Care este tensiunea arterială normală în funcție de vârstă?

Tensiunea arterială reprezintă presiunea pe care o exercită sângele asupra pereților arterelor prin care circulă. Valorile considerate normale diferă în funcție de vârstă.

Tensiunea arterială are două componente - presiunea sistolică, numită și tensiunea mare, care se referă la presiunea sanguină înregistrată când inima se contractă, și presiunea diastolică sau tensiunea mică, înregistrată când inima se relaxează între două contracții.

Tensiune mare și tensiune mică sunt totodată termenii folosiți popular ca sinonime pentru hipertensiune și hipotensiune. Acestea sunt valori anormale ale tensiunii articulare și impun o consultație de cardiologie pentru identificarea cauzei. Nediagnosticată și netratată, tensiunea arterială anormală poate duce la complicații și chiar la deces.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Ce spun statisticile

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 1,28 de miliarde de adulți cu vârste între 30 și 79 de ani din toată lumea au probleme cu tensiunea arterială - mai exact, au hipertensiune, care este mai periculoasă decât hipotensiunea și care reprezintă o cauză majoră de deces prematur la nivel global.

Experții estimează că mai puțin de jumătate dintre adulții cu tensiune arterială mare (42%) sunt diagnosticați și beneficiază de tratament.

Diagnostic și tratament în tensiunea arterială, la Medikali București

Monitorizarea tensiunii arteriale este foarte importantă pentru sănătate, iar consultația de cardiologie este indicată ca măsură de prevenție, anual, după 40 de ani.

La Medikali București pot fi accesate consultații efectuate de medicii din echipa de specialiști în cardiologie a clinicii și o serie de investigații esențiale în diagnosticarea hipertensiunii, hipotensiunii și a altor afecțiuni cardiovasculare.

Măsurarea tensiunii arteriale este parte integrantă a fiecărui consult de cardiologie. Acesta poate fi urmat, în funcție de concluziile la care ajunge medicul după examinare, de investigații precum ecocardiografia sau EKG-ul.

Toate investigațiile sunt efectuate în clinică cu aparatură de ultimă generație.

Cât trebuie să fie tensiunea arterială?

Tensiunea arterială considerată normală diferă la adulți și copii. Cele mai mici valori se înregistrează la nou-născuți, iar cele mai mari, la vârstnici.

Totodată, există diferențe între femei și bărbați, la vârsta adultă, dar și între rase, cu valori ale tensiunii arteriale puțin mai mari în cazul persoanelor de culoare.

Tensiunea arterială la copii

  • Tensiune arterială sistolică între 60 - 90 mm coloană de mercur (Hg) și diastolică între 20 - 60 mm Hg este considerată normală la nou-născuți.
  • Între 2 luni și 1 an, valorile normale sunt deja mai crescute: tensiunea mare (sistolică) trebuie să fie de 87 - 105 mm Hg, iar tensiunea mică (diastolică), de 53 - 66 mm Hg.
  • Între 1 și 4 ani vorbim despre tensiune arterială normală când avem tensiunea sistolică de 95 - 105 mm Hg și tensiunea diastolică între 53 - 66 mm Hg.
  • Tensiunea arterială normală în cazul preșcolarilor (4-6 ani) este 95 - 110 mm Hg (tensiunea mare sau sistolică), cu 56 - 70 mm Hg (tensiunea mică sau diastolică).
  • Copiii ajunși la vârsta școlară ar trebui să aibă, conform medicilor, o tensiune sistolică între 97 - 112 mm Hg și o tensiune diastolică de 57 - 71 mm Hg.

Tensiunea arterială la adolescenți

Între 10 și 18 ani sunt acceptate ca normale valori de 112-128 mm Hg pentru tensiunea mare sau sistolică și de 66 - 80 mm Hg pentru tensiunea mică sau diastolică.

Tensiunea arterială la adulți

La vârsta adultă există câte o singură valoare de referință pentru fiecare dintre cele două tipuri de tensiune arterială, sistolică și diastolică, nu o marjă, ca în cazul copiilor și adolescenților. Acum apar și diferențele în funcție de sex.

La adulții tineri, între 18 și 39 de ani, tensiunea arterială normală este de 110/68 mm Hg (distolică/diastolică) în cazul femeilor și de 119/70 mm Hg în cazul bărbaților.

La grupa de vârstă 40-59 de ani, tensiunea arterială normală este de 122/74 mm Hg în cazul femeilor și de 124/77 mm Hg în cazul bărbaților.

Tensiunea arterială după 60 de ani

În cazul vârstnicilor sunt admise ca normale valori ușor mai crescute ale tensiunii arteriale decât la grupa de vârstă anterioară. Vorbim despre 139/68 mm Hg în cazul femeilor și de 133/69 mm Hg în cazul bărbaților.

Tensiune mare vs tensiune mică. Ce înseamnă fiecare

Hipotensiunea sau tensiunea arterială mică

Tensiunea mică este cea situată sub tensiunea arterială considerată normală. În termeni medicali se numește hipotensiune.

Există persoane care au tensiunea arterială mai mică decât cea normală fără a avea simptome și nici probleme de sănătate. Când apar însă simptomele, este recomandată consultația medicală, pentru identificarea cauzei și tratarea acesteia. Manifestările hipotensiunii sunt: senzație de amețeală, vedere încețoșată și transpirație excesivă, oboseală, dificultăți de concentrare și chiar leșin.

Hipotensiunea poate apărea ca efect al deshidratării, ca reacție la consumul de alcool, la administrarea de diuretice, analgezice sau anumite tratamente pentru boli de inimă și depresie, în sarcină, în diabet, în anumite boli endocrine, cardiovasculare sau neurologice, în infecții severe ori în caz de infarct, AVC, hemoragie sau șoc anafilactic.

Hipertensiunea sau tensiunea arterială mare

Tensiunea mare este cea situată peste tensiunea arterială considerată normală. În termeni medicali se numește hipertensiune. Este semnul că inima lucrează mai mult pentru a pompa sânge în artere.

Hipertensiunea este foarte periculoasă - cu cât valorile sunt mai mari, cu cât crește riscul de afecțiuni cardiovasculare, infarct miocardic, AVC și boli renale - și poate apărea pe fondul sedentarismului, diabetului, obezității, al consumului excesiv de sare sau alcool. Vârsta înaintată este și ea un factor favorizant.

Tensiunea mare se manifestă prin durere de cap, dificultăți de respirație, sângerări nazale. Consultul medical este foarte important dacă prezentați aceste simptome.

Te așteptăm la clinica Medikali din București pentru a preveni împreună afecțiunile cardiace provocate de tensiunea arterială cu valori anormale. Tensiunea mare și tensiunea mică necesită diagnosticare și tratamente adecvat, ca să nu devină o amenințare pentru sănătate. Programează-te online, simplu și rapid, pentru un consult cardiologic sau sună la call center-ul Medikali.

Surse

https://www.verywellhealth.com/average-blood-pressure-by-age-5085328

https://www.cdc.gov/bloodpressure/about.htm

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hypertension