Ești în căutarea unui specialist în chirurgie pediatrică empatic și răbdător? A unui profesionist care înțelege nevoia de a trata cei mai mici dintre pacienți cu zâmbetul pe buze, pentru a înlătura teama de doctor? Echipa de pediatrie a clinici noastre include astfel de medici. Dacă te afli în fața unei probleme de sănătate pentru care copilul tău are nevoie de expertiza unui chirurg pediatru, te așteptăm la Medikali Pallady pentru evaluare atentă, diagnosticare corectă și stabilirea planului optim de intervenție. Consultațiile pot fi accesate simplu și rapid, prin apelarea call center-ului clinicii noastre, situate în bd. Theodor Pallady nr. 66A, sector 3, București.
Ce este chirurgia pediatrică
Chirurgia pediatrică este specialitatea medicală la care apelăm când copiii noștri au probleme de sănătate ce necesită intervenții chirurgicale. Chirurgul pediatru se ocupă de pacienții cu vârste între 0 și 18 ani, tratând de la afecțiuni comune, precum apendicita sau fimoza, la afecțiuni complexe, cum sunt defectele congenitale sau bolile oncologice. Ce nu intră în aria de expertiză a acestui specialist sunt afecțiunile ortopedice, cardiovasculare și neurologice ce necesită intervenții chirurgicale – acestea sunt tratate separat, de chirurgi supraspecializați.
Chirurgul pediatric are experiență în intervenții de chirurgie clasică, dar și în intervenții minim-invazive, efectuate cu tehnici moderne, pentru tratamentul afecțiunilor congenitale sau dobândite. Dar este important de menționat că o consultație de chirurgie pediatrică nu este urmată neapărat de o operație; sunt cazuri când medicul constată că afecțiunea nu necesită intervenție, și atunci, poate recomanda un alt tip de tratament și monitorizare prin controale periodice.
Când este necesară o consultație de chirurgie pediatrică
De regulă, necesitatea unei consultații de chirurgie pediatrică este constatată de specialistul în pediatrie sau medicină de familie. Oricare din acești medici poate recomanda evaluarea de către un specialist, dacă suspectează o afecțiune care poate fi tratată doar pe cale chirurgicală.
Consultația de chirurgie pediatrică poate fi accesată însă și fără recomandare, în anumite situații. De exemplu, în cazul unui testicul necoborât, situație frecvent întâlnită la nou-născuți, adresarea directă chirurgului pediatru este chiar indicată, deoarece este o afecțiune care se tratează chirurgical. La fel, în cazul herniei ombilicale – care este vizibilă -, al herniei inghinale ori când copilul prezintă dureri periombilicale, ce pot anunța apendicita.
Ce afecțiuni pot fi tratate în departamentul de chirurgie infantilă
Specialiștii în chirurgie pediatrică tratează chirurgical o gamă foarte largă de afecțiuni, de la patologii toracice, abdominale și urologice la leziuni traumatice, leziuni ale pielii sau oncologie pediatrică. Cel mai frecvent, este nevoie de intervenția lor în:
- hernie inghinală;
- hernie ombilicală;
- fimoză;
- gastroschizis;
- hidrocel;
- varicocel;
- hipospadias;
- corecția testiculelor necoborâte;
- apendicită;
- litiază renală;
- chisturi ovariene.
Unele dintre problemele de sănătate congenitale, cum este gastroschizisul, pot fi detectate încă din timpul sarcinii, cu ajutorul morfologiei fetale, și pot fi efectuate la scurt timp după nașterea bebelușului.
Servicii de chirurgie pediatrică la Clinica Medikali
Chirurgul pediatru din echipa Medikali Pallady este alături de tine în orice problemă de sănătate a celui mic care necesită intervenție chirurgicală. Cu o experiență vastă, egalată de empatie, grijă și răbdare, este specialistul care va evalua în amănunt starea de sănătate a copilului tău și-ți va recomanda planul optim de tratament pentru el.
Iată ce servicii de chirurgie pediatrică poți accesa în clinica noastră medicală din Sectorul 3:
Consult de chirurgie pediatrică
Consultul de chirurgie pediatrică reprezintă prima etapă în obținerea unui diagnostic și poate fi urmat de analize și investigații imagistice. Consultul presupune patru pași, esențiali pentru ca medicul să stabilească diagnosticul de etapă și ce investigații sunt necesare pentru clarificarea acestuia:
- Pasul 1: anamneza, o discuție în care îi vei prezenta medicului simptomele copilului – când și cum se manifestă, când au debutat, cât durează etc. În funcție de vârsta copilului, medicul îi poate adresa întrebări directe legate de simptome. Apoi, specialistul te va chestiona în legătură cu istoricul medical al celui mic.
- Pasul 2: examinarea fizică a copilului, în acord cu simptomele acuzate.
- Pasul 3: medicul îți prezintă concluziile consultului – ce afecțiune suspicionează și ce pași trebuie urmați în continuare până la stabilirea unui diagnostic de certitudine (analize, investigații).
- Pasul 4: medicul îți face recomandări de analize și investigații în acord cu afecțiunea suspectată.
Control de chirurgie pediatrică
Acesta urmează consultului și este necesar în două situații:
- pentru interpretarea analizelor și investigațiilor recomandate de medic, urmată de comunicarea diagnosticului de certitudine și stabilirea planului de tratament;
- pentru monitorizarea periodică a afecțiunii diagnosticate.
Ecografii abdominale
Ecografiile abdominale, unele dintre investigațiile cel mai des utilizate în diagnosticarea patologiilor ce țin de chirurgia infantilă, pot fi efectuate în clinica Medikali Pallady, în toate formele lor: totală, de abdomen inferior sau de abdomen superior, în funcție de afecțiunea suspectată și organele investigate.
Ecografia de abdomen superior vizează patologii ale ficatului, stomacului, vezicii biliare și căilor biliare, splinei, rinichilor și pancreasului, ecografia de abdomen inferior este utilă în investigarea patologiei pelvine, iar cea de abdomen total este recomandată când e necesară examinarea tuturor organelor din cavitatea abdominală.
Excizii și extracții
Tumorile cutanate de mici dimensiuni, nevii pigmentari, chisturile sebacee și lipoamele pot fi înlăturate prin intervenții minim-invazive de specialistul în chirurgie pediatrică. La același medic poți apela și când este necesară extracția unui corp străin din nasul sau din urechea celui mic.
Intervenții minim-invazive în regiunea urogenitală
Dacă băiețelul tău are fimoză (decalotarea completă a penisului nu este posibilă) sau fetița prezintă coalescență labială (fuziunea labiilor minore), te poți adresa medicului nostru pentru o rezolvare rapidă. Soluția pentru aceste probleme poate fi o intervenție chirurgicală minim-invazivă, rapidă și care nu presupune pregătiri speciale sau internare.
Tratamentul granulomului ombilical
Granulomul ombilical este un nodul cauzat de o cicatrizare deficitară, după căderea bontului ombilical. Dacă nu dispare în maximum două săptămâni, este necesar un consult de chirurgie pediatrică, medicul hotărând, după examinare, dacă este sufucient tratamentul local cu nitrat de argint sau se impune o mică intervenție chirurgicală.
Tratamentul unghiei încarnate
O problemă minoră inițial, dar care poate duce la complicații, dacă nu este tratată din timp și corespunzător, unghia încarnată a copilului este o altă situație în care te poți adresa specialistului în chirurgie infantilă, pentru o rezolvare rapidă. Poți face programarea simplu, prin call center-ul clinicii.
Tratamente plăgi și postoperatorii
În cazul plăgilor care presupun toaletare chirurgicală, pansamente complexe sau suturi, găsești ajutorul de care ai nevoie la același specialist Medikali. La fel, postoperator, dacă apar supurații ori alte probleme pentru rezolvarea cărora este necesară expertiza unui chirurg pediatru.
Dacă ai nevoie de un specialist în chirurgie pediatrică pentru copilul tău, te așteptăm la Medikali Pallady. La noi, întreaga echipă de pediatrie îmbină profesionalismul cu empatia și răbdarea necesare în interacțiunea cu cei mici, prin consultații presărate cu zâmbete, într-un mediu cald și prietenos. Întâi legăm prietenii, apoi rezolvăm eficient problemele de sănătate. Programează-te cu încredere la clinica noastră din Sectorul 3, București, online sau prin call center, iar copilul tău va beneficia de îngrijirea de care are nevoie.