Dereglarea oricărei componente a sistemului endocrin impune analize de endocrinologie pentru identificarea problemei. Investigațiile și analizele de endocrinologie sunt necesare pentru diagnosticarea unei game largi de afecțiuni, de la diabet și infertilitate la o serie de afecțiuni autoimune sau chiar acneea cu componentă hormonală.
Este vorba despre analize de endocrinologie specifice fiecărei glande endocrine, pe care medicul le recomandă în baza consultației.
Cel mai des recomandate analize de endocrinologie și ce arată ele
Analize de endocrinologie – glanda tiroidă
Ecografia de tiroidă este o investigație utilă medicilor endocrinologi în diagnosticarea bolilor tiroidiene. La clinica Medikali din București, aceasta este efectuată cu aparatură de ultimă generație, care asigură rezultate precise.
Nivelurile de T3 (tiroxină) și T4 (triiodotironină), hormonii secretați de glanda tiroidă, și nivelul TSH (hormonul mesager prin care glanda pituitară transmite glandei tiroide cantitatea de hormoni pe care trebuie să o secrete) sunt testate când medicul suspectează o dereglare a tiroidei – hipotiroidism sau hipertiroidism. Acest tip de analize de endocrinologie mai sunt numite „dozare hormonală”.
În suspiciunea de tiroidită autoimună este recomandată analiza de endocrinologie numită ATPO sau Anti-TPO – (anticorpi anti-tireoperoxidază). Un nivel crescut de anticorpi TPO poate însemna că pacientul suferă de tiroidită Hashimoto sau de boala Basedow-Graves.
Pentru boala Basedow-Graves (mai ales ca modalitate de monitorizare) mai este folosită analiza de endocrinologie TRab (anticorpi antireceptor de TSH). Un nivel crescut arată că pacientul prezintă un risc ridicat de recidivă, dacă întrerupe tratamentul.
Anticorpii anti-tiroglobulină (ATP), marker de tiroidită autoimună, reprezintă o analiză de endocrinologie suplimentară recomandată dacă testarea ATPO iese normală.
Nivelul TH (tiroglobulină) este o testare care se impune după tiroidectomia totală, după tratamentul cu iod radioactiv și în cazul pacienților cu tumori ale tiroidei, pentru a vedea dacă tratamentul a funcționat.
Analize de endocrinologie – paratiroide
Principala analiză de endocrinologie ce vizează aceste glande este dozarea PTH, un hormon sintetizat de paratiroide esențial în sănătatea rinichilor și oaselor, prin reglarea raportului calciu-fosfor. Este o testare necesară în diagnosticarea afecțiunilor paratiroidiene și monitorizarea pacienților dializați și este dublată de testarea nivelului de calciu și fosfor în sânge și calciu în urină.
În diagnosticul patologiei glandelor paratiroide mai este folosită scintigrafia paratiroidiană, care este o investigație imagistică de medicină nucleară.
Analize de endocrinologie – hipofiză
Testarea ACTH, hormon de reglare a activității glandei suprarenale, este o analiză de endocrinologie folosită în – diagnosticul diferenţial al sindromului Cushing, când există suspiciune de boala Addison sau pentru evidențierea secreţiei ectopice de ACTH în anumite tipuri de cancer.
Dozarea hormonului de creștere (hGH), secretat în antehipofiză, este o analiză de endocrinologie recomandată când există suspiciunea unei tulburări de creștere: nanism hipofizar, gigantism, acromegalie.
Nivelul prolactinei, hormonul lactației, este testat în caz de infertilitate și pentru diagnosticare în hipotiroidie și în adenomul antehipofizar secetant de prolactină.
Hormonul luteinizant (LH) și FSH (hormonul de stimulare foliculară) sunt hormoni secretați de hipofiză cu rol în controlul activității hormonale a testiculelor și ovarelor. Cel mai des, analiza de endocrinologie prin care e testat nivelul lor este recomandată în caz de infertilitate.
Analize de endocrinologie – pancreasul endocrin
Glucoza serică (glicemia) este una dintre cel mai des recomandate și efectuate analize de endocrinologie. Este indicată pentru diagnosticarea și monitorizarea diabetului zaharat.
Pentru monitorizarea pacienților cu diabet este efectuată și testarea Hb A1c (hemoglobină glicată) – arată care era statusul glicemic cu 2-3 luni înaintea testării. Este o analiză endocrinologie utilă în optimizarea tratamentului.
Testarea insulinei serice, hormonul secretat de pancreas care reglează nivelul glucozei în sânge, este o altă analiză de endocrinologie esențială.
La fel de importantă este testarea peptid C (CPEP), care ajută la diferențierea tipurilor de diabet și în suspiciunea de rezistență la insulină.
Analize de endocrinologie – glande suprarenale
Măsurarea nivelului de cortizol seric, un glucosteroid implicat în mai multe procese din organism (antiinflamator, imunosupresie), este indicată în mai multe situații. Este o analiză de endocrinologie utilă în diagnosticarea sindromului Cushing și a bolii Addison, dar și pentru a determina cum funcționează corticosuprarenala și alte două glande ale sistemului endocrin, hipofiza și hipotalamusul.
Determinarea cortizolului în urină este o analiză de endocrinologie folosită pentru diagnosticul diferențial al sindromului Cushing.
Dozarea 17-OH Progesteron (17 hidroxiprogesteron) este recomandată în evaluarea tumorilor suprarenaliene și ovariene și pentru stabilirea etiologiei în caz de infertilitate sau hirsutism/virilizare.
O altă analiză de endocrinologie solicitată în caz de infertilitate sau hirsutism este dozarea dehidroepiandrosteron-sulfat (DHEA-S), marker al secreției de androgeni la nivelul corticosuprarenalei.
Determinarea aldosteronului seric, hormon cu rol în reglarea sodiului și potasiului în sânge și în reglarea tensiunii arteriale, este o analiză de endocrinologie recomandată în sindromul Conn, sindromul Barter, insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială sau insuficiență suprarenală.
Analize de endocrinologie – ovare
Dozarea estradiolului, hormonul sexual secretat de ovare în perioada fertilă, este o analiză de endocrinologie recomandată în caz de pubertate întârziată sau precoce, în infertilitate sau tulburări de ciclu menstrual.
Nivelul de progesteron, un alt hormon sexual feminin secretat de ovare în perioada fertilă, e testat pentru detectarea ovulației și în sarcină (când evidențiază iminenţa de avort, moartea fetală sau preeclampsia).
În infertilitate și în sindromul ovarului polichistic este recomandată analiza de endocrinologie AMH (hormonul anti-Mullerian). Nivelul acestui hormon arată care este statusul ovarian (rezerva foliculară).
Analize de endocrinologie – testicule
Free-T este analiza de endocrinologie prin care este testat nivelul testosteronului liber, fracțiunea activă a hormonului sexual masculin. La bărbați, este indicată pentru evaluarea funcției testiculare în asociere cu boli precum obezitatea, ciroza sau afecțiuni tiroidiene, iar la femei, în caz de hirsutism și virilizare.
Endocrinologie la clinica Medikali din București
Afecțiunile din sfera endocrinologiei sunt investigate și tratate la Clinica Medikali din București de o echipă de medici endocrinologi cu pregătire complexă, care oferă consult de endocrinologie, efectuează ecografii de tiroidă, recomandă și interpretează analize și, în funcție de rezultate, stabilesc planul optim de tratament pentru fiecare pacient.
Pacienții de endocrinologie ai Medikali București beneficiază de servicii la standarde înalte: medici profesioniști și empatici, care tratează personalizat tulburările sistemului endocrin, echipe multidisciplinare – când situația medicală o impune – și tehnologie de ultimă oră pusă în slujba sănătății.
Apelează cu încredere la echipa Medikali pentru consultație și analize de endocrinologie. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.