Skip to content
Medikali

Servicii O.R.L.

O.R.L.

Trei dintre simțurile noastre, gustul, mirosul și auzul, intră în aria de expertiză a medicilor specializați în otorinolaringologie și orice afectare a acestora, din cauza unor probleme la nivelul gâtului, nasului sau urechilor, trebuie adresată lor neîntâziat, pentru diagnosticare și tratament. La Medikali poți beneficia de examen ORL complet, efectuat de medici cu experiență în domeniu, de investigații avansate și de tratamente eficiente, menite să-ți redea sănătatea în cel mai scurt timp posibil. Tratăm patologiile ORL atât la adulți, cât și la copii. Programează-te pentru consultație simplu și rapid, online sau prin call center-ul clinicii noastre situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.

Ce înseamnă ORL

Otolaringologia, cunoscută mai ales sub prescurtarea ORL, este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor dezvoltate la nivelul urechilor, nasului, gâtului, tractului respirator superior și sinusurilor. În aria de expertiză ORL intră de la infecții otice, tinitus și tulburări de echilibru la tulburările congenitale ale urechii externe și interne și pierderea auzului, de la alergii și sinuzită la deviații de sept și de la probleme cu amigdalele la afecțiuni ale laringelui la esofagului, inclusiv tulburări de voce și dificultăți la înghițire.

Specialiștii ORL au competențe inclusiv pentru abordarea chirurgicală a patologiilor dezvoltate în zona lor de expertiză și pentru tratamentul cancerelor la urechi, nas și gât.

O.R.L. img

Când este necesar un consult de Otorinolaringologie

Orice simptome care indică o posibilă problemă de sănătate la nivelul urechilor, nasului sau gâtului trebuie evaluate de specialistul ORL în vederea diagnosticării și stabilirii tratamentului adecvat. Manifestările care fac necesară o programare la otorinolaringologie sunt extrem de diverse. Cele mai comune sunt:

  • durere persistentă în gât;
  • infecții frecvente ale tractului respirator superior;
  • răgușeală, wheezing care nu dispare;
  • probleme de respirație;
  • tuse cronică;
  • disfagie (dificultăți la înghițire);
  • rinoree persistentă;
  • obstrucție nazală;
  • senzația de presiune sau durere la nivelul sinusurilor (în zona nasului, ochilor, frunții);
  • alergii severe;
  • amețeli, vertij;
  • tinitus (țiuit în urechi);
  • dureri sau secreții la nivelul urechii;
  • tulburări sau diminuări ale auzului, mirosului, gustului;
  • sforăitapnee în somn.

Ce afecțiuni poate diagnostica un medic ORL

În cadrul consultului ORL, medicul poate diagnostica o varietate largă de afecțiuni ale urechii, nasului și gâtului, de la infecții dezvoltate la nivelul acestor structuri la tulburări de somn precum apneea obstructivă. Problemele de sănătate cel mai frecvent întâlnite de medicii specializați în otorinolaringologie sunt însă:

  • sinuzita cronică;
  • rinita alergică;
  • virozele respiratorii;
  • amigdalita;
  • polipii nazali;
  • deviația de sept;
  • otita medie;
  • obstrucția conductului auditiv extern (prin acumularea de cerumen);
  • labirintita (inflamația canalelor urechii interne);
  • boala Meniere (o afecțiune progresivă a urechii interne, care provoacă vertij și tinitus și poate duce la hipoacuzie);
  • pierderea auzului.

Cum se desfășoară un consult ORL

Structurile otorinolaringologice sunt interconectate, prin urmare, consultul ORL presupune o atentă examinare a urechilor, nasului și gâtului, chiar dacă simptomele acuzate de pacient se manifestă doar la nivelul nasului, de exemplu. Consultația se desfășoară în mai multe etape: de la anamneză la examinare clinică, investigații avansate – dacă medicul le consideră necesare – și, la final, stabilirea diagnosticului și a tratamentului adecvat.

Anamneza constă într-o discuție amănunțită despre simptomele care te supără. Medicul te va chestiona și în legătură cu istoricul medical personal și familial și va dori să afle dacă urmezi vreun tratament sau ai obiceiuri ce pot dăuna sănătății (fumatul, de exemplu).

Evaluarea clinică, cel de-al doilea pas al consultației, constă în examinarea atentă a gurii și gâtului, a foselor nazale și a urechilor, pentru depistarea infecțiilor, leziunilor, dopurilor de ceară (la nivelul urechilor) ori anomaliilor structurale. Este momentul în care medicul poate decide că se impun investigații suplimentare – endoscopie ORL, impedansmetrie.

Diagnosticul de certitudine îți este comunicat de medic după examinare și este urmat de stabilirea planului terapeutic adecvat afecțiunii depistate. Dacă tratamentul presupune proceduri sau manevre ce trebuie efectuate în cabinet, îți va explica în ce constau acestea și cum te pot ajuta să-ți recapeți starea de sănătate.

Servicii ORL disponibile în Clinica Medikali din București

La Medikali, tratăm atât adulți, cât și copii, cu aceeași atenție și grijă, dar și cu extra-răbdarea de care cei mici au nevoie când întâmpină probleme de sănătate. Experții ORL ai clinicii noastre asigură pentru pacienți peste 20 de tipuri de investigații utile în diagnosticare și intervenții în scop curativ, toate în regim ambulator.

Iată cele mai importante servicii pe care le poți accesa la Medikali, în afara micilor proceduri ce pot fi aplicate în cadrul consultului și controalelor ORL (spălături auriculare, toaletarea și pansarea plăgilor, tratamente auriculare locale):

Anemizarea mucoasei nazale

Este o procedură folosită în patologiile nazofaringiene, care presupune reducerea inflamației mucoasei nazale cu ajutorul unor substanțe ce provoacă vasoconstricție. Poate fi efectuată în scopul diagnosticării sau în scop terapeutic, ca parte a intervențiilor recomandate în afecțiuni ca rinita acută sau sinuzita frontală ori maxilară.

Aspirație nazală, auriculară

Aspirația nazală se efectuează când pacientul nu poate elimina eficient secrețiile din tractul respirator. Scăderea saturației de oxigen în sânge și respirația anormală pot semnala necesitatea efectuării acestei proceduri. Aspirația auriculară se impune când pacientul prezintă la nivelul urechii o infecție sau o acumulare de cerumen ce provoacă dureri, tinitus, amețeli, pierderea sau diminuarea auzului ori o senzație de pletitudine în urechi.

Cauterizare pată vasculară/ tamponament nazal anterior

Cauterizarea este o procedură recomandată pentru oprirea hemoragiei în cazurile de epistaxis (sângerare nazală) cauzate de pata vasculară din plexul lui Kiesselbach, situată în zona anteroinferioară a septului nazal. În epistaxisurile care nu se remit după efectuarea cauterizării este folosit tamponamentul nazal anterior (introducerea în cavitatea nazală a unor meșe îmbibate într-o substanță vasoconstrictoare, care nu trebuie înlăturate vreme de 3-4 zile).

Endoscopie

Endoscopia ORL este o procedură de examinare minim-invazivă, folosită de specialiști în diagnosticarea patologiilor din sfera ORL, ce presupune introducerea unui tub subțire, prevăzut cu o cameră video, în cavitatea vizată de investigație. În endoscopia nazală este examinat interiorul fosei nazale până la nivelul rinofaringelui, în cea laringiană sunt vizualizate faringele și laringele, iar în cea otică, interiorul urechii externe și a timpanului.

Excizii și extracții

În clinica noastră medicală din Sectorul 3, București, pot fi efectuate și excizii de leziuni cutanate endonazale, orofaringiene sau de la nivelul cavității bucale. Specialiștii în otorinolaringologie îți vor comunica, în urma consultației, dacă este necesară o astfel de procedură. Totodată, poți apela la medicii noștri pentru extracții de dop cerumen sau de corp străin din nas, ureche și faringe.

Frenectomie linguală

Este o intervenție chirurgicală minim-invazivă, prin care frenul lingual (țesutul conjunctiv care conectează limba cu planșeul sublingual) este secționat, pentru a elibera limba. La această procedură, simplă și rapidă, se apelează când pacientul prezintă fren restrictiv (scurt, gros, rigid), care afectează funcționalitatea limbii, este sursă de disconfort sau durere și poate duce la probleme de sănătate.

Impedansmetrie (fără audiogramă)

Este o metodă de evaluare a funcționalității urechii medii interne și a timpanului, care presupune introducerea în urechea externă a unei sonde care înregistrează modul de deplasare a membranei timpanice la sunete. Impedansmetria este recomandată în cazul scăderii acuității auditive, pentru a stabili dacă sursa problemei este o afecțiune a urechii medii.

Incizii

Experții Medikali specializați în ORL efectuează și tratamentul chisturilor amigdaliene prin incizie, cu scopul drenării, când situația medicală impune o astfel de intervenție. Totodată, în clinică pot fi realizate pe loc, fără internare, incizii + drenaj pentru furuncule și abcese dezvoltate în zona de interes a otorinolaringologiei.

Infiltrații

La Medikali pot fi accesate servicii de infiltrație pentru cornete nazale și infiltrații nervoase (în nevralgia Arnold, infraorbital, laringeu), când medicul constată inflamații la nivelul acestor structuri și consideră că acesta este tratamentul optim. Infiltrația la nivelul cornetelor nazale este efectuată în caz de hipertrofie și presupune injectarea de hidrocorticon pentru scăderea volumului acestora și ușurarea respirației.

Repoziționare otoliți

Este un tratament pentru vertijul pozițional paroxistic benign, care apare când otoliții, particule minuscule de carbonat de calciu aflate în urechea internă, se deplasează din poziția normală. Aceste particule pot fi repoziționate cu ajutorul unor manevre specifice, realizate în cabinet de medicul specialist ORL.

Te așteptăm la Clinica Medikali din Sectorul 3, București, pentru servicii ORL de înaltă calitate, asigurate de medici cu experiență în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor urechilor, nasului și gâtului. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună în call center-ul Medikali.

Surse

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24635-otolaryngologist
https://www.ohsu.edu/ent/common-disorders-nose-and-sinuses
https://www.healthdirect.gov.au/ear-diseases-and-disorders

De ce să alegi Clinica Medikali

pin

Găsești toate serviciile medicale de care ai nevoie în același loc

compass

Ești ghidat pas cu pas în experiența medicală de către navigatorul de pacienți

heart

Te bucuri de grija și empatia noastră, simțindu-te parte din familie

emergency

Te programezi simplu și rapid, prin call center sau online

Echipa medicală

Dr. Anca Covaci

Medic Primar O.R.L.

Dr. Alina Daniela Abobului

Medic Primar O.R.L

Dr. Madalina Vulpe

Medic Specialist O.R.L

Dr. Liviu Albeanu

Medic Primar O.R.L.

Dr. Iulia Tita

Medic Specialist O.R.L

Ce părere au avut pacienții noștri

AS
AS 13/05/2024

De fiecare dată când vizitez Clinica Medikali, sunt întâmpinată cu un zâmbet cald și o atitudine profesională. Personalul este întotdeauna atent și gata să ajute cu orice nevoie sau întrebare pe care o pot avea. Medicii sunt de top, cu o vastă experiență în domeniul lor, oferind servicii medicale de cea mai înaltă calitate. Facilitățile clinicii sunt impecabile, cu echipamente moderne și tehnologie avansată, ceea ce mă face să mă simt în siguranță și îngrijită la cele mai înalte standarde. Programările sunt ușor de făcut și flexibile, iar timpul de așteptare este minim, ceea ce apreciez enorm într-un program aglomerat.

AA
AA 08/04/2024

Cuvinte doar de laudă. Într-o țară cu un sistem de sănătate care lasă de dorit. Deși am fost și la alte clinici cu plată și am fost dezamăgită, țin sa menționez ca aici la Medikali, m-am simțit safe, am fost întâmpinată de medici profesioniști, care își dau tot interesul și nu ,,bâjbâie" sau trag de timp. Personal cald și primitor. Vă recomand!

DS
DS 18/07/2024

Am rămas impresionată de această clinică și de profesionalismul angajaților. M-am bucurat să mă aflu într-o clinică în care lumea te ajută cu zâmbetul de buze.

AS
V. M. 24/07/2024

Nu a existat timp de așteptare, am intrat la consultație imediat ce am ajuns, lucru extrem de important, având în vedere că aveam o programare la pediatrie cu un bebeluș. Personal amabil la recepție, curățenie. Servicii medicale ireproșabile, dl dr. Victor Miron este extrem de răbdător, blând cu copilașii și dornic să ofere explicații legate de orice nelămurire sau îngrijorare a părinților.

CP
CP 21/06/2024

Încă de la intrare fetele de la recepție sunt zâmbitoare și comunicative. Am mers de două ori în această clinică, la neurologie (domnul doctor Tudor Ovidiu) și endocrinologie (doamna doctor Baciu Ionela) și am plecat în ambele dăți mai mult decât mulțumită de consultații. Respect, empatie pe tot parcursul consultației și lămurită de problemele cu care m-am prezentat în clinică. Felicitări pentru personal, profesionalism și seriozitate! Recomand!!!

CX
CX 05/06/2024

Mi-a plăcut foarte mult clinica. Facilitățile erau curate, bine concepute, și mi-a plăcut în mod deosebit ideea că poți vedea o fotografie cu numele unui doctor în fața fiecărei uși de cabinet. A fost ușor să ajung acolo, îmi place că este chiar lângă stația de metrou. Echipa de la recepție a fost foarte plăcută, ajutătoare și cu zâmbetul pe buze. Medicul a fost de asemenea foarte plăcut, empatic, a explicat totul bine și a fost foarte simpatic. Faceți o treabă excelentă!

EG
EG 27/06/2024

Experiența mea în clinica Medikali a fost remarcabilă! Programarea a fost rapidă, iar personalul din recepție a fost extrem de amabil și bine informat. Am fost pentru o consultație la dermatologie, la doamna dr. Cinaru care a fost super profi. O recomand cu mare încredere!

MC
MC 27/06/2024

Recomand cu mult entuziasm această clinică construită la standarde europene. Pe durata fiecărei vizite, personalul din recepție și cadrele medicale mi-au inspirat încredere și profesionalism, căldură și atenție pentru pacient. Vin cu plăcere de fiecare dată.

GM
V. M. 03/06/2024

Am fost primită cu căldură de personalul de la recepție, asistentele au fost foarte atente, iar interacțiunea cu medicul a fost impecabilă (și-a luat timpul necesar pentru a explica tot pe înțelesul meu). Designul clinicii este unul modern, iar aparatura este de ultimă generație. Recomand cu încredere clinica Medikali!

AS
V. M. 17/06/2024

Am fost cu fetița de 8 ani pentru recoltare de analize și a fost o experiență foarte plăcută. Mi-a spus că e prima dată când nu simte mirosul specific de spital/spirt. Domnișoarele asistente de nota 10!

Ai fost sau ești pacient? Spune-ne părerea ta