Skip to content
Medikali

Consultații și evaluare ORL adulti

Fă o programare

Consult ORL. Când e necesar și la ce examinări trebuie să te aștepți

Durerile persistente în gât, tusea care nu trece, obstrucția nazală cronică, sforăitul sau urechile care „țiuie” pot anunța probleme de sănătate pentru care ai nevoie de ajutor de specialitate. La Medikali te așteaptă o echipă de experți în otorinolaringologie care pot diagnostica și trata orice afecțiune a gâtului, nasului și urechilor cu care te-ai putea confrunta tu sau copilul tău. Investigațiile necesare diagnosticării sunt efectuate în clinică cu aparatură de ultimă generație, iar procedurile în scop curativ sunt realizate în ambulator. Programează-te simplu și rapid la un consult ORL, online sau prin call center-ul clinicii noastre situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.

În ce constă un consult ORL

Consultul ORL se desfășoară în etape, ca orice consultație medicală, presupunând anamneza, examenul clinic, prezentarea diagnosticului și a planului de tratament. Examinarea completă, amănunțită a tuturor structurilor otorinolaringologice – gât, nas, urechi – reprezintă însă partea cea mai importantă.

Pasul 1: Anamneza. Este o discuție în care îi prezinți medicului simptomele care te-au determinat să programezi consultația ORL, istoricul medical personal și familial, tratamentele urmate la momentul consultației și obiceiurile cu potențial dăunător. Toate aceste informații ajută medicul la stabilirea diagnosticului, prin corelarea cu manifestările clinice.

Pasul 2: Examinarea fizică. Sunt efectuate, pe rând, rinoscopia, otoscopia și laringoscopia, adică examinarea nasului, urechilor și gâtului, cu ajutorul unor dispozitive speciale. Medicul va insista pe zona unde acuzi simptome, dar examenul clinic include toate structurile otorinolaringologice, pentru că acestea sunt interconectate.

Pasul 3. Investigații suplimentare, dacă medicul consideră că sunt necesare. Endoscopia (nazală, laringiană sau otică) este cel mai des recomandată în procesul de diagosticare. O altă testare ce-ți poate fi recomandată, utilă în diagnosticarea afecțiunilor urechii, este impedansmetria. Ambele investigații sunt efectuate în clinica noastră din Sectorul 3, de toți medicii din echipa ORL.

Pasul 4: Prezentarea diagnosticului de certitudine și a planului de tratament adecvat, care poate presupune terapie medicamentoasă sau efectuarea de proceduri și/sau manevre medicale. În Clinica Medikali poate fi realizată o gamă largă de intervenții în scop curativ, de la anemizarea mucoasei nazale la aspirații și cauterizări, excizii și extracții, frenectomie linguală, infiltrații nervoase și pentru cornete nazale sau repoziționarea otoliților. Dacă ai nevoie de una dintre aceste proceduri, medicul îți va explica, la finalul consultului ORL, ce presupune și cum te poate ajuta să-ți recapeți sănătatea, apoi puteți stabili împreună data pentru efectuarea acesteia.

 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Cele mai comune simptome care necesită o consultație ORL

Afecțiunile gâtului, nasului și urechilor sunt variate și la fel de variată este simptomatologia. În mod normal, reprezintă un semnal de alarmă că ai nevoie de un consult ORL orice problemă la nivelul acestor structuri, dacă nu este trecătoare și tratabilă cu medicație disponibilă în farmacii fără rețetă – cum este cazul durerilor în gât și rinoreei sau congestiei nazale din viroze, de exemplu.

De regulă, este necesar să programezi o consultație ORL cât mai repede dacă prezinți următoarele simptome:

  • la nivelul gâtului: durere persistentă, răgușeală persistentă, pierderea vocii, tuse cronică, disfagie;
  • la nivelul nasului: rinoree, obstrucție, senzația de presiune sinusală/ durere la nivelul sinusurilor, alterarea mirosului, sângerări;
  • la nivelul urechii: tinitus (țiuit), secreții, dureri, diminuarea sau pierderea auzului.

Ai nevoie de evaluarea unui specialist în otorinolaringologie și dacă te confrunți des cu infecții ale tractului respirator superior, dacă ai dificultăți de respirație, alergii severe, amețeli sau vertij, dacă sforăi sau suferi de apnee în somn. Medicul trebuie să descopere cauza acestor probleme, pentru a le putea trata și a-ți reda starea de bine.

Ce afecțiuni medicale poate diagnostica medicul specialist ORL

Cu orice probleme te confrunți la nivelul urechilor, nasului sau gâtului, la Medikali beneficiezi de diagnostic de certitudine și un plan de tratament personalizat, care să răspundă cât mai bine nevoilor tale. Iată ce afecțiuni sunt cel mai des diagnosticate de echipa noastră de experți în otorinolaringologie în timpul consultului ORL, dar și ce probleme de sănătate mai rar întâlnite fac parte din aria de expertiză a acestor medici:

Otită

Mai frecventă la copii decât la adulți, otita este o infecție care poate afecta toate segmentele urechii.

  • Otita externă, cunoscută și ca „urechea înotătorului”, apare din cauza expunerii la umiditate și este cauzată de bacterii sau fungi.
  • Otita medie, care este cea mai frecventă, este de cauză virală sau bacteriană și adesea e determinată de o infecție a tractului respirator care se extinde și la nivelul urechii.
  • Otita internă – cea mai rară formă – se mai numește labirintită și este o inflamație a canalelor urechii interne, care, în cazurile severe, poate duce la pierderea auzului.

Perforația timpanului

Perforația sau ruptura de timpan este cauzată de o infecție localizată la urechea medie sau de un traumatism – și un bețișor cu vată, pentru igiena urechii, poate deteriora timpanul, dacă nu este folosit cum trebuie). În cele mai multe cazuri, timpanul perforat se repară de la sine, în câteva luni, dar sunt și cazuri când nu se vindecă și poate duce la pierderea auzului. Este o problemă ce poate fi detectată în timpul consultului ORL, prin otoscopie.

Otoscleroză

Este o boală genetică, ereditară, caracterizată de creșterea anormală a osului din urechea medie. Remodelarea osoală neregulată e continuă și interferează cu capacitatea sunetului de a trece prin ureche, determinând deficiențe de auz ce pot fi de la ușoare până la severe. De obicei, otoscleroza afectează ambele urechi, în grade diferite.

Boala Meniere

Afecțiune progresivă caracterizată de acumularea unei cantități anormale de fluid la nivelul urechii interne, care duce la creșterea presiunii, boala Meniere provoacă episoade de vertij corelate cu pierderea auzului și tinitus. Pe măsură ce avansează, recuperarea auzului după aceste episoade scade, se instalează hipoacuzia, apar tulburările de echilibru, iar tinitusul se poate permanentiza.

Vertij paroxistic pozițional benign (VPPB)

Este o afecțiune a urechii interne care apare când otoliții, particule minuscule de carbonat de calciu aflate în urechea internă, se deplasează din poziția lor normală. Rezultatul: episoade de vertij declanșate la schimbarea bruscă a poziției – întoarcerea capului, aplecarea. VPPB se tratează în cabinetul medicului ORL, printr-o manevră de repoziționare a otoliților.

Sinuzită

Inflamație acută sau cronică a sinusurilor, de cauză virală, bacteriană, fungică sau alergică, sinuzita determină congestie nazală și dureri resimțite ca o presiune la nivelul nasului și obrajilor (în cazul sinuzitei maxilare) sau la nivelul ochilor și al frunții (în cazul sinuzitei frontale). De regulă, durerile se accentuează la aplecare. La simptome se pot adăuga o respirație urât mirositoare sau pierderea mirosului, tuse persistentă (mai severă noaptea), febră, secreții nazale, oboseală.

Rinită alergică

Numită și febra fânului, rinita alergică este un răspuns imun al organismului la contactul cu anumiți alergeni (de la polen la mucegaiuri și părul animalelor), care determină congestie nazală, strănut în salve, rinoree și prurit nazal. Este estimat că afectează până la 30% dintre adulți și 40% dintre copii, la nivel global.

Polipi nazali

Formațiuni benigne, nedureroase, care se dezvoltă pe mucoasa nazală sau sinusală, polipii nu dau simptome când sunt mici, dar când cresc în dimensiune și număr, pot duce la obstrucție nazală sau sinusală, creând probleme de respirație, afectând mirosul și favorizând infecțiile. În aceste cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea lor.

Deviație de sept

Deformarea peretelui care desparte cele două fose nazale poate fi congenitală sau dobândită și este o problemă de sănătate foarte răspândită – aproximativ 80% din populație prezintă un grad mai mic sau mai mare de deviație de sept. Poate da dureri de cap și dificultăți de respirație și favorizează polipoza nazală.

Tumori nazale și sinusale

Cancerele cavității nazale și ale sinusurilor paranazale se dezvoltă, de regulă, pe o singură parte și sunt descoperite în urma consultului ORL la care pacientul se prezintă cu simptome precum congestie nazală care nu cedează la medicație, durere în zona ochilor, sângerări nazale, alterarea mirosului, umflături vizibile, amorțeli sau dureri faciale. Pentru stabilirea certă a naturii maligne a tumorii sunt necesare investigații avansate: CT, RMN, biopsie.

Amigdalită

Inflamație a amigdalelor determinată de o infecție virală (în cele mai multe dintre cazuri) sau bacteriană (mai rar), amigdalita afectează preponderent copiii și poate duce la complicații dacă este frecventă sau cronică. Tratamentul este, de regulă, medicamentos, dar dacă pacientul se confruntă cu amigdalită recurentă, medicul poate recomanda amigdalectomia.

Laringită, faringită

Afecțiuni inflamatorii ale laringelui sau faringelui, de regulă de natură virală, laringita și faringita sunt frecvente în sezonul rece, când se propagă cu ușurință în comunități. Laringita are ca simptome durerea la înghițire, răgușeala sau pierderea vocii, iar faringita, numită popular și „roșu în gât”, durerea la înghițire, febra moderată, inflamația amigdalelor.

Afecțiuni ale corzilor vocale

Răgușeala persistentă, pierderea totală sau parțială a vocii pot semnala o problemă a corzilor vocale – noduli, polipi, paralizie. Tulburările vocii intră tot în aria de expertiză a medicului specializat în otorinolaringologie, care poate stabili diagnosticul de certitudine în urma consultului ORL. 

Apnee obstructivă în somn

Este o tulburare de somn caracterizată prin oprirea respirației în timpul somnului, în episoade repetate, care durează peste 10 secunde. Cauza o reprezintă relaxarea mușchilor din căile respiratorii, care duce la blocarea totală sau parțială a acestora. Durerile de cap, oboseala, sforăitul pot semnala apneea.

Alege experiența medicilor specialiști în ORL de la Clinica Medikali din București

Sănătatea ta este misiunea noastră, de aceea, echipa Medikali Pallady este formată din profesioniști care continuă să se perfecționeze, menținându-se conectați la cele mai noi studii clinice și la tehnologii medicale și tratamente inovatoare, pentru a-ți putea acorda îngrijirea de care ai nevoie. Echipa de specialiști ORL nu face excepție.

Când ai probleme de sănătate ce țin de sfera ORL și ai nevoie de un expert în domeniu, apelează cu încredere la medicii noștri pentru a beneficia de investigații rapide, diagnostic cert și un plan terapeutic adaptat nevoilor tale. Serviciile specifice pe care le poți accesa în clinică includ tratamente efectuate pe loc și procedee sau manevre ce pot ameliora sau vindeca afecțiunea cu care te confrunți.

Te așteptăm în clinica noastră din Sectorul 3, București, pentru un consult ORL efectuat cu răbdare și profesionalism, prin examinarea completă a urechilor, nasului și gâtului, pentru a alătura un diagnostic cert simptomelor care te supără. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună în call center-ul Medikali.

Surse

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24635-otolaryngologist

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10582485

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/hit-it-on-the-nose-deviated-septum-q-and-a

https://www.cancer.org/cancer/types/nasal-cavity-and-paranasal-sinus-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-symptoms.html

Beneficiile Medikali

pin

Găsești toate serviciile medicale de care ai nevoie în același loc

compass

Ești ghidat pas cu pas în experiența medicală de către navigatorul de pacienți

heart

Te bucuri de grija și empatia noastră, simțindu-te parte din familie

emergency

Te programezi simplu și rapid, prin call center sau online prin contul meu.

Echipa medicală

Dr. Anca Covaci

Medic Primar O.R.L.

Dr. Alina Daniela Abobului

Medic Primar O.R.L

Dr. Madalina Vulpe

Medic Specialist O.R.L

Dr. Liviu Albeanu

Medic Primar O.R.L.

Dr. Iulia Tita

Medic Specialist O.R.L

Ce părere au avut pacienții noștri

AS
AS 13/05/2024

De fiecare dată când vizitez Clinica Medikali, sunt întâmpinată cu un zâmbet cald și o atitudine profesională. Personalul este întotdeauna atent și gata să ajute cu orice nevoie sau întrebare pe care o pot avea. Medicii sunt de top, cu o vastă experiență în domeniul lor, oferind servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Facilitățile clinicii sunt impecabile, cu echipamente moderne și tehnologie avansată, ceea ce mă face să mă simt în siguranță și îngrijită la cele mai înalte standarde. Programările sunt ușor de făcut și flexibile, iar timpul de așteptare este minim, ceea ce apreciez enorm într-un program aglomerat.

AA
AA 08/04/2024

Cuvinte doar de laudă. Într-o țară cu un sistem de sănătate care lasă de dorit. Deși am fost și la alte clinici cu plată și am fost dezamăgită, țin sa menționez ca aici la Medikali, m-am simțit safe, am fost întâmpinată de medici profesioniști, care își dau tot interesul și nu ,,bâjbâie" sau trag de timp. Personal cald și primitor. Vă recomand!

DS
DS 18/07/2024

Am rămas impresionată de această clinică și de profesionalismul angajaților. M-am bucurat să mă aflu într-o clinică în care lumea te ajută cu zâmbetul de buze.

AS
V. M. 24/07/2024

Nu a existat timp de așteptare, am intrat la consultație imediat ce am ajuns, lucru extrem de important, având în vedere că aveam o programare la pediatrie cu un bebeluș. Personal amabil la recepție, curățenie. Servicii medicale ireproșabile, dl dr. Victor Miron este extrem de răbdător, blând cu copilașii și dornic să ofere explicații legate de orice nelămurire sau îngrijorare a părinților.

CP
CP 21/06/2024

Încă de la intrare fetele de la recepție sunt zâmbitoare și comunicative. Am mers de două ori în această clinică, la neurologie (domnul doctor Tudor Ovidiu) și endocrinologie (doamna doctor Baciu Ionela) și am plecat în ambele dăți mai mult decât mulțumită de consultații. Respect, empatie pe tot parcursul consultației și lămurită de problemele cu care m-am prezentat în clinică. Felicitări pentru personal, profesionalism și seriozitate! Recomand!!!

CX
CX 05/06/2024

Mi-a plăcut foarte mult clinica. Facilitățile erau curate, bine concepute, și mi-a plăcut în mod deosebit ideea că poți vedea o fotografie cu numele unui doctor în fața fiecărei uși de cabinet. A fost ușor să ajung acolo, îmi place că este chiar lângă stația de metrou. Echipa de la recepție a fost foarte plăcută, ajutătoare și cu zâmbetul pe buze. Medicul a fost de asemenea foarte plăcut, empatic, a explicat totul bine și a fost foarte simpatic. Faceți o treabă excelentă!

EG
EG 27/06/2024

Experiența mea în clinica Medikali a fost remarcabilă! Programarea a fost rapidă, iar personalul din recepție a fost extrem de amabil și bine informat. Am fost pentru o consultație la dermatologie, la doamna dr. Cinaru care a fost super profi. O recomand cu mare încredere!

MC
MC 27/06/2024

Recomand cu mult entuziasm această clinică construită la standarde europene. Pe durata fiecărei vizite, personalul din recepție și cadrele medicale mi-au inspirat încredere și profesionalism, căldură și atenție pentru pacient. Vin cu plăcere de fiecare dată.

GM
V. M. 03/06/2024

Am fost primită cu căldură de personalul de la recepție, asistentele au fost foarte atente, iar interacțiunea cu medicul a fost impecabilă (și-a luat timpul necesar pentru a explica tot pe înțelesul meu). Designul clinicii este unul modern, iar aparatura este de ultimă generație. Recomand cu încredere clinica Medikali!

AS
V. M. 17/06/2024

Am fost cu fetița de 8 ani pentru recoltare de analize și a fost o experiență foarte plăcută. Mi-a spus că e prima dată când nu simte mirosul specific de spital/spirt. Domnișoarele asistente de nota 10!

Ai fost sau ești pacient? Spune-ne părerea ta