Investigații

Kinetoterapia pediatrică este foarte importantă pentru recuperare în cazul unor afecțiuni, după intervenții chirurgicale sau accidente suferite de copii ori pentru corectarea posturii și îmbunătățirea tonusului, echilibrului și coordonării.

Specialiștii în kinetoterapie copii folosesc exerciții fizice, aparatură specifică și masaj pentru a le reda celor mici sănătatea.

Kinetoterapie copii - ce este diferit față de kinetoterapia pentru adulți

Kinetoterapia pentru copii este o specializare diferită de kinetoterapia pentru adulți, pentru că lucrăm cu un organism în dezvoltare, nu cu unul complet dezvoltat, iar în plus, cei mici necesită o atenție și o abordare speciale.

Specialiștii în kinetoterapie copii de la clinica Medikali din București folosesc tehnici specifice, adaptate vârstei și nevoilor fiecărui copil, prezentând exercițiile fizice sub formă de joacă. În acest fel, experții Medikineto reușesc să își motiveze micii pacienți să joace un rol activ în recuperarea lor.

Kinetoterapie Copii img
Kinetoterapie Copii img
Kinetoterapie Copii img

La ce vârstă e recomandată kinetoterapia pentru copii

La orice vârstă. Specialiștii în kinetoterapie copii lucrează cu bebeluși, preșcolari, școlari ori adolescenți pentru a-i ajuta să se recupereze după boală/accidentare sau pentru a corecta anumite probleme posturale ori motorii.

Kinetoterapie copii - în ce situații apelăm la ea

Indicațiile pentru kinetoterapie copii sunt multiple.

În cazul bebelușilor, această terapie este indicată dacă sunt diagnosticate întârzieri în dezvoltarea neuromotorie ori când copilul s-a născut cu probleme ce necesită intervenția kinetoterapeutului pentru ameliorare – paralizii cerebrale, defecte congenitale. Este, de asemenea, recomandată pentru o dezvoltare armonioasă.

Preșcolarii și școlarii pot avea nevoie de kinetoterapie pentru corectarea posturii afectate de poziția la calculator sau de un ghiozdan prea greu ori pentru îmbunătățirea coordonării mișcărilor, creșterea mobilității și a tonusului muscular - necesare dacă cel mic își ocupă prea mult timp cu dispozitive electronice și nu face suficientă mișcare.

Post-intervenții chirurgicale și după diverse accidentări, tot la kinetoterapie copii se face recuperarea.

Aceeași formă de terapie este indicată în malformații, boli neurologice și musculare, dar și în problemele ortopedice, traumatisme diverse ori deformări ale coloanei vertebrale, cum sunt lordoza, scolioza sau cifoza. Rahitismul și obezitatea sunt alte afecțiuni care pot fi ameliorate prin kinetoterapie.

Kinetoterapie pentru starea de bine a nou-născutului

Programele de kinetoterapie pediatrică pot începe încă din primele 3-4 zile de viață, pentru a tonifica musculatura bebelușului, pentru a-l ajuta să doarmă, pentru a stimula circulația sângelui și a întări inima și plămânii. Prin aceste forme terapeutice de joacă, kinetoterapeuții Medikineto ajută nou-născutul să se dezvolte armonios și simetric, îi corectează postura și îl ajută să își coordoneze mișcările.

Beneficii kinetoterapie copii

Programul personalizat pus la punct de experții în kinetoterapie copii ai clinicii Medikali din București are ca rezultat:

  • ameliorarea/ eliminarea durerii;
  • corectarea posturii;
  • îmbunătățirea tonusului muscular;
  • creșterea mobilității articulare;
  • îmbunătățirea echilibrului și coordonării;
  • scăderea în greutatea și apoi menținerea greutății optime (în cazul obezității);
  • recuperarea în urma accidentărilor;
  • stoparea evoluției unor afecțiuni cronice;
  • îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Cum ajungi la kinetoterapie copii

Prin pediatru sau un alt specialist pe care pediatrul l-a recomandat pentru o consultație sau evaluare. Acesta va decide dacă cel mic are nevoie de intervenția unui specialist în kinetoterapie copii pentru recuperare ori profilactic - dacă prezintă semnele unui început de deformare a coloanei și kinetoterapie poate ajuta la stoparea acesteia, de exemplu.

Semne care pot indica faptul că este nevoie de intervenția unui specialist în kinetoterapie copii: copilul stă cocoșat sau are un umăr mai sus decât celălalt (posibil, de la purtarea unei genți cu manuale prea grele), acuză dureri de spate, de gât ori de genunchi sau merge mai mult pe vârfuri ori calcă strâmb.

Cum decurge o ședință de kinetoterapie copii

O ședință de kinetoterapie durează în medie 50 de minute. Experții Medikineto din cadrul clinicii Medikali din București fac numai ședințe individuale – sau unu la unu -, însemnând că terapeutul este atent exclusiv la copilul tău.

Exercițiile sunt alese pentru a răspunde nevoilor/ afecțiunii celui mic și pot fi adaptate și stării sale de moment.

Cât costă o ședință de kinetoterapie copii

O ședință de kinetoterapie individuală este 150 de lei la clinica Medikali din București, dar poți alege pachete de 10 ședințe, mai avantajoase ca preț. Le găsești aici.

Dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copilului tău poate sta în mâinile experților Medikineto. Te așteaptăm la clinica Medikali din București pentru a testa serviciile kinetoterapie copii. Contactează-ne pentru o programare sau programează-te online.