Diagnosticul de cancer este unul greu de acceptat și este urmat de o perioadă extrem de dificilă pentru pacient. O perioadă în care acesta are nevoie nu doar de cel mai eficient tratament posibil, stabilit de specialistul în oncologie, ci și de suport emoțional. La Clinica Medikali Pallady, ne asigurăm că toți pacienții cu boli oncologice primesc îngrijirea de care au nevoie. O echipă multidisciplinară abordează integrat și personalizat fiecare caz, iar navigatorul de pacienți ghidează pacientul de-a lungul întregii călătorii spre vindecare, oferind totodată suport emoțional în momentele delicate.
La Medikali, sănătatea ta este misiunea noastră. În suspiciunea de boală oncologică, adresează-te cu încredere specialiștilor noștri, prin call center-ul clinicii noastre, situate în bd. Theodor Pallady nr. 66 A, sector 3, București. Descoperă experiența medicală care îți dă încredere.
Ce este oncologia medicală
Oncologia medicală se ocupă cu diagnosticarea și tratarea tuturor tipurilor de boli oncologice și cu monitorizarea pacienților cu cancer după vindecare, pentru a preveni recidiva. Este o specialitate medicală care presupune utilizarea chimioterapiei, a terapiei hormonale, a imunoterapiei și a terapiei țintite în tratamentul cancerului.
Radioterapia și tratamentul cancerului pe cale chirurgicală nu intră în aria de expertiză a oncologiei medicale, însă la Medikali Pallady abordăm integrat fiecare caz de cancer și alegem ruta terapeutică optimă pentru fiecare pacient, îndrumându-l către specialistul care îi poate asigura cele mai bune șanse de vindecare.
Ce înseamnă boala oncologică
Boala oncologică este o altă denumire pentru cancer, o afecțiune gravă, care se declanșează din cauza unor modificări semnificative la nivel celular – apariția unor celule anormale, înmulțirea lor necontrolată și agregarea lor în tumori care pot determina metastaze, prin diseminarea în diferite zone ale corpului. Neoplasmul malign sau tumoarea malignă mai sunt folosite ca denumiri ale bolii oncologice. Singurul tip de cancer în care nu este prezent un proces tumoral este cel de sânge.
Cancerul vine sub multe forme, în funcție de organul în care se dezvoltă. În România, conform celei mai recente statistici elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică, cancerul de sân, cel colorectal și cel de col uterin sunt diagnosticate cel mai des la femei, iar în cazul bărbaților, sunt mai frecvente cancerul pulmonar, de prostată, colorectal, de vezică urinară și cancerul gastric. O incidență peste media Uniunii Europene au, în România, cancerele prevenibile prin vaccinarea împotriva HPV: cancerul orofaringian, cancerul de col uterin și cele localizate la vulvă, vagin și penis.
Simptome asociate cu afecțiunile medicale oncologice
Simptomele bolii oncologice diferă în funcție de tipul de cancer, dar și de la persoană la persoană. Iar în stadiu incipient, cancerul poate evolua tăcut, fără vreo manifestare care să arate că în organism s-a declanșat un proces tumoral.
Există însă o serie de stări și reacții anormale ale organismului, care reprezintă semnale de alarmă și trebuie semnalate neîntârziat medicului de familie sau specialistului în medicină internă, pentru ca acesta să poată evalua situația, să recomande analize și investigații și, dacă este necesar, să te direcționeze către specialistul în oncologie.
Iată ce simptome pot semnala o boală oncologică:
- pierdere inexplicabilă în greutate;
- sângerări sau vânătăi inexplicabile;
- dureri fără cauză aparentă;
- transpirații nocturne abundente;
- oboseală persistentă;
- ulcere bucale care nu se vindecă după 3 săptămâni;
- tulburări de tranzit intestinal;
- balonare persistentă, însoțită de scăderea semnificativă a apetitului;
- indigestie și arsuri persistente;
- tuse, vărsături, urină sau scaun însoțite de sânge;
- tuse persistentă, dureri în piept și dificultăți de respirație;
- alunițe care cresc în dimensiune, își schimbă culoarea, forma sau textura;
- leziuni cutanate care nu se vindecă;
- prezența unor umflături sau noduli în orice zonă a corpului;
- noduli la nivelul sânilor, în zona axilelor, în zona inghinală sau a testiculelor;
- sâni care își schimbă dimensiunea, culoarea, textura;
- sângerări vaginale între menstruații, după contactul sexual și după menopauză.
Toate sunt simptome care pot apărea și din alte cauze decât cancerul, însă regăsindu-se în spectrul manifestărilor oncologice, este recomandată evaluarea de către un specialist în oncologie pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.
Dacă prezinți unul sau mai multe din aceste simptome, decizia înțeleaptă pentru sănătatea ta este să nu amâni programarea la medic. Poți apela la serviciile asigurate la standarde internaționale de echipa Medikali, accesând programarea simplu și rapid, prin call center-ul clinicii noastre, situate în bd. Theodor Pallady nr. 66 A, sector 3, București.
Când să iei în considerare o consultație oncologică
Consultul oncologic este necesar dacă sunt prezente oricare din simptomele de mai sus. Este recomandat însă și în lipsa acestora, dacă analizele uzuale arată modificări pe care medicul internist le interpretează ca potențiale semnale de alarmă pentru o boală oncologică.
O altă situație în care este recomandată consultația la specialistul în oncologie este istoricul familial de cancer. Pentru că multe tipuri de cancer au potențial ereditar, screeningul anual reprezintă cel mai important instrument de prevenție și de depistare timpurie a bolii. Iar depistarea timpurie înseamnă șanse ridicate de vindecare.
Cum se desfășoară consultul oncologic
Consultul de oncologie este prima etapă în obținerea unui diagnostic, când există suspiciunea unei boli oncologice, și presupune patru pași . Fiecare pas este esențial pentru ca medicul să stabilească diagnosticul de etapă și ce investigații și analize sunt necesare pentru clarificarea acestuia.
Iată cum decurge un consult oncologic efectuat de echipa de oncologie Medikali:
- Pasul 1: anamneza, o discuție în care îi vei prezenta medicului simptomele – când și cum se manifestă, când au debutat, cât durează etc. Specialistul în oncologie te va chestiona și în legătură cu istoricul medical personal și familial și este important să menționezi dacă ai rude apropiate cu boli oncologice, pentru că unele tipuri de cancer pot fi ereditare.
- Pasul 2: examinarea fizică, în acord cu simptomele acuzate.
- Pasul 3: medicul îți prezintă concluziile consultului oncologic – ce tip de cancer suspicionează și ce pași trebuie urmați în continuare până la stabilirea unui diagnostic de certitudine.
- Pasul 4: medicul îți face recomandări de analize și investigații, în acord cu boala suspicionată – analize de sânge, teste imagistice de tip CT sau RMN, biopsie.
După efectuarea tuturor testelor recomandate, pe baza rezultatelor acestora, medicul stabilește diagnosticul de certitudine și îți prezintă protocolul terapeutic recomandat pentru tipul de cancer depistat și stadiul acestuia.
În ce constă tratamentul oncologic
Protocolul terapeutic în boala oncologică diferă în funcție de tipul de cancer și de stadiu. În stadiile 0 și 1, care reprezintă faza incipientă, tumoarea este formată, dar celulele canceroase nu s-au răspândit în țesuturile învecinate și nici în ganglionii limfatici. În acest stadiu este cel mai ușor de intervenit, prin îndepărtarea pe cale chirurgicală a tumorii, cu margini de siguranță. În stadiul 2, tumoarea s-a răspândit în țesuturile învecinate, în stadiul 3, a invadat și ganglionii limfatici, iar în stadiul 4, care este cancerul metastatic, celulele canceroase s-au răspândit și în alte organe – în multe cazuri, în această fază a bolii, tumoarea este inoperabilă, iar prognosticul, rezervat.
Tratamentul oncologic poate presupune:
- intervenție chirurgicală pentru rezecția tumorii și a țesutului învecinat;
- chimioterapie – administrarea pe cale orală sau intravenoasă a unor medicamente care pot distruge celulele canceroase;
- radioterapie – folosirea unor doze mari de radiații pentru distrugerea celulelor canceroase;
- imunoterapie sau terapie biologică, care presupune modularea sistemului imunitar, pentru a-i crește eficiența în lupta cu celulele canceroase;
- terapie medicamentoasă țintită – utilizarea de medicamente ce acționează selectiv, vizând mutațiile genetice și ducând la distrugerea celulelor canceroase, fără afectarea celor sănătoase;
- terapie hormonală, pentru scăderea nivelului de hormoni care stimulează proliferarea celulelor canceroase.
Eficiența fiecărei terapii este evaluată de specialistul oncolog, în raport cu tipul de cancer diagnosticat și gradul de răspândire a bolii, în anumite cazuri fiind luată decizia combinării a două sau mai multe tipuri de terapii, pentru creșterea șanselor de vindecare a pacientului.
Rata de supraviețuire în boli oncologice depinde în mare măsură de diagnosticarea timpurie. Așadar, reluăm recomandarea de a programa fără întârziere o consultație de oncologie, dacă sunt prezente simptomele enumerate mai sus sau există istoric familial de cancer. Te așteptăm la Clinica Medikali din Sectorul 3, București, cu o echipă medicală experimentată. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul Medikali.