Skip to content
Medikali

Ecografie transvaginală + Papanicolau

ARTICOL
Mergi rapid la:

Ecografia transvaginală este parte importantă a examinării ginecologice anuale. Alături de testul Papanicolau, de examenul de secreție și consultația propriu-zisă, ecografia transvaginală joacă un rol esențial în prevenirea și depistarea afecțiunilor din sfera genitală, inclusiv a cancerului de col uterin sau a celui ovarian, în stadiu incipient. 

În timpul investigației, medicul vizualizează vaginul, uterul, endometrul, ovarele și trompele uterine. Orice modificare este evidențiată de ecografia transvaginală. 

În sarcină, ecografia transvaginală este efectuată pentru monitorizarea dezvoltării fătului și observarea eventualelor anomalii. 

Acest tip de ecografie oferă imagini mult mai bune, mai clare și mai detaliate decât ecografia abdominală. Citește despre toate tipurile de ecografii disponibile la Medikali aici.

Ecografie transvaginală cu cel mai performant ecograf, la Medikali

Ecografia transvaginală este efectuată la Clinica Medikali cu un ecograf 3D/4D ultraperformant, ecograful Voluson E8 Expert, un adevărat diferențiator în domeniu, esențial pentru un diagnostic de precizie.

Și testul Papanicolau – standard sau în mediu lichid -, parte de asemenea esențială a testării anuale, este prelucrat cu aparatură de ultimă generație, ce asigură rezultate precise.

La Medikali poți beneficia și de campanii și pachete cu preț avantajos, cum este campania de screening de prevenție „Sănătatea poartă roz”, în cadrul căreia poți opta pentru pachetul complet de ecografie mamară bilaterală, consult ginecologic, ecografie transvaginală, test Papanicolau și cultură secreție vaginală, totul cu interpretarea rezultatelor.

Cât de des și pentru ce e recomandată ecografia transvaginală

De regulă, ecografia transvaginală se face anual, la pachet cu testul Papanicolau și examenul de secreție, în cadrul consultației ginecologice, ca metodă de prevenție. Medicul o poate recomanda însă mai des, pentru monitorizarea unei afecțiuni genitale – chisturi, polipi, fibroame uterine, boala inflamatorie pelvină – sau pentru monitorizarea sarcinii. Ecografia transvaginală mai este indicată dacă pacienta acuză dureri pelvine, prezintă sângerări vaginale între menstruații ori după instalarea menopauzei, în caz de amenoree și de infertilitate.

Ecografia transvaginală este o metodă de investigare nedureroasă (poate fi resimțit doar un mic disconfort la introducerea sondei în vagin), non-invazivă și neiradiantă, ce poate fi repetată ori de câte ori medicul consideră necesar, cu zero riscuri pentru sănătate.

Când se face ecografia transvaginală și cum te pregătești

Ecografia transvaginală poate fi făcută oricând, inclusiv în perioada menstruației, dacă situația o impune.

Dacă trebuie monitorizată o anumită afecțiune, medicul va alege perioada propice.

Nu trebuie o pregătire specială înaintea acestei investigații, în afara igienei intime. De regulă, ecografia transvaginală se face după golirea vezicii urinare.

Durează între 15 minute și o oră, cel mai mult timp fiind alocat, de regulă, ecografiei transvaginale efectuate în timpul sarcinii.

Ecografia transvaginală reprezintă o metodă sigură și rapidă de prevenție și depistare precoce a afecțiunilor genitale, alături de testul Papanicolau. Te așteptăm la Clinica Medikali din București pentru efectuarea unei ecografii transvaginale cu ultraperformantul Voluson E8 Expert. Programează-te online (https://medikali.ro/programari), simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.

Surse

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323041https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4993-transvaginal-ultrasoundhttps://www.healthline.com/health/transvaginal-ultrasound

Distribuie articolul pe: