Pielea ta e o carte de vizită și dacă vrei să arate impecabil, medicul dermatolog îți poate fi cel mai bun aliat. La Clinica Medikali din București te așteptăm cu o echipă de experți care te ajută să-ți recapeți și să-ți păstrezi sănătatea și frumusețea pielii prin tratamente inovatoare și eficiente. Programează-te simplu și rapid la un consult de dermatologie, online sau prin call center-ul clinicii noastre situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3.
Când este recomandat un consult de dermatologie
Vizita la dermatolog trebuie să fie o rutină anuală, în lipsa simptomelor, și să reprezinte o prioritate, dacă apar semnele unei afecțiuni cutanate. Iată în ce situații este recomandat să programezi o consultație de dermatologie:
- preventiv – screeningul anual ajută la monitorizarea sănătății pielii, iar întocmirea unei hărți a alunițelor, în cadrul acestui consult dermatologic, este cea mai bună metodă prin care pot fi observate, ulterior, orice modificări de număr sau formă ale acestora. De ce este important acest lucru? Alunițele modificate sau în număr mare ridică suspiciunea de cancer de piele;
- înainte și după vacanța de vară, pentru că expunerea la soare crește riscul de cancer cutanat. Înaintea vacanței, medicul dermatolog îți poate face recomandări pentru păstrarea sănătății pielii, prin expunere controlată și folosirea cremelor cu SPF adecvat, iar după vacanță, examinarea pielii va arăta dacă există modificări ce necesită investigații;
- la trecerea dintre anotimpuri, dacă ai o piele sensibilă și ai nevoie de îngrijire specială vara sau iarna;
- oricând ai nevoie de sfaturi de îngrijire a pielii, părului, unghiilor;
- când apar simptome la nivel cutanat ori probleme cu unghiile sau cu părul care fac necesară evaluarea dermatologică în vederea diagnosticării și stabilirii unui tratament eficient. Despre simptomele care trebuie să te trimită la medic vom vorbi în cele ce urmează.
Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită
Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine
Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.
Expertiză și inovație
Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.
Abordare integrată, multidisciplinară
Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.
În ce constă un consult dermatologic
În mare, pașii unei consultații de dermatologie sunt aceiași ca ai oricărei consultații medicale – anamneză, examinare, diagnostic de etapă sau de certitudine și recomandarea de tratament -, însă consultul de dermatologie are un specific aparte: cea mai mare parte din timp va fi acordată examinării clinice. Să vedem, în detaliu, în ce constă fiecare etapă:
- Anamneza – o discuție în care îi vei prezenta medicului simptomele. Medicul te va chestiona și în legătură cu istoricul medical personal și familial și va dori să-ți afle rutina de îngrijire a pielii și obiceiurile de expunere la soare.
- Examinarea clinică, în care medicul face o evaluare a pielii, unghiilor sau părului, în funcție de simptomele acuzate. Dacă există leziuni cutanate, se poate impune dermatoscopia, o investigație prin care, cu ajutorul unui aparat, este mărită foarte mult imaginea leziunii, pentru ca medicul să poată vizualiza structura acesteia.
- Prezentarea diagnosticului și a planului de tratament personalizat.
Dacă în timpul examinării sunt depistate leziuni suspecte, cel mai probabil, etapa a treia a consultului de dermatologie va consta nu în emiterea unui diagnostic de certitudine, ci a unui diagnostic de etapă, adică a afecțiunii suspectate. În această situație, vei primi recomandări pentru investigații amănunțite (biopsie cutanată, examen micologic), cu rezultatele cărora te vei întoarce la medic. Recomandări de analize și investigații paraclinice vei primi și în cazul în care medicul bănuiește că în spatele manifestării cutanate stă o afecțiune subiacentă nediagnosticată (tulburările endocrine și bolile autoimune pot da simptome la nivel cutanat).
Dacă este vorba despre o consultație de dermatologie de rutină, iar medicul nu depistează nicio problemă de sănătate, la finalul examinării vei primi sfaturi de îngrijire pentru a scădea riscul de dezvoltare a bolilor de piele.
Cele mai comune simptome care necesită o consultație dermatologică
Simptomele bolilor dermatologice variază semnificativ, însă cele mai comune semne ale afectării cutanate, care trebuie examinate de un expert, sunt:
- pielea foarte uscată, descuamată, aspră sau solzoasă;
- pielea foarte sensibilă;
- petele pigmentare;
- erupțiile cutanate, însoțite sau nu de prurit;
- alunițele cu aspect modificat, prezente în număr mare sau nou apărute;
- prezența unor leziuni sau excrescențe cutanate;
- leziunile care nu se vindecă sau se vindecă foarte greu;
- rănile deschise, ulcerele;
- modificările la nivelul unghiilor;
- părul rărit, alopecia.
Ce afecțiuni medicale poate diagnostica medicul dermatolog
În cadrul consultului de dermatologie, medicul poate diagnostica o varietate largă de afecțiuni ale pielii, unghiilor și părului, de la infecții bacteriene și fungice la psoriazis și de la vitiligo la cancer. În cazul bolilor cu cauză subiacentă – o afecțiune din alte spectru decât cel al dermatologiei, care dă manifestări cutanate -, dermatologul colaborează cu medici din alte specialități pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului adecvat.
Problemele de sănătate cel mai frecvent întâlnite de dermatologi sunt:
Acneea
Boală inflamatorie cronică, acneea afectează aproximativ 80% dintre adolescenți și 40% dintre adulți, la nivel mondial. Deși nu este o boală care pune viața în pericol, acneea are frecvent consecințe psihosociale grave, ducând la scăderea stimei de sine și a calității vieții și la instalarea depresiei și anxietății. Severitatea afectării emoționale este direct proporțională cu gravitatea leziunilor cutanate.
Alopecia areată
Afecțiune inflamatorie de natură autoimună, alopecia areată afectează 2% din populație, la nivel global, și este mai des întâlnită la bărbați decât la femei. Se manifestă, de obicei, prin pierderea părului în plăci rotunde, de mărimea unei monede, dar în cazurile grave, zona afectată este mai extinsă. Majoritatea persoanelor cu alopecie areată nu prezintă alte simptome.
Dermatita atopică
Boală inflamatorie cronică, dermatita atopică afectează 20% dintre adulți și 10% dintre copii, la nivel mondial. Se manifestă prin iritație, roșeață și mâncărimi puternice și medicii suspectează că la baza ei stau factori ereditari, probleme ale sistemului imunitar sau prezența unui stafilococ.
Foarte frecvent sunt întâlnite și alte două tipuri de dermatită: de contact (o erupție pruriginoasă apărută ca reacție cutanată la alergeni sau substanțe iritante) și seboreică (erupție cutanată roșie, însoțită de mâncărimi și mătreață, manifestată preponderent pe scalp).
Psoriazisul
Este tot o boală inflamatorie cronică, netransmisibilă, care se manifestă prin leziuni cutanate de culoare roșie, acoperite cu scuame alb-argintii. Acestea pot apărea oriunde pe corp, dar cel mai frecvent se manifestă pe coate, genunchi și scalp. În unele cazuri, în zonele afectate de erupții pacientul resimte prurit sau durere. Psoriazisul se poate manifesta în tandem cu dermatita seboreică.
Rozaceea
Afecțiune cronică a pielii ce afectează aproximativ 5% din populație la nivel global, rozaceea este caracterizată prin înroșirea feței și apariția de papule și pustule, adesea însoțite de o senzație de arsură. În forma severă, duce la îngroșarea pielii și la modificarea formei nasului (rinofima). Este mai frecventă la femei și poate fi agravată de expunerea la soare sau de consumul alimentelor picante.
Cuperoza
Faza de debut a rozaceei, cuperoza se manifestă prin roșeață persistentă și vene vizibile la nivelul obrajilor și nasului, determinate de dilatarea vaselor de sânge din această zonă. Diagnosticarea de la primele simptome și instituirea tratamentului adecvat previn modificările cutanate și problemele emoționale generate de acestea.
Herpesul
Este o boală extrem de contagioasă, cauzată de virusul herpes simplex, care se manifestă prin apariția de vezicule dureroase la nivelul gurii sau în zona genitală. Afectează 67% din populația globală și nu are remediu, tratamentele existente vizând exclusiv ameliorarea simptomelor. Virusul se reactivează pe fondul unei imunități scăzute.
Vitiligo
Afecțiune autoimună care afectează 1% din populație, vitiligo este caracterizată prin pierderea pigmentului – pe piele apar pete albe, cu formă neregulată, de dimensiuni variate, care în timp se extind. Dacă se manifestă în zone acoperit cu păr (scalp, sprâncene), boala va decolora și părul.
Cancerul de piele
În creștere la nivel global, din cauza expunerii la soare, cancerul de piele poate debuta ca o mică leziune pe piele, care nu se vindecă, sau sub forma unei alunițe asimetrice, care crește rapid în dimensiune. Melanomul este cea mai agresivă formă de cancer cutanat, de diagnosticarea timpurie depinzând șansele de supraviețuire. Carcinomul cutanat evoluează mai lent, dar cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât este mai ușor de tratat.
Alege experiența medicilor dermatologi de la Clinica Medikali din București
Creată pentru a oferi o experiență medicală de tip nou, organizată în jurul pacientului, Medikali are o echipă de dermatologi permanent conectată la cele mai noi studii clinice, la tehnologii și tratamente inovatoare și care îți poate oferi soluții terapeutice și profilactice avansate. Cu orice problemă dermatologică te-ai confrunta, ai garanția unor servicii de înaltă calitate: consult dermatologic efectuat cu atenție și răbdare, diagnostic stabilit numai după efectuarea tuturor testelor impuse de simptomatologia prezentată și tratament personalizat.
Te așteptăm în clinica noastră medicală din Sectorul 3, București, pentru un consult de dermatologie adaptat nevoilor tale. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali și lasă sănătatea pielii tale în mâinile experților noștri.
Surse:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10299123/
- https://opendermatologyjournal.com/VOLUME/18/ELOCATOR/e18743722280092/FULLTEXT/
- https://www.niams.nih.gov/health-topics/alopecia-areata
- https://www.eczemacouncil.org/assets/docs/global-report-on-atopic-dermatitis-2022.pdf
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21573-skin-diseases#symptoms-and-causes