Skip to content
Medikali

Viroza respiratorie poate duce la pneumonie. Cum o tratezi pentru a evita complicațiile

ARTICOL
Mergi rapid la:

Viroza respiratorie, o afecțiune comună în sezonul rece, numită popular răceală și pusă, greșit, de mulți dintre noi, pe seama faptului că am inspirat aer prea rece sau ne-am îmbrăcat prea subțire, este cauzată de virusuri și poate duce la bronșită și pneumonie. 

Cum ajungem la astfel de complicații? Viroza respiratorie este o infecție a căilor respiratorii superioare (nas, faringe, laringe), bronșita și pneumonia sunt infecții ale căilor respiratorii inferioare (trahee și plămâni). În lipsa tratamentului ori dacă pacientul are un sistem imunitar slăbit, infecția din tractul respirator superior – viroza respiratorie – poate coborî în partea inferioară a acestuia. 

Rinovirusurile, adenovirusurile, dar și virusurile gripale și paragripale pot cauza atât viroze respiratorii, cât și pneumonii. În cazul copiilor, virusul respirator sincițial este cel mai des vinovat pentru ambele afecțiuni. 

Cei mai predispuși la complicații în urma virozei respiratorii sunt copiii, vârstnicii și bolnavii cronici.

Tratamentul corect în caz de viroză respiratorie

Viroza respiratorie nu se tratează cu antibiotice, acestea sunt eficiente în patologiile bacteriene, nu în cele virale. 

Tratamentul virozei respiratorii este simptomatic și presupune, în funcție de tabloul manifestărilor, administrarea de decongestionante nazale, antitusive sau expectorante, pastile pentru ameliorarea durerilor în gât și antitermice (doar dacă apare febra). 

Totodată, în răceală sunt recomandate odihna, repausul vocal (dacă este afectat laringele) și creșterea aportului hidric, prin consumul de lichide calde (nu fierbinți). 

Dacă sunt respectate recomandările medicului, viroza respiratorie trece, în general, în 7-14 zile. În unele cazuri, este posibil să persiste tusea, încă 1-2 săptămâni. 

Dacă în loc să se amelioreze simptomatologia după această perioadă sau viroza respiratorie pare că a trecut și apoi revine, este recomandată o consultație de specialitate, pentru că e posibil ca situația să se fi complicat.

Consultații de specialitate la Clinica Medikali

Dacă te confrunți cu simptome de viroză respiratorie ori bănuiești o complicație, specialiștii clinicii Medikali din București vor clarifica diagnosticul prin consultație și investigații specifice. 

Poți apela pentru consultație la medicul de familie din echipa Medikali pe lista căruia te-ai înscris sau te poți programa la unul dintre medicii specializați în medicină internă, care tratează patologii multiple, inclusiv viroze respiratorii. Ori la pediatru, dacă ai nevoie de un diagnostic de certitudine pentru copilul tău, care a răcit. 

Acești specialiști diagnostichează și tratează frecvente viroze respiratorii, iar în caz de complicații, pot recomanda o consultație de pneumologie la unul dintre medicii pneumologi din echipa Medikali.

Simptome: viroză respiratorie vs bronșită și pneumonie

Viroza respiratorie se manifestă cel mai des prin durere în gât (cauzată de iritația faringelui), congestie nazală și/sau rinoree, strănut, tuse uscată ori productivă. Mai rar, pot apărea cefaleea și o ușoară senzația de oboseală. La copii sunt frecvente și febra sau durerile musculare. 

În cazul bronșitei și pneumoniei, tabloul de manifestări include febra și frisoanele, pe lângă tuse pot apărea dificultățile de respirație și dureri în zona toracelui, senzația de oboseală e pronunțată, iar apetitul scade simțitor. 

Dacă prezinți simptome de viroză respiratorie sau de bronșită ori pneumonie, apelează cu încredere la echipa de specialiști a clinicii Medikali din București pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine și tratament adecvat. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali, pentru a evita complicațiile date de viroza respiratorie.

Surse

https://www.rileychildrens.org/health-info/complicated-respiratory-tract-infections

https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/what-causes-pneumonia

Distribuie articolul pe: