie de ajutor. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali. 

Surse:

https://www.healthline.com/health/speech-therapy#treatment-for

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK561506

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22366-speech-therapy

De ce să alegi Clinica Medikali

pin

Găsești toate serviciile medicale de care ai nevoie în același loc

compass

Ești ghidat pas cu pas în experiența medicală de către navigatorul de pacienți

heart

Te bucuri de grija și empatia noastră, simțindu-te parte din familie

emergency

Te programezi simplu și rapid, prin call center sau online

Echipa medicală

Psiholog Roxana Ciobanu

Psiholog Psihopedagogie Speciala

Ce părere au avut pacienții noștri

AS
AS 13/05/2024

De fiecare dată când vizitez Clinica Medikali, sunt întâmpinată cu un zâmbet cald și o atitudine profesională. Personalul este întotdeauna atent și gata să ajute cu orice nevoie sau întrebare pe care o pot avea. Medicii sunt de top, cu o vastă experiență în domeniul lor, oferind servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Facilitățile clinicii sunt impecabile, cu echipamente moderne și tehnologie avansată, ceea ce mă face să mă simt în siguranță și îngrijită la cele mai înalte standarde. Programările sunt ușor de făcut și flexibile, iar timpul de așteptare este minim, ceea ce apreciez enorm într-un program aglomerat.

AA
AA 08/04/2024

Cuvinte doar de laudă. Într-o țară cu un sistem de sănătate care lasă de dorit. Deși am fost și la alte clinici cu plată și am fost dezamăgită, țin sa menționez ca aici la Medikali, m-am simțit safe, am fost întâmpinată de medici profesioniști, care își dau tot interesul și nu ,,bâjbâie" sau trag de timp. Personal cald și primitor. Vă recomand!

DS
DS 18/07/2024

Am rămas impresionată de această clinică și de profesionalismul angajaților. M-am bucurat să mă aflu într-o clinică în care lumea te ajută cu zâmbetul de buze.

AS
V. M. 24/07/2024

Nu a existat timp de așteptare, am intrat la consultație imediat ce am ajuns, lucru extrem de important, având în vedere că aveam o programare la pediatrie cu un bebeluș. Personal amabil la recepție, curățenie. Servicii medicale ireproșabile, dl dr. Victor Miron este extrem de răbdător, blând cu copilașii și dornic să ofere explicații legate de orice nelămurire sau îngrijorare a părinților.

CP
CP 21/06/2024

Încă de la intrare fetele de la recepție sunt zâmbitoare și comunicative. Am mers de două ori în această clinică, la neurologie (domnul doctor Tudor Ovidiu) și endocrinologie (doamna doctor Baciu Ionela) și am plecat în ambele dăți mai mult decât mulțumită de consultații. Respect, empatie pe tot parcursul consultației și lămurită de problemele cu care m-am prezentat în clinică. Felicitări pentru personal, profesionalism și seriozitate! Recomand!!!

CX
CX 05/06/2024

Mi-a plăcut foarte mult clinica. Facilitățile erau curate, bine concepute, și mi-a plăcut în mod deosebit ideea că poți vedea o fotografie cu numele unui doctor în fața fiecărei uși de cabinet. A fost ușor să ajung acolo, îmi place că este chiar lângă stația de metrou. Echipa de la recepție a fost foarte plăcută, ajutătoare și cu zâmbetul pe buze. Medicul a fost de asemenea foarte plăcut, empatic, a explicat totul bine și a fost foarte simpatic. Faceți o treabă excelentă!

EG
EG 27/06/2024

Experiența mea în clinica Medikali a fost remarcabilă! Programarea a fost rapidă, iar personalul din recepție a fost extrem de amabil și bine informat. Am fost pentru o consultație la dermatologie, la doamna dr. Cinaru care a fost super profi. O recomand cu mare încredere!

MC
MC 27/06/2024

Recomand cu mult entuziasm această clinică construită la standarde europene. Pe durata fiecărei vizite, personalul din recepție și cadrele medicale mi-au inspirat încredere și profesionalism, căldură și atenție pentru pacient. Vin cu plăcere de fiecare dată.

GM
V. M. 03/06/2024

Am fost primită cu căldură de personalul de la recepție, asistentele au fost foarte atente, iar interacțiunea cu medicul a fost impecabilă (și-a luat timpul necesar pentru a explica tot pe înțelesul meu). Designul clinicii este unul modern, iar aparatura este de ultimă generație. Recomand cu încredere clinica Medikali!

AS
V. M. 17/06/2024

Am fost cu fetița de 8 ani pentru recoltare de analize și a fost o experiență foarte plăcută. Mi-a spus că e prima dată când nu simte mirosul specific de spital/spirt. Domnișoarele asistente de nota 10!

Ai fost sau ești pacient? Spune-ne părerea ta