Afecțiuni cardiologice agravate vara

Problemele de cardiologie se agravează pe caniculă. Cum te protejezi vara, dacă suferi cu inima

Avertismentele specialiștilor în cardiologie asupra pericolului pe care îl prezintă canicula pentru pacienții cu boli de inimă s-au înmulțit în ultimii ani, de când se înregistrează temperaturi tot mai ridicate peste vară. Explicăm mai jos cum influențează căldura excesivă inima și ce sfaturi ne dau specialiștii în cardiologie pentru a evita complicațiile.

Specialist cardiologie: Persoanele cu boli cardiovasculare sunt la risc de AVC pe caniculă

Canicula crește stresul cardiac, mai ales în combinație cu o umiditate ridicată, pentru că forțează inima să pompeze mai mult ca să reducă temperatura corporală. În cazul unui persoane care are deja probleme de cardiologie, acest stres se adaugă celui existent.

Este motivul pentru care, în cazul pacienților cu boli cardiovasculare, riscul unui accident vascular cerebral produs pe fondul epuizării induse de căldura excesivă este mult mai ridicat decât în cazul persoanelor sănătoase, explică un specialist în cardiologie de top din SUA, citat de platforma centrului medical academic University Hospitals.

Alte probleme de cardiologie a căror incidență crește peste vară: aritmie (bătăi neregulate, anormale ale inimii), insuficiență cardiacă, infarct miocardic.

 img
 img
 img

Ești în cele mai bune mâini, încă de la prima vizită

Investigații complexe, experiență simplificată pentru tine

Te ajutăm să înțelegi ce se întâmplă și să simți că starea ta de sănătate se va îmbunătăți de acum încolo. Ai alături o echipă de specialiști preocupați să înțeleagă istoricul tău medical și pregătiți să recomande investigațiile și procedurile necesare pentru obținerea celui mai sigur rezultat.

Expertiză și inovație

Medicina este un domeniu ce evoluează constant, așa că medicii noștri sunt conectați la cele mai noi studii clinice, tehnologii medicale și tratamente inovatoare. Poți fi sigur că beneficiezi de cea mai bună îngrijire posibilă, la standarde internaționale.

Abordare integrată, multidisciplinară

Ascultăm, înțelegem și lucrăm în echipă. Doar așa ne putem asigură că niciun detaliu nu este scăpat din vedere și că planul medical pe care îl elaborăm țintește cu precizie problema ta specifică. Medicii noștri participă la consultații profesionale în cadrul departamentului, dar colaborează și cu ceilalți specialiști implicați în dosarul tău medical.

Atenție la medicația pentru problemele de cardiologie

Un pericol pentru cardiaci, pe căldură, îl poate prezenta chiar și medicația prescrisă pentru problemele de cardiologie. 

Beta-blocantele afectează capacitatea organismului de a răspunde la stresul termic, iar diureticele pot duce la deshidratare.

Recomandarea specialiștilor în cardiologie pentru persoanele care urmează un tratament pentru o boală cardiovasculară este să-și informeze medicul curant despre orice modificare a stării de sănătate, pentru ca acesta să poată ajusta, la nevoie, medicația prescrisă. Sub nicio formă, pacientul cu probleme de cardiologie nu trebuie să-și întrerupă tratamentul fără a discuta cu medicul său.

Un alt sfat important pentru toți pacienții de cardiologie, dar mai ales pentru cei care iau diuretice, peste să suplimenteze aportul de fluide, peste vară, ca să evite deshidratarea și deficitul de minerale, care pot duce la complicații.

Ce arată analizele și rapoartele recente care au corelat canicula cu problemele de cardiologie

O analiză realizată în 2017 de Asociația Americană a Inimii a concluzionat că temperaturile ridicate duc la creșterea riscului de AVC ischemic. 

Un raport din 2020 al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA) arată că numărul internărilor în spitale pentru probleme ce țin de cardiologie este mult mai ridicat în zilele caniculare.

Iar conform unui studiu citat de Harvard Health Publishing, un sfert din decesele puse pe seama căldurii extreme sunt înregistrate în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare.

Semne că trebuie să apelezi la un specialist în cardiologie

O serie de simptome arată că organismul nu mai face față căldurii și e necesară intervenția unui medic specializat în medicina de urgență sau cardiologie.

Acestea sunt: transpirație rece, transpirație excesivă sau lipsa ei, puls mărit, amețeală, confuzie, dezorientare, oboseală extremă, spasme sau crampe musculare, greață, picioare și/sau mâini umflate. Încă și mai alarmante trebuie să fie o temperatură corporală de peste 39 de grade Celsius și înroșirea feței, însoțite de puls crescut.

Sfaturile specialiștilor în cardiologie pentru cardiaci, pe timp de vară

1. Evită efortul.

2. Nu ieși din casă la orele amiezei și în niciun caz nu sta în soare. În zilele caniculare, limitează ieșirile la orele dimineții și/sau serii.

3. Când ieși din casă, poartă haine lejere și acoperă-ți capul cu o pălărie sau o șapcă.

4. Hidratează-te suficient. Asta înseamnă minimum 2 litri de apă.

5. Evită consumul de alcool.

6. Consumă hrană ușoară, fără grăsimi și cu cât mai puțină sare. Legumele și fructele proaspete sunt cele mai indicate, mai ales cele care conțin apă în concentrație foarte mare (pepene, castravete).

7. Dacă ai probleme cu tensiunea, este foarte important să ai un tensiometru în casă, cu care să-ți măsori tensiunea constant. În cazul unor valori neobișnuite și a lipsei unui răspuns la tratamentul uzual, sună de urgență medicul de familie sau specialistul în cardiologie care te are în evidență.

8. Folosește aerul condiționat, dacă ai un astfel de aparat acasă, dar nu seta temperatura foarte jos, pentru a evita șocurile termice. 

Specialistul în cardiologie de la clinica Medikali te așteaptă la o consultație, pentru a determina dacă suferi de afectare cardiacă și prezinți un risc ridicat de complicații peste vară. Programează-te online, simplu și rapid sau sună la call center-ul Medikali.

Surse informații:

https://www.uhhospitals.org/blog/articles/2019/06/be-careful-in-the-summer-heat-if-you-have-heart-disease

https://www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/effects-of-high-temperatures-on-blood-pressure-heart

https://www.health.harvard.edu/blog/heart-problems-and-the-heat-what-to-know-and-do-202206212765

https://www.heart.org/en/news/2022/06/28/9-ways-to-protect-your-heart-and-brain-from-the-summer-heat