Bolile copilăriei sunt infecțiile virale cel mai des întâlnite la vârstă școlară: rujeola, numită popular pojar, varicela sau vărsatul de vânt, rubeola (cunoscută și ca pojărel) și oreionul.
Bolile copilăriei sunt înalt contagioase și pot da complicații, de aceea, este indicată vaccinarea.
Bolile copilăriei determină imunitate pe viață, odată vindecată boala fiind foarte puțin probabilă o recidivă. Totuși, în cazul varicelei, de exemplu, virusul rămâne latent în organism după infecția primară și, pe fondul unei imunități scăzute, se poate reactiva, ducând la apariția unei alte afecțiuni, la vârsta adultă: Zona Zoster.
Foarte important de reținut este că bolile copilăriei nu se tratează cu antibiotice – fiind de natură virală, antibioticele nu au ce căuta în schema de tratament.
Bolile copilăriei se răspândesc pe calea aerului (prin tuse, strănut) sau prin contact cu erupțiile cutanate.
Prevenție și tratament pentru bolile copilăriei la Medikali București
Echipa clinicii Medikali din București înțelege importanța prevenției și oferă tot sprijinul părinților dornici să-și protejeze copiii de bolile copilăriei.
Medicii specializați în pediatrie și specialiștii în medicina de familie de la Medikali București oferă sfaturi avizate privind vaccinarea copiilor și, totodată, suportul necesar pentru diagnosticarea celor mai comune boli la copii și stabilirea celui mai eficient tratament în caz de rujeolă, rubeolă, varicelă sau oreion.
Grija pentru cei mici se concretizează la Medikali și prin abonamentele Medikare, abonamente individuale pe care părinții își pot include copiii, fără costuri suplimentare. Cu un singur abonament plătit, părintele va accesa servicii și pentru copilul său, care va beneficia astfel de prevenție și tratament în bolile copilăriei și în orice altă problemă de sănătate.
Bolile copilăriei: Rujeola sau pojarul
Rujeola sau pojarul este cel mai frecvent întâlnită dintre bolile copilăriei. Este totodată și cel mai greu de prevenit dintre bolile copilăriei, deoarece persoana infectată e contagioasă nu doar după apariția simptomelor, ci și cu 4 zile înainte de erupția cutanată.
Rujeola se manifestă prin:
- febră (care poate ajunge până la 40 de grade);
- tuse uscată;
- secreții nazale;
- conjunctivită și fotofobie;
- erupție la nivelul cavității bucale;
- erupție tegumentară la nivelul capului și apoi generalizată (bubițe roșii pe tot corpul).
Rujeola poate fi fatală pentru copiii nevaccinați (din 1.000 de copii care se îmbolnăvesc de rujeolă, între 1 și 3 mor din cauza complicațiilor respiratorii și neurologice), fiind periculoasă în special la grupa de vârstă sub 5 ani. Dintre bolile copilăriei, aceasta poate fi prevenită inclusiv după expunerea la virus, dacă vaccinul este administrat în primele 3 zile de la contactul cu persoana infectată (vaccinul va împiedica declanșarea bolii sau boala va avea o formă foarte ușoară).
Boala trece, în medie, după două săptămâni, iar tratamentul este simptomatic – antipiterice, antitusive, analgezice ușoare. Copilul trebuie hidratat corespunzător în tot acest timp (o regulă valabilă în toate bolile copilăriei).
Ce complicații poate da rujeola în lipsa imunizării: otită, diaree severă, bronșită, laringită, pneumonie, encefalită, panencefalită sclerozantă subacută.
Bolile copilăriei: Varicela sau vărsatul de vânt
Varicela, cauzată de virusul varicelo-zosterian, responsabil de Zona Zoster (sau herpes zoster) la adulți, este înalt contagioasă și, spre deosebire de celelalte boli ale copilăriei, poate lăsa cicatrici.
Erupția cutanată prin care se manifestă pornește de pe piept (nu din zona capului, ca în cazul rujeolei) și se extinde pe spate și față, apoi pe tot corpul, putând-se ajunge la 500 de vezicule însoțite de prurit intens. Copilul trebuie împiedicat să se scarpine – ruperea bubițelor duce la apariția cicatricilor -, prin aplicarea de creme ori mixturi cu efect calmant.
Varicela se manifestă prin:
- febră;
- erupții cutanate însoțite de mâncărime;
- stare de slăbiciune;
- cefalee;
- lipsa apetitului.
Tratamentul este simptomatic, ca la rujeolă sau celelalte boli ale copilăriei, cu administrarea de antitermice în caz de febră, loțiuni calmante pe bubițe, antihistaminice pentru mâncărimi și hidratarea corespunzătoare a copilului pe toată perioada bolii (7-10 zile).
Ce complicații poate da varicela în lipsa imunizării: pneumonie, encefalită, ataxie cerebeloasă, suprainfecții bacteriene, septicemie.
Bolile copilăriei: Rubeola sau pojărelul
Pojărelul are o durată de manifestare mai scurtă decât pojarul (în jur de o săptămână) și poate fi asimptomatic, spre deosebire de celelalte boli ale copilăriei. Erupțiile trec, de regulă, în 3 zile.
Rubeola se manifestă prin:
- febră ușoară;
- erupție cutanată;
- rinoree sau congestie nazală;
- tuse;
- dureri de cap;
- stare de slăbiciune/ disconfort;
- ganglioni inflamați;
- ochi înroșiți.
Spre deosebire de celelalte boli ale copilăriei, în cazul rubeolei, copiii fac, de regulă, forme ușoare, care nu necesită niciun fel de tratament. Complicații se pot înregistra în cazul adulților care se infectează cu acest virus, rubeola fiind periculoasă în mod special pentru femeile însărcinate.
Bolile copilăriei: Oreionul
Principalul simptom al oreionului este inflamarea glandelor salivare (sau parotide – situate imediat sub urechi). Poate afecta și testiculele, ovarele sau pancreasul. Oreionul nu dă erupții cutanate, precum celelalte boli ale copilăriei.
Oreionul se manifestă prin:
- febră;
- parotidită însoțită de dureri la înghițire;
- oboseală și dureri musculare;
- cefalee;
- lipsa apetitului.
Manifestările clinice durează în jur de două săptămâni, iar tratamentul este simptomatic, ca în cazul celorlaltor boli ale copilăriei.
Printre complicațiile oreionului, care pot fi prevenite prin vaccinare, se numără meningita aseptică și surditatea, orhita (inflamația testiculelor), pancreatita.
Vino cu copilul tău la Medikali pentru a beneficia de serviciile unei echipe profesioniste și empatice, care știe că a lucra cu cei mici implică răbdare, atenție și blândețe. Prevenim împreună bolile copilăriei și le tratăm eficient. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.