Când vorbim despre boli la copii, ne gândim automat la pojar, la vărsat de vânt sau la oreion. Însă nu sunt singurele probleme de sănătate întâlnite frecvent la cei mici. Explorăm, în cele ce urmează, plaja de afecțiuni comune în copilărie, de la viroze și gripă la scarlatină, cu explicații despre manifestările clinice ale fiecăreia dintre ele. Păstrează informațiile aproape și când observi simptome la copilul tău, solicită ajutor de specialitate la Clinica Medikali Pallady. Consultațiile de pediatrie pot fi accesate simplu și rapid, prin apelarea call-centrului clinicii noastre, situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.
Cele mai comune boli la copii și simptomele asociate cu acestea
Sistemul imunitar se „antrenează” și se întărește de-a lungul anilor, pe măsură ce organismul vine în contact cu bacterii și virusuri și învață să lupte cu ele. În copilărie – și mai ales în primele luni de viață, când sistemul imunitar este incomplet dezvoltat -, copiii sunt mai predispuși la îmbolnăvire. De aceea există termenul de „boli ale copilăriei”, care grupează afecțiunile întâlnite cel mai frecvent la copii.
Cel mai frecvent întâlnite boli la copii sunt virozele respiratorii, numite popular răceli, și gripa – în fiecare toamnă, odată cu răcirea vremii, numărul de îmbolnăviri crește simțitor, iar după începerea anului școlar, valul de viroză și gripă ia amploare. Tot în comunitate se împrăștie rujeola, varicela sau rubeola și alte boli contagioase pe care cei mici le contractează foarte ușor și le pot transmite la fel de ușor la grădiniță, la școală, prietenilor cu care interacționează în parc sau la bloc și, desigur, părinților.
Să vedem de ce natură sunt cele mai comune 12 boli la copii și care sunt simptomele acestora:
Viroze respiratorii
Sunt infecții de natură virală, contagioase, care afectează căile respiratorii și se manifestă prin usturime și dureri în gât, congestie nazală și secreții nazale, tuse, febră, oboseală, cefalee, dureri musculare, inapetență. Rinita, faringita și laringita fac parte din grupul virozelor care afectează tractul respirator superior. Sunt boli care trec, de regulă, în 1-2 săptămână, iar tratamentul este simptomatic.
Pe fondul unui sistem imunitar slăbit sau încă în formare, cum este la copiii foarte mici, viroza respiratorie poate duce însă la pneumonie. Când infecția coboară la căile respiratorii inferioare (trahee, bronhii, plămâni), apar traheita, bronșita, bronșiolita și pneumonia. Bronșiolita, de exemplu, este frecventă la sugari și copiii sub 2 ani. În afara simptomelor clasice de răceală, se manifestă prin dificultăți de respirație și wheezing (respirație șuierătoare).
Amigdalită
Amigdalita poate fi virală, și atunci se încadrează în grupa de viroze respiratorii despre care am vorbit anterior, sau de natură bacteriană (infecția streptococică este o cauză frecventă a amigdalitei). Este caracterizată de inflamația amigdalelor, structuri limfatice situate în partea superioară a gâtului, care au rolul de a împiedica pătrunderea bacteriilor și a altor germeni în organism.
Simptomele includ: amigdale inflamate, ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului, dureri în gât și dificultăți la înghițire, febră, cefalee. În afara tratamentului simptomatic, amigdalita necesită administrarea de antibiotice, dacă este de natură bacteriană. Iar dacă infecțiile sunt recurente, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor.
Boala trece, de regulă, în maximum două săptămâni.
Gripă
Afecțiune respiratorie înalt contagioasă, provocată de virusul gripal (care are mai multe tulpini), gripa este mai severă decât virozele respiratorii și poate duce mai ușor la complicații decât acestea. De aceea este recomandată vaccinarea copiilor la începutul toamnei, înaintea sezonului gripal.
Gripa durează 1-2 săptămâni și se manifestă prin febră ridicată, frisoane, dureri în tot corpul, tuse, congestie nazală și rinoree, oboseală pronunțată, iar la copiii foarte mici se pot adăuga vărsături, dureri abdominale și diaree. Tratamentul este, de obicei, simptomatic, dar trebuie contactat medicul pediatru la orice semn de agravare a simptomelor.
Conjunctivită
Numită și „ochi roșii”, conjunctivita poate fi infecțioasă, alergică sau chimică. La copii este frecventă cea infecțioasă, care este contagioasă și se transmite ușor în comunități precum grădinița sau școala.
De natură virală sau bacteriană, conjunctivita infecțioasă se manifestă prin înroșire oculară (unilaterală sau bilaterală), inflamarea pleoapei, prurit, lăcrimare excesivă, secreții, senzația de nisip în ochi și fotofobie – simptome care pot dura 7-14 zile. Este necesară consultația de oftalmologie pentru stabilirea cauzei și a tratamentului adecvat.
Rujeolă (pojar)
Boală infecțioasă înalt contagioasă, de natură virală, rujeola (numită popular pojar) este una dintre cele mai frecvente boli la copii, manifestată printr-o erupție tegumentară caracteristică – bubițe roșii pe tot corpul și la nivelul cavității bucale -, febră care poate ajunge la 40 de grade Celsius, tuse uscată, rinoree și conjunctivită. Tratamentul este simptomatic (antipiterice, antitusive, analgezice ușoare) și include hidratare intensă și odihnă. De regulă, trece în 7-10 zile.
Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare – vaccinul ROR protejează împotriva pojarului și a altor două boli frecvente la copii, oreionul și rubeola.
Varicelă (Vărsat de vânt)
Și varicela este înalt contagioasă, iar spre deosebire de rujeolă sau rubeolă, poate lăsa urme pe piele. Cauzată de de virusul varicelo-zosterian, responsabil de Zona Zoster la adulți, varicela se manifestă printr-o erupție cutanată care apare întâi pe piept, pentru a se extinde apoi pe spate, pe față și ulterior pe tot corpul. Veziculele sunt însoțite de prurit intens, iar scărpinatul și ruperea bubițelor se soldează cu cicatrici inestetice. În afară de erupția cutanată, varicela are ca simptome febra, cefaleea, o stare de slăbiciune generalizată și lipsa apetitului.
Tratamentul este simptomatic și în acest caz: antitermice în caz de febră, loțiuni calmante pe bubițe și antihistaminice pentru mâncărimi, pe toată perioada bolii (7-10 zile). Și varicela poate fi prevenită prin vaccinare.
Rubeolă
Rubeola sau pojărelul dă, de regulă, forme ușoare la copii, care de multe ori nu necesită niciun fel de tratament: erupții cutanate care se vindecă în 3 zile și febră ușoară, rinoree sau congestie nazală, tuse, dureri de cap, ganglioni inflamați, ochi înroșiți și o stare de slăbiciune care trec în maximum o săptămână.
Boală infecțioasă de natură virală, ca rujeola și varicela, rubeola poate fi prevenită prin administrarea vaccinului ROR.
Oreion
Și oreionul este o boală de natură virală, însă nu dă erupții cutanate. Principalul simptom este inflamarea glandelor salivare sau parotide (situate sub urechi), la care se adaugă febră, dureri de cap și musculare, dureri la înghițire, inapetență și oboseală. Manifestările clinice durează în jur de două săptămâni, iar tratamentul este simptomatic.
Complicațiile oreionului sunt rare și prevenibile prin vaccinare: meningita aseptică, surditatea, orhita (inflamația testiculelor), pancreatita. Dacă apar semne de complicații – febră ridicată, gât înțepenit, vărsături, convulsii -, trebuie contactat de urgență medicul pediatru.
Scarlatină
Infecție bacteriană cauzată de un streptococ, înaltă contagioasă și frecventă în special la grupa de vîrstă 5-15 ani, scarlatina se manifestă prin amigdalită acută (cu toate simptomele de amigdalită menționate mai sus), febră ridicată și o erupție cutanată de un roșu intens, aspră la atingere, generalizată, dar mai pronunțată în zona axilelor, inghinal și la coate. Eritemul este prezent inclusiv la nivelul feței, pe obraji, iar limba prezintă inițial depuneri alb-cenușii, ca apoi să se descuameze, devenind zmeurie. Tratamentul presupune administrarea de antibiotice – așadar, se impune vizita la medicul pediatru.
Simptomele dispar după aproximativ două săptămâni, dar alte două-trei săptămâni după aceea, copilul va prezenta descuamări în zonele unde a fost prezentă erupția cutanată.
Boala gură-mână-picior
Una dintre cele mai frecvente boli la copiii preșcolari, „gură-mână-picior” este o infecție virală extrem de contagioasă, a cărei caracteristică este apariția unor leziuni duroase la nivelul cavității bucale (pete care se transformă în vezicule și apoi în ulcerații) și a erupțiilor cutanate la nivelul membrelor superioare și inferioare. Simptomele care dau denumirea bolii sunt însoțite și de alte manifestări: febră, durere în gât, inapetență, stare generală alterată.
Boala se vindecă, de regulă, în 7-10 zile. Tratamentul este simptomatic, iar complicațiile sunt rare.
Eritem infecțios
Numită și „boala a cincea a copilăriei” (după rujeolă, rubeolă, varicelă și oreion) sau „boala obrajilor pălmuiți”, eritemul infecțios este o infecție virală care provoacă un eritem caracteristic la nivelul feței și se manifestă ca o răceală ușoară: febră ușoară, rinoree sau congestie nazală, dureri în gât și cefalee, oboseală. Simptomele trec, de regulă, în 3-4 zile.
Tratamentul este simptomatic, iar copilul nu necesită izolare – după apariția erupției caracteristice, nu mai este contagios.
Roseola infantum
Boală frecventă la copiii foarte mici și în special la sugari, roseola infantum este provocată de un virus herpetic, este contagioasă și se manifestă prin erupție cutanată (bubițe roz care apar întâi pe abdomen și apoi se extind pe față și pe membre), febră ridicată (care poate induce convulsii), durere în gât, rinoree și inapetență. Tratamentul este simptomatic.
În cele mai multe cazuri, simptomele sunt ușoare și dispar de la sine în maximum 5 zile, dar este recomandată consultația medicală, dacă febra nu cedează la medicație sau copilul prezintă convulsii.
Apelează la pediatru de la primele simptome
Distincția clară între viroze, amigdalită și gripă, care împart majoritatea simptomelor, sau între bolile copilăriei manifestate prin erupții cutanate o poate face numai un specialist cu pregătire medicală. De aceea este foarte important ca părinții să consulte pediatrul de la apariția primelor simptome de boală la cel mic: pentru a-i asigura un diagnostic precis și un tratament corespunzător. Foarte importantă este evaluarea medicală și dacă simptomele persistă mai mult decât ar fi normal sau dacă se agravează – intervenția promptă a pediatrului poate preveni complicațiile.
Echipa de specialiști în pediatre de la Medikali Pallady, Sectorul 3, București, îți este alături în diagnosticul și tratamentul celor mai frecvente boli la copii, dar și cu sfaturi utile de prevenție, inclusiv prin vaccinare. Nu ezita să apelezi la medicii noștri dacă ai nevoie de îngrijire adecvată pentru cel mic. Programează-te online, simplu și rapid, sau sună la call center-ul nostru.