Ecografia de părți moi reprezintă o investigație modernă, non-invazivă, care permite vizualizarea detaliată a oricărei formațiuni apărute la nivelul țesuturilor superficiale ale corpului. Aceasta furnizează informații esențiale, contribuind la stabilirea unui diagnostic precis și corect.
La Clinica Medikali, punem accent pe utilizarea unor tehnologii imagistice foarte avansate, ceea ce ne permite să oferim pacienților noștri evaluări medicale de înaltă calitate, cu o acuratețe sporită. Specialiștii noștri sunt dedicați în a te ghida și a-ți explica, pas cu pas, indicațiile ecografiei țesuturilor moi, astfel încât să înțelegi pe deplin scopul și beneficiile acestei investigații.
Ce este ecografia țesuturilor moi
Ecografia de părți moi (sau de țesuturi moi) este o investigație imagistică neinvazivă, nedureroasă, utilizată pentru evaluarea diverselor structuri ale țesuturilor superficiale ale corpului, precum mușchii, grăsimea și pielea. Tehnica folosește ultrasunetele pentru detectarea și monitorizarea mai multor tipuri probleme medicale, de la acumulările de lichid și traumatisme, la tumori sau rupturi de părți moi.
De asemenea, este un instrument valoros în ghidarea precisă a personalului medical în timpul procedurilor de diagnostic și tratament, fără a necesita utilizarea radiațiilor sau a agenților de contrast injectabili.
Pe lângă imaginile de înaltă rezoluție pe care le pune la dispoziție, un alt mare avantaj al ecografiei de părți moi este acela că permite pacientului să se miște în timpul procedurii. Astfel, medicii pot să se concentreze,foarte bine și exact, asupra locului dureros, și să utilizeze imagistica dinamică pentru a evalua impactul pe care mișcare îl are asupra zonei cu probleme.
Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită
Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine
Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.
Expertiză și inovație
Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.
Abordare integrată, multidisciplinară
Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.
Când este indicată ecografia de părți moi
Deoarece ecografia de părți moi prezintă un disconfort sau un risc minim, orice persoană de orice vârstă poate fi eligibilă pentru procedură. Inclusiv femeile însărcinate pot beneficia de ea.
Medicul ți-ar putea indica o ecografie de părți moi dacă ai: umflături, noduli limfatici măriți, infecții, hematoame, inflamații, chisturi, abscese, tumori canceroase, hernii, lipoame, ganglioni măriți.
Oricine se confruntă cu artrită sau dureri musculare, cu sau fără inflamație, ar putea primi o recomandare pentru această procedură. Alți candidați pot fi pacienții cu anumite formațiuni, tumori, chisturi, infecții ale țesuturilor moi, sportivii sau alte persoane care au suferit o leziune acută sau au o afecțiune cronică.
În ce zone ale corpului se poate efectua ecografia de părți moi?
Ecografia de părți moi este extrem de versatilă, de aceea poate fi efectuată la nivelul mai multor regiuni și structuri ale corpului. Oferă imagini clare ale gradului de afectare și, în funcție de rezultate, medicul poate să decide asupra necesității unei intervenții chirurgicale sau a unui tratament conservator.
Gât și regiunea cervicală
Cu ajutorul ecografie, medicul poate obține informații detaliate despre țesuturile moi din zona capului și gâtului, incluzând ganglionii limfatici, glandele salivare, tiroida și orice noduli anormali. Ecografia de țesut moale se recomandă persoanelor care prezintă noduli, umflături sau alte formațiuni suspecte, celor cu afecțiuni tiroidiene, ganglioni limfatici măriți, probleme ale glandelor salivare sau dureri și disconfort cervical.
Regiunea abdominală
În zona abdomenului, ecografia de părți moi se poate folosi pentru examinarea organelor interne superficiale și a țesuturilor adiacente. Poate ajuta, de exemplu, în evaluarea naturii unei umflături care s-a format sub piele sau a unei posibile hernii. Cu ajutorul ecografiei, mai pot fi depistate și eventuale tumori ale peretelui abdominal. Tumorile benigne include limomul, neurofibromul, hemagiomul și malformațiile limfatice.
Pe de altă parte, în categoria tumorilor maligne din regiune pot intra tumora desmoidă, limfomul, melanomul, histriocitomul fibros malign, sarcomul.
Membre superioare și inferioare
Dacă simți o formațiune ciudată la palpare, durere sau amorțeală la nivelul membrelor, dacă ai suferit un traumatism și dorești să evaluezi gravitatea leziunilor, ecografia de părți moi este soluția potrivită. În acest caz, imagistica este esențială pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni precum rupturile musculare, de ligamente sau de tendoane.
Regiunea inghinală
În zona inghinală, ecografia de părți moi este folosită cu precădere în detectarea herniilor (inghinală, femurală), a nodulilor, umflăturilor și a altor anomalii, precum și pentru investigarea durerilor și a traumelor locale.
Ce afecțiuni poate diagnostica ecografia de țesut moale?
Ecografia de părți moi este un instrument de diagnostic valoros, care permite medicului să vadă în detaliu mușchii, tendoanele, ligamentele, articulațiile și nervii unui pacient și, din aceste motive, este indicată într-o gamă largă de probleme medicale.
O asemenea investigație poate evidenția dacă o formațiune suspectă este chistică (plină cu lichid) sau solidă. Totodată, îl ajută pe specialist să stabilească exact dimensiunea, consistența, aspectul și localizarea unei formațiuni.
Ecografia de părți moi poate fi folosită, de exemplu, în evaluarea chisturilor Baker, care sunt acumulări de lichid localizate în spatele sau în jurul genunchiului.
De asemenea, ecografia este indictă în examinarea umflăturilor resimțite sub piele, fie că sunt cauzate de traume sau intervenții chirurgicale.
Un alt aspect important este evaluarea ganglionilor limfatici. Medicul poate direcționa ultrasunetele către regiuni specifice, precum gâtul, axila sau zona inghinală, pentru a vizualiza detaliat ganglionii limfatici.
Cel mai adesea, ecografia de părți moi este utilizată în diagnosticul, evaluarea și urmărirea evoluției unor modificări și afecțiuni ca:
- leziunile ligamentelor, tendoanelor, mușchilor;
- formațiunile tisulare, diverse acumulări de lichid;
- modificările apărute în artrita reumatoidă;
- compresii ale nervilor;
- rupturi ale tendoanelor, tendinopatii;
- rupturi musculare;
- diverse tipuri de tumori benigne și maligne;
- lipoame, hemagioame, hematoame etc;
- corpi străini subcutanați;
- adenopatii laterocervicale, inghinale etc;
- luxații congenitale de șold;
- formațiuni solide subcutanate la copii;
- inflamații ale glande salivare;
- chisturi ganglionare;
- hernii.
Ecografia de părți moi – pas cu pas
Ecografia de părți moi folosește un transductor, o sondă care, odată aplicată pe piele, transmite imagini detaliate ale zonei inspectate. Examenul este simplu și nedureros. Nu necesită o pregătire foarte complexă și este confortabil pentru orice pacient. Imediat după procedură, poți pleca acasă.
Procedura
Specialistul îți va cere să te așezi sau să te întinzi, în funcție de zona în care se află durerea sau altă problemă. Gelul pentru ecografie va fi aplicat pe piele, iar zona va fi scanată cu ajutorul sondei cu ultrasunete.
Imaginile
Specialistul care efectuează ecografia va glisa transductorul pe piele, astfel încât să fie obținute mai multe imagini relevante. Nu trebuie să te stresezi, tot acest proces este rapid.
Raportare
După efectuarea ecografiei de părți moi, imaginile sunt trimise unui radiolog care va interpreta rezultatele și va furniza un raport. Rezultatele ecografiei sunt comunicate pacientului de către specialistul care a solicitat această investigație, asigurând astfel o abordare personalizată a tratamentului.
Beneficii ale ecografiei de părți moi
Ecografia de părți moi are numeroase avantaje pentru pacienți:
- este non-invazivă, nu implică tăieturi sau puncții, fiind complet sigură și confortabilă;
- este disponibilă la scară largă, ușor de utilizat și mai puțin costisitoare decât alte metode imagistice;
- este foarte sigură și nu utilizează radiații;
- oferă o imagine clară a țesuturilor moi, care nu se văd întotdeauna la fel de bine pe imaginile cu raze X;
- produce imagini în timp real, așadar, poate ghida eficient unele proceduri minim-invazive;
- poate fi efectuată în siguranță și de pacienții care suferă de claustrofobie, precum și de cei care au implanturi și stimulatoare cardiace;
- poate fi făcură și la copii, fără să necesite sedare.
Pregătirea pentru ecografia de părți moi
Ecografia de părți moi este o procedură simplă, dar este important să urmezi câteva recomandări, ca să ne asigurăm că examenul se desfășoară în cele mai bune condiții. Te sfătuim să porți haine lejere, care pot fi ușor îndepărtate sau ridicate, în funcție de zona care urmează să fie examinată. Este recomandat să lași bijuteriile acasă, deoarece acestea pot interfera cu imaginile obținute.
Informează medicul despre orice afecțiuni preexistente sau tratamente pe care le urmezi, pentru o evaluare cât mai corectă.
Programează-te la Clinica Medikali din București
Dacă ai nevoie de o ecografie de părți moi, nu ezita să te programezi la Clinica Medikali din București. Cu echipamente de ultimă generație și specialiști dedicați, îți oferim servicii de imagistică medicală performante și tratamente personalizate, adaptate nevoilor tale. Nu mai amâna investigațiile necesare. Fă-ți o programare!