Pediatrie

Investigații

Pediatria este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenția, diagnosticarea și tratamentul bolilor care afectează copiii, de la naștere până la vârsta de 18 ani. Este o specializare separată de medicina care se adresează adulților, organismul în dezvoltare al copiilor necesitând o altfel de abordare medicală.

Pentru că trebuie să trateze o gamă largă de boli și probleme ce pot apărea în diverse stadii de dezvoltare a copilului, medicii specializați în pediatrie au competențe în aproape toate ramurile medicale, putând diagnostica și trata o multitudine de afecțiuni.

Unde situația impune însă investigații aprofundate și intervenția ori atenția unor medici supraspecializați, pediatrii colaborează cu specialiști din alte departamente medicale, pentru un diagnostic precis și stabilirea tratamentului adecvat. Astfel procedăm și la clinica Medikali din București, unde problemele complexe de pediatrie sunt abordate interdepartamental, pentru o diagnosticare precisă și tratament optim.

 

Ce spun statisticile

Conform unui studiu publicat de Unicef în 2021, printre cele mai întâlnite afecțiuni cronice întâlnite în România, în cadrul populației școlare evaluate în 2018/2019 se numără viciile de refracție (miopie, hipermetropie, astigmatism și prezbiopie) (27%), obezitate de cauză neendocrină (cauzată de alimentație și stil de viață, nu de dereglări hormonale) (12,62%) și deformări dobândite ale coloanei vertebrale (7,40%), în mediul urban, în timp ce în mediul rural cele mai comune afecțiuni sunt: obezitate neendocrină (19,10%), vicii de refracție (13,90%) și hipotrofie ponderală (ritm încetinit de creștere și dezvoltare) (9,20%).

Într-un studiu publicat în anul 2018 la care au participat peste 10 mii de copii cu vârste cuprinse între 0 și 16 ani din Turcia, s-a descoperit că cele mai comune afecțiuni și boli în rândul copiilor și adolescenților sunt bolile infecțioase (24,62%), eczemele (21,95%), acneea și bolile foliculare (18,45%) și afecțiunile alergice ale pielii (11,02%).
Pe grupe de vârstă, dermatita de contact este specifică bebelușilor între 0-2 ani și copiilor între 3-5 ani, negii sunt des întâlniți la copiii între 6-11 ani, iar acneea vulgară este frecventă în rândul preadolescenților și adolescențillor între 12-16 ani.

Pediatrie img
Pediatrie img
Pediatrie img

Cu ce boli ne întâlnim cel mai des

Medicii pediatri tratează o gamă largă de boli și afecțiuni, pentru că dețin cunoștințe din toate ramurile medicale, adaptate la vârsta și nivelul de dezvoltare al copiilor. De la boli alergice până la afecțiuni urologice, medicii pediatri pot identifica, diagnostica și trata diverse probleme de sănătate ale copiilor.

Câteva exemple de afecțiuni și boli tratate:

  • Boli infecțioase;
  • Boli dermatologice;
  • Afecțiuni gastroenterologice;
  • Tulburări de nutriție;
  • Afecțiuni neurologice;
  • Întârzieri și tulburări de dezvoltare;
  • Probleme de comportament;
  • Tulburări mentale, inclusiv depresie și tulburări de anxietate;
  • Infecții;
  • Boli hepato-biliare și pancreatice;
  • Afecțiuni respiratorii și pulmonare;
  • Boli cardiace;
  • Leziuni;
  • Anomalii genetice și congenitale;
  • Afecțiuni maligne;
  • Boli musculo-scheletale.

Simptome frecvente

Fiind un departament medical care înglobează toate ramurile medicinei și le adaptează la nivelul de dezvoltare al copiilor, simptomele diferă de la o afecțiune medicală la alta. Bolile gestionate de către medicii pediatri sunt diverse, iar simptomele sunt complexe și vaste.
În funcție de boala pe care cel mic o are, de zona sau organul afectat sau de cât de avansată este, simptomele pot fi:

  • Dureri în zone specifice;
  • Nas înfundat, durere în gât, tuse;
  • Răni deschise, însoțite de sângerări;
  • Umflături, vânătăi;
  • Durere resimțită în interiorul urechilor;
  • Mâncărimi ale pielii;
  • Mers strâmb sau modificat;
  • Dureri de oase;
  • Erupții cutanate.

Când să te prezinți la medic

Este recomandată vizita la pediatrie încă din primele zile ale bebelușului. Și este ideal să alegi un pediatru cu care să rămâi până ce copilul va împlini 18 ani.
La clinica Medikali din București găsești o echipă de specialiști în pediatrie din care poți alege pediatrul potrivit pentru copilul tău.

Cu ce frecvență trebuie să mergi la pediatrie
În primul an, copilul ar trebui să fie consultat și evaluat de medicul pediatru la vârsta de două, patru, șase, nouă și 12 luni. În al doilea an de viață, este indicată vizita la pediatrie la 15, 18 și 24 de luni. În plus, se impune consultația la pediatrie ori de cât ori copilul prezintă o problemă de sănătate ori simptome neobișnuite.
După ce copilul mai crește, pediatrul va stabili frecvența vizitelor, în funcție de cum se dezvoltă cel mic și eventualele probleme depistate.
Cel puțin o dată pe an este însă recomandată vizita la pediatrie, chiar dacă copilul este perfect sănătos. La consultația de rutină, medicul pediatru îl evaluează fizic și emoțional și poate veni cu sfaturi pentru îmbunătățirea stării lui de sănătate.

 

Investigații și proceduri

Medicii cu specializarea pediatrie au o misiune complexă, cu scop unic: sănătatea copilului. Se ocupă de prevenție, de tot ce implică dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copilului și de gestionarea și tratarea oricărei boli apărute pe parcursul copilăriei și adolescenței.Iată câteva din sarcinile pediatrului:

  • se ocupă de schema de vaccinare - de la vaccinurile copilăriei până la cel anti-HPV;
  • monitorizează dezvoltarea fizică, emoțională și socială a copilului, prin controale de rutină;
  • acolo unde există afecțiuni genetice ori cronice, specialistul în pediatrie evaluează constant starea de sănătate a copilului și eficiența terapiei adoptate, pentru a vedea dacă este nevoie de ajustări sau înlocuiri în medicație;
  • tratează bolile copilăriei, precum rujeola (cunoscută popular ca pojar), rubeola (pojărel), oreionul și varicela (sau vărsat de vânt);
  • diagnostichează și tratează orice alte afecțiuni dezvoltate de copil, de la cele simple, răceli și faringite anunțate de o banală durere de gât, la cele mai complicate, câtă vreme nu este necesară intervenția unui medic supraspecializat, iar dacă este necesară, recomandă un consult de specialitate.
  • eliberează rețete;
  • în funcție starea de sănătate a copilului ori simptomele acuzate/apărute la un moment dat, specialistul în pediatrie poate recomanda analize, teste și investigații pentru a stabili un diagnostic și un plan de tratament.

Prețurile diferă în funcție de natura consultației și de serviciile accesate în cadrul acesteia. Găsești aici lista de prețuri practicate de clinica Medikali din București la pediatrie.

Te așteptăm la clinica Medikali din București, cu o echipă de pediatrie foarte bine pregătită și care știe cât de importantă este grija pentru cel mic. Contactează-ne pentru detalii sau programează-te online.

Complicații

În funcție de problema de sănătate a copilului, pot apărea orice tip de complicații specifice tulburării de care suferă, mai ales atunci dacă acestea rămân netratate. De la complicații care pornesc de la o simplă răceală până la apariția complicațiilor gastroenterologice sau dermatologice, este de evitat permiterea degradării condiției fizice sau psihice a copilului.

Prevenție

Începeți împreună și devreme obiceiurile bune. Explică-i mereu copilului tău de ce contează să mâncăm fructe și legume și să avem un stil de viață activ. Integrați împreună obiceiurile bune în rutina zilnică și nu uita să îl încurajezi pe cel mic atunci când respectă aceste reguli.

Vaccinarea anuală a copilului este cea mai bună modalitate de a preveni gripa. De asemenea, îi poți reduce riscul de răceală sau gripă, învățându-l să se spele des pe mâini cu apă caldă și săpun. Mai mult, copiii ar trebui să evite contactul direct cu alte persoane sau să împartă alimente și ustensile cu alte persoane. De asemenea, trebuie să evite să introducă în gură obiecte necomestibile, jucării sau chiar propriile mâini.

Spălarea frecventă a mâinilor ajută la prevenirea răspândirii bolii mâinilor, picioarelor și a cavității bucale. Dacă un copil infectat a interacționat cu jucăriile copilului tău, spală și dezinfectează jucăriile și suprafețele de uz casnic care pot adăposti microbi.

Pielea uscată este un declanșator al eczemelor, prin urmare hidratează pielea copilului tău des, mai ales după baie. De asemenea, sunt recomandate hainele moi, din fibre naturale, cum ar fi bumbacul. Evită săpunurile sau loțiunile parfumate, precum și băile cu bule care pot irita pielea sensibilă a celor mici.

Surse

https://www.unicef.org/romania/media/6481/file/Raport%20Maparea%20serviciilor%20medicale%20pediatrice%20din%20Romania%202021.pdf, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6089785/