Skip to content
Medikali

Chirurgie vasculară

ARTICOL
Mergi rapid la:

Chirurgia vasculară se adresează pacienților cu patologie vasculară, precum tromboze venoase, vene varicoase și anevrisme ale aortei abdominale sau toracice. Este ramura medicală care tratează bolile ce afectează arterele, venele și vasele limfatice din tot organismul, cu excepția celor de la nivelul creierului și inimii, abordate de alte specialități decât chirurgia vasculară.

Chirurgia vasculară include și chirurgia endovasculară, un tip de intervenție minim invazivă în afecțiunile vasculare, abordată, de regulă, în cazurile mai puțin grave. Care dintre intervenții este indicată, chirurgia vasculară deschisă ori chirurgia endovasculară, va stabili medicul specialist, după consultație și investigațiile recomandate în afecțiunea suspicionată.

Servicii de chirurgie vasculară la Clinica Medikali

Clinica Medikali din București, creată ca răspuns la nevoia pacientului de a găsi cât mai multe servicii în același loc, de a fi primit cu căldură, ascultat cu atenție și ghidat pe parcursul întregii experințe medicale, oferă și servicii de chirurgie vasculară.

Este important de menționat că o consultație de chirurgie vasculară și diagnosticarea cu o boală vasculară nu înseamnă automat că pacientul va trece printr-o intervenție chirurgicală. Specialistul în chirurgie vasculară se ocupă și de prevenție (dacă există o predispoziție pentru boala vasculară), vine cu sfaturi de modificare a stilului de viață (alimentație, sport) cu scopul de a stopa sau încetini evoluția bolii, iar dacă suspectează o boală vasculară, primul pas este să recomande investigații specifice.

Ecografiile Doppler, investigațiile cel mai des solicitate pentru depistarea trombilor (cheaguri de sânge) sau a plăcilor de aterom (depuneri de grăsime pe pereții vaselor de sânge), pot fi solicitate la Medikali în cadrul consultației oferite de specialistul în chirurgie vasculară – un pachet de servicii la preț avantajos și care elimină necesitatea unui nou drum la clinică pentru efectuarea acestor investigații.

Când e necesar consultul de chirurgie vasculară

Consultația de rutină la specialistul de medicină internă sau la medicul de familie poate scoate la iveală probleme ce necesită o consultație de chirurgie vasculară ori efectuarea unor investigații din sfera chirurgiei vasculare.

Cauzată de cheaguri de sânge ori depuneri de grăsime (ateroscleroză) care blochează sau încetinesc fluxul sanguin, de inflamații care îngustează vasele de sânge sau de factori genetici, boala vasculară prezintă rareori  simptomatologie, iar când apar semnele, foarte probabil este deja avansată și necesită o intervenție de chirurgie vasculară. Există însă câteva simptome ce pot anunța o boală vasculară și ele nu trebuie ignorate. Oricare dintre acestea impun o programare de urgență la specialistul în chirurgie vasculară:

• claudicația intermitentă este cel mai comun semn al bolii arteriale periferice, numită și arteriopatie obliterantă. Este vorba despre dureri și/sau crampe la nivelul picioarelor (gambe, coapse) care apar în timpul mersului și se ameliorează în stare de repaus;

• tot în boala arterială periferică apar modificarea culorii pielii piciorului (paloare sau, din contră, cianoză), senzația de furnicături/ amorțeală, senzația de picioare reci, răni care se vindecă foarte greu;

• durerile în piept și în zona superioară a spatelui, tahicardia, tulburările de deglutiție pot anunța un anevrism de aortă toracică;

• durerile abdominale ce iradiază și spre spate („dureri de șale”), amețelile, greața și vărsăturile pot fi semne ale unui anevrism de aortă abdominală;

• durerile severe de stomac, însoțite de greață, vărsături și diaree pot fi semnele ischemiei mezenterice;

• boala arterelor carotide poate fi anunțată de tuburări de vedere sau de vorbire, confuzie, probleme de memorie. Foarte posibil însă ca aceste semne să nu apară până la producerea unui accident vascular cerebral sau a unui accident ischemic tranzitoriu;

• limfedemul se manifestă prin umflături, cel mai des la nivelul brațelor sau picioarelor.

Factori de risc în patologia vasculară

Bolile diagnosticate și tratate de chirurgia vasculară pot fi ereditare. La fel de bine, se pot instala pe fondul unor infecții, după un traumatism ori ca efect al unui tratament medicamentos.

Însă cel mai des sunt incriminați o serie de factori favorizanți:

• vârsta avansată;
• valori crescute ale colesterolului și trigliceridelor;
• hipertensiune arterială;
• fumat;
• obezitate;
• diabet;
• sedentarism;
• o alimentație bogată în grăsimi saturate.

Ai bifat unul sau mai multe puncte de pe lista factorilor de risc ori ai identificat simptome din cele de mai sus? Te așteptăm la o consultație de chirurgie vasculară, ca să identificăm din vreme semnele bolii vasculare și să evităm complicațiile care scad calitate vieții ori o pun chiar în pericol. Dacă ai un stil de viață nu tocmai sănătos, poți apela la același specialist în chirurgie vasculară pentru sfaturi menite să prevină apariția bolilor. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.

Surse

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17604-vascular-disease

https://www.rcseng.ac.uk/news-and-events/media-centre/media-background-briefings-and-statistics/vascular-surgery

https://www.mayoclinic.org/departments-centers/vascular-and-endovascular-surgery/overview/ovc-20458819

Distribuie articolul pe: