Când pielea ta suferă, ai nevoie de un specialist în dermatologie. La Clinica Medikali din București te așteaptă o echipă de experți pentru a-ți reda sănătatea și frumusețea pielii prin servicii la standarde înalte de calitate. Căutarea unui dermatolog bun în București a luat sfârșit pentru tine, programează-te simplu și rapid pentru consultație și tratament, online sau prin call center-ul clinicii noastre situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3.
Ce este dermatologia
Dermatologia este ramura medicală care se ocupă cu afecțiunile pielii, unghiilor și părului, dermatologul fiind specializat în diagnosticarea și tratarea unei palete largi de boli, de la acnee și psoriazis până la cancerul de piele. Medicul dermatolog are pregătirea necesată pentru a interveni inclusiv chirurgical, când este necesară o astfel de abordare.
În cazul dermato-venerologiei, expertiza este extinsă la diagnosticarea și tratarea bolilor cu transmitere sexuală (care se pot manifesta la nivel cutanat). La echipa Medikali poți apela și când ai nevoie de o consultație pentru astfel de probleme.
Când este necesar un consult de dermatologie
Orice simptome de alterare a sănătății pielii și anexelor sale (unghii, păr) trebuie să te trimită la dermatolog. Programează neîntârziat o consultație dacă prezinți erupții cutanate, prurit, leziuni sau excrescențe pe piele, dacă ai alunițe care și-au modificat aspectul sau dimensiunea, unghii care s-au îngroșat ori s-au colorat sau îți cade părul în ritm alarmant. Acestea sunt simptome de boală și ai nevoie de evaluarea unui expert pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului care să-ți redea sănătatea. La fel, identificarea de simptome asociate bolilor cu transmitere sexuală (inflamație, prurit sau senzația de arsură în zona genitală, disconfort la urinare sau durere în timpul contactului sexual, secreții anormale, dureri pelvine) trebuie să fie urmată de o consultație de specialitate. BTS pot duce la infertilitate și alte complicații.
Consultul de dermatologie este recomandat și în lipsa simptomelor. Screeningul anual al pielii este esențial pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient a unor boli grave, cum este cancerul cutanat, a cărui incidență este în creștere la nivel global. În cadrul acestei consultații, medicul face, de regulă, o hartă a alunițelor, care ulterior ajută la depistarea oricărei modificări de formă, dimensiune sau număr a acestora. Screeningul este util și pentru stabilirea tipului de piele, în funcție de care dermatologul îți poate face recomandări de îngrijire.
În cazul în care obișnuiești să te expui la soare, consultația la acest specialist este recomandată și înainte/ după vacanță, pentru evaluarea stării pielii pre și post-expunere la razele UV și stabilirea unui plan terapeutic, dacă există arsuri ce necesită atenție specială sau alt tip de daune cutanate.
Cum se desfășoară un consult în cabinetul de dermatologie
Consultația de dermatologie este dedicată în principal unui examen amănunțit al pielii, părului sau unghiilor, în funcție de manifestările clinice. Iată care sunt pașii urmați de medic:
- anamneza – o discuție în care îi vei spune medicului ce te supără. După prezentarea simptomelor, dermatologul îți va pune întrebări și în legătură cu istoricul medical personal și familial;
- examinarea clinică, în care medicul face o evaluare a pielii, unghiilor sau părului, în funcție de simptomele acuzate. Dacă există leziuni cutanate, poate apela la dermatoscopie – cu ajutorul dermatoscopului este mărită foarte mult imaginea leziunii, pentru a putea fi vizualizată structura acesteia;
- prezentarea diagnosticului și a planului de tratament personalizat.
În cazul în care există leziuni cutanate sau infecții care necesită investigații amănunțite – biopsie, examen micologic -, în ultima etapă a consultației vei primi un diagnostic de etapă și recomandare pentru aceste testări, urmând să revii la dermatolog cu rezultatele, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine, urmat de tratamentul adecvat. La fel va proceda medicul dacă suspectează că la baza manifestării cutanate stă o afecțiune subiacentă nediagnosticată (o tulburare endocrină, o boală autoimună): îți va recomanda analize și investigații paraclinice menite să clarifice diagnosticul.
În cazul screeningului de rutină, la finalul consultației vei primi sfaturi de îngrijire corectă a pielii pentru a scădea riscul de dezvoltare a afecțiunilor cutanate.
Ce afecțiuni poate diagnostica un medic dermatolog
În aria de expertiză a dermatologului intră o varietate extrem de largă de afecțiuni ale pielii, unghiilor și părului, de la infecții bacteriene, fungice și virale la psoriazis, vitiligo și cancer cutanat. Iată afecțiunile cel mai frecvent diagnosticate în cabinetul de dermatologie:
- acnee – este o afecțiune extrem de răspândită, care afectează 80% dintre adolescenți și 40% dintre adulți, la nivel global. Boală inflamatorie cronică, aceasta poate lua mai multe forme și are diferite grade de severitate;
- alopecie areată, caracterizată prin pierderea părului în plăci rotunde, de mărimea unei monede;
- dermatită atopică, tot o boală inflamatorie cronică, manifestată prin iritație, roșeață și mâncărimi puternice. Aceasta afectează 20% dintre adulți și 10% dintre copii, la nivel mondial;
- psoriazis – leziuni cutanate de culoare roșie, acoperite cu scuame alb-argintii, manifestate preponderent pe coate, genunchi și scalp;
- rozacee, caracterizată prin înroșirea feței și apariția de papule și pustule, adesea însoțite de o senzație de arsură;
- cuperoză – faza de debut a rozaceei, caracterizată prin roșeață persistentă și vene vizibile la nivelul obrajilor și nasului;
- herpes, o boală înalt contagioasă cauzată de virusul herpes simplex, care dă erupții dureroase la nivelul gurii sau în zona genitală;
- vitiligo – afecțiune autoimună, caracterizată prin decolorarea pielii (pete albe, de formă neregulată, care se extind, cu timpul);
- cancere de piele de toate tipurile, carcinomul și melanomul fiind cele mai frecvente.
Servicii de dermatologie disponibile in Clinica Medikali din București
Peste 60 de servicii de dermatologie sunt asigurate de echipa de medici dermatologi a clinicii Medikali din București, de la consultație pentru copii și adulți, la dermatoscopie, biopsii și intervenții de mică chirurgie – cauterizări, excizii. Programarea se face simplu, pe site sau în call center.
Iată ce investigații și intervenții poți accesa în clinica noastră medicală din Sectorul 3:
Dermatoscopie
Leziunile cutanate suspecte necesită o investigare în detaliu, care este posibilă cu ajutorul dermatoscopului, un aparat care mărește foarte mult imaginea leziunii, permițând medicului să vizualizeze structura acesteia.
Dermatoscopia este folosită în special pentru diferențierea alunițelor inofensive de leziunile canceroase sau care au potențial de evoluție spre boala oncologică. La Medikali, specialiștii în dermatologie folosesc un dermatoscop de ultimă generație.
Examen cu lampa Wood
Lampa Wood folosește raze UVA și este necesară pentru un diagnostic de precizie în modificări pigmentare (de exemplu, în vitiligo sau în pigmentări postinflamatorii), în infecții bacteriene și fungice (cum sunt tinea pedis sau tinea capitis), eritrasmă sau pitiriazis versicolor.
Cauterizări
Leziunile cutanate care necesită cauterizare pot fi tratate la Medikali de echipa de medici dermatologi a clinicii. Specialiștii noștri asigură intervenții eficiente în caz de keratoză seboreică, adenoame sebacee, angioame cutanate, condiloame, granuloame piogenice, hidradenoame, molluscum pendulum, papiloame, veruci plantare și vulgare, xantelasmă.
Chiuretare de tumoretă sau leziune
Este o intervenție practicată în cazul leziunilor cutanate de mici dimensiuni, care presupune îndepărtarea formațiunii cu ajutorul unei chiurete, cu minima afectare a țesutului din jur. Poate fi necesară o mică anestezie locală, pentru eliminarea oricărui disconfort pentru pacient.
Excizii de tumori, chisturi, dermatofibroame și nevi pigmentari
Echipa de specialiști în dermatologie a clinicii Medikali are pregătirea necesară pentru a efectua excizii când acestea se impun. Medicii noștri asigură de la excizii de corp străin, chisturi, dermatofibroame și nevi pigmentari până la excizia chirurgicală a tumorilor cutanate.
Biopsii
Biopsiile sunt necesare în cazul leziunilor cu suspiciune oncologică, dar și pentru un diagnostic de certitudine în alte afecțiuni dermatologice, urmat de stabilirea protocolului terapeutic adecvat. Biopsia presupune prelevarea de către medicul dermatolog a unei porțiuni de țesut pentru a fi analizată la microscop.
Tratamente de dermatologie
Echipa medicală a departamentului de dermatologie asigură și o serie de tratamente specifice, cum este tratamentul condiloamelor cu TCA (acid tricloroacetic), tratamentul cicatricilor cheloide (cicatrici apărute după vaccinare, post-acnee sau după lezarea pielii și care cresc în dimensiuni) sau tratamentul unghiilor încarnate.
Tratamente de dermatologie cosmetică
Serviciile asigurate de echipa de dermatologie sunt completate de terapii dermato-cosmetice menite să redea sau să mențină vreme cât mai îndelungată sănătatea, tinerețea și frumusețea pielii. Medicii noștri au experiență în microneedling cu Dermapen și terapia vampir, tratamente moderne cu efect de rejuvenare, eficiente în înlăturarea petelor pigmentare și a cicatricilor și în stoparea căderii părului.
Fă-ți programare la dermatologie la Medikali București pentru a beneficia de o consultație efectuată cu profesionalism, de medici experimentați și empatici, și de tratamente personalizate, cu rezultate rapide și de durată. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali și lasă sănătatea pielii tale în mâinile experților noștri.